Καυτά δίδυμα στο Μέγαρο Μαξίμου

Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε δύο στρατόπεδα έχει χωριστεί η πρωθυπουργική αυλή, με φόντο τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις που έρχονται. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα προκαλούν δυσλειτουργίες σε όλα τα επίπεδα και, ως εκ τούτου, αποτελούν τροχοπέδη στην κατάρτιση του συνολικού σχεδιασμού.

Βασικοί παράγοντες αυτής της δυσεπίλυτης εξίσωσης, που προβληματίζει ακόμη και τον Αντώνη Σαμαρά, είναι τα πλέον κορυφαία ονόματα της πρωθυπουργικής αυλής. O λόγος για τους Δημήτρη Σταμάτη, Χρύσανθο Λαζαρίδη, Κώστα Μπούρα, Σταύρο Παπασταύρου, Γιώργο Μουρούτη και τον νέο ισχυρό παίκτη Δημήτρη Πτωχό, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες δεν διστάζουν να παρουσιάζουν ανοικτά τις απόψεις τους στους συνομιλητές τους, έστω κι αν πρόκειται για αντικρουόμενες τοποθετήσεις, που αναδεικνύουν τις βαθύτερες διαφορές των εγκεφάλων του «συστήματος Σαμαρά».

Πυλώνες της αντιπαράθεσης αυτής είναι τα δίδυμα Παπασταύρου-Πτωχού, από τα χέρια των οποίων περνά πια κάθε σημαντική λεπτομέρεια στο Μέγαρο Μαξίμου, και Μπούρα-Μουρούτη, για τους οποίους λέγεται πως εδώ και καιρό έχουν πέσει στην παγίδα της εσωστρέφειας. Κοντά στους πρώτους βρίσκεται και ο επίσης «ενισχυμένος» Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος διατηρεί καθημερινό δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Παπασταύρου, με τον οποίο λειτουργούν εσχάτως ως άτυποι υπουργοί Οικονομικών, μια και είναι κοινή εκτίμηση στην Ηρώδου Αττικού πως ο Γκίκας Χαρδούβελης δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό του. Δεν θα πρέπει, δε, να λησμονείται πως οι δυο τους συμμετείχαν στην πρόσφατη συνάντηση του Παρισιού, ενώ έχουν επιφορτιστεί με τον καταρτισμό του πλάνου των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και το τελευταίο χαρτί της συγκυβέρνησης για την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος.

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Το νέο στοιχείο σ’ αυτό το διαρκές power game που εξελίσσεται στους κόλπους της πρωθυπουργικής αυλής είναι η σιωπηλή αναβάθμιση του απόλυτου «πουλέν» του Αντώνη Σαμαρά, του Μεσσήνιου Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος από επίσημος χάκερ του συστήματος (είχε στήσει την ηλεκτρονική υποστήριξη τόσο του Μαξίμου όσο και της Συγγρού) μετεξελίχθηκε σε άνθρωπο για όλες τις δύσκολες αποστολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΕΜΠ, με το διδακτορικό στα Πληροφοριακά Συστήματα, είναι παρών σε όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού που χρήζουν «ειδικών χειρισμών», παρέα με τον Σταύρο Παπασταύρου. Πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο ο πρωθυπουργός γνωρίζει από μικρό παιδί, αφού με τον αείμνηστο πατέρα του Παύλο, που είχε διατελέσει δήμαρχος Μεσσήνης, συνδέονταν με βαθιά και πολύχρονη φιλία. «Η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Δημήτρη ήταν απολύτως αναμενόμενη για όσους γνωρίζουν τις ικανότητές του, αλλά και τους δεσμούς αίματος που τον συνδέουν με τον Σαμαρά», σημειώνει διαχρονικός συνομιλητής του πρωθυπουργού.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Σε ό,τι αφορά τον κ. Παπασταύρου, σύμβουλο του κ. Σαμαρά επί ευρωπαϊκών θεμάτων, που έχει αναλάβει εργολαβικά μαζί με τον κ. Λαζαρίδη τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έχει βγει στην πρώτη γραμμή και στα εγχώρια μέτωπα, και όχι μόνο σ’ εκείνα που έχουν να κάνουν αυστηρά με την οικονομική πολιτική. «Το έχει μετανιώσει ο πρωθυπουργός που δίστασε να τον χρίσει διάδοχο του Στουρνάρα. Ως εκ τούτου, φροντίζει να τον αξιοποιεί στο έπακρο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μυημένοι στα άδυτα της Ηρώδου Αττικού. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, ο νέος «χάρτης» των ισορροπιών που διαμορφώνεται στο Μαξίμου ενόψει των κρίσιμων μηνών που έρχονται, οι οποίοι θα κρίνουν το μέλλον και την παράταση του κυβερνητικού χρόνου της Ν.Δ., αποτελεί την αιτία για σιωπηρούς διαξιφισμούς μεταξύ των στελεχών της πρωθυπουργικής αυλής, που εκφράζονται μέσω διαρροών, αλλά και δημοσιευμάτων, που φυσικά έχουν φθάσει στ’ αυτιά ακόμη και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά. Βλέπετε, η αναβάθμιση του ρόλου συγκεκριμένων προσώπων ισοδυναμεί με τον περιορισμό της επιρροής κάποιων άλλων, οι οποίοι είναι λογικό να μη βλέπουν με καλό μάτι την όλη κατάσταση. Ο λόγος βεβαίως για τον Κώστα Μπούρα και τον Γιώργο Μουρούτη, οι οποίοι εσχάτως, σύμφωνα με όσους συνομιλούν μαζί τους, εμφανίζονται εν πολλοίς μπερδεμένοι. Αλλωστε, εκτός από τα παραπάνω, αμφότεροι διαθέτουν ακόμη ένα κοινό, καθώς είδαν -μετά τον ανασχηματισμό- τον Δημήτρη Σταμάτη να συγκεντρώνει στα χέρια του ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, και μάλιστα σε τομείς ευθύνης τους.


Η εμπλοκή Σταμάτη στα επικοινωνιακά
Μετά από διαδοχικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας έγινε αφενός το «πρώτο βιολί» στις διαδικασίες για τον έλεγχο της «γαλάζιας» Κ.Ο. και αφετέρου πήρε από τον κ. Σαμαρά το χρίσμα του «ειδικού απεσταλμένου» στο εγχείρημα της εύρεσης των 180 κοινοβουλευτικών ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ο Σαμαράς αντιλήφθηκε πως ο Σταμάτης μπορεί να απευθυνθεί με πολύ μεγαλύτερη άνεση και αποτελεσματικότητα από τον Μπούρα στους βουλευτές της Ν.Δ., καθώς είναι το πρόσωπο με τις ισχυρότερες εσωκομματικές αναφορές μεταξύ των συνεργατών του», τονίζουν έμπειρα «γαλάζια» κομματικά στελέχη. «Εξάλλου, το δείγμα γραφής του Μπούρα στη διαχείριση των εσωτερικών κρίσεων που δημιουργήθηκαν ελέω των πρόσφατων εκλογών δεν ήταν ικανοποιητικό», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι. Την ίδια στιγμή, ο άνθρωπος που έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διατήρηση των ισορροπιών στις τάξεις της συγκυβέρνησης ενεπλάκη ακόμη πιο ενεργά και στον επικοινωνιακό τομέα, γεγονός που -σύμφωνα με όσους μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου- δημιούργησε νέα δεδομένα στις σχέσεις και τη συνεργασία του με τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργο Μουρούτη. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Σταμάτης, στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος που καθιέρωσε ατύπως ο Αντώνης Σαμαράς, συνεννοείται απευθείας με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, για καθετί που αφορά την καθημερινή εκπροσώπηση της κυβέρνησης στα media, από την τακτική έναντι της Κουμουνδούρου μέχρι και τα στελέχη της Ν.Δ. που υπερασπίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, και όχι μόνο, το κυβερνητικό έργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα