Ινδία: Παραγγελία 36 γαλλικών μαχητικών Rafale

Η αγορά 36 μαχητικών γαλλικής κατασκευής Rafale από την Ινδία την οποία ανακοίνωσε απόψε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν σχετίζεται με μια πολύ μεγαλύτερη παραγγελία, την οποία ακόμη διαπραγματεύονται οι δύο χώρες, δήλωσε πηγή στο γαλλικό υπουργείο Αμύνης.

Η αγορά των 36 μαχητικών που κατασκευάζει η Ντασό, την οποία ανακοίνωσε ο Μόντι, παραμένει “χωριστή από τη σύμβαση η οποία συζητείται για τρία χρόνια”, ανέφερε η πηγή αυτή.
Η αξία της μεγαλύτερης παραγγελίας—αφορά συνολικά 126 μαχητικά—αποτιμάται

πλέον σε περίπου 20 δισεκατ. δολάρια, αν και αρχικά το κόστος υπολογιζόταν ότι θα ανέλθει σε $12 δισεκ., κυρίως επειδή το Νέο Δελχί θέτει ως προϋπόθεση την μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και την κατασκευή των 108 από τα μαχητικά αυτά εντός Ινδίας.

Νωρίτερα, ο Μόντι δήλωσε ότι “ζήτησα από τον πρόεδρο (Φρανσουά) Ολάντ να μας παραδοθούν 36 Rafale με το κλειδί στο χέρι”, στις δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο της Γαλλίας στο πλευρό του. “Τους όρους και τις προϋποθέσεις θα διαπραγματευθούν (τώρα) οι υπηρεσίες μας, οι οποίες θα συζητήσουν σε βάθος για να προχωρήσουμε”, πρόσθεσε.

Το συμβόλαιο αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 4 δισεκ. ευρώ, καθώς η τιμή κάθε Ραφάλ προς εξαγωγή εκτιμάται πως ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ χωρίς οπλισμό.

Η ινδική κυβέρνηση θέλει να αποκτήσει “το συντομότερο δυνατόν” τα 36 μαχητικά αυτό, λόγω των “κρίσιμων επιχειρησιακών αναγκών” της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, είπε ο Μόντι.
Ο Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2014, επιδιώκει να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την μεγαλύτερη αγορά, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ινδικής ΠΑ, η οποία σήμερα διαθέτει αρκετά εντελώς πεπαλαιωμένα αεροσκάφη όπως τα ρωσικά Mig 21.

Keywords
Τυχαία Θέματα