Η μεγαλύτερη απεργία στη Μ. Βρετανία από το 1926

Σε εξέλιξη είναι η μεγαλύτερη και μαζικότερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει οργανωθεί στη Μεγάλη Βρετανία από το 1926. Σε αυτή συμμετέχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που αντιτάσσονται στο πάγωμα των μισθών και στις περικοπές δαπανών, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας δεσμεύτηκε να αλλάξει το νόμο για τον περιορισμό των απεργιών.

Στους δρόμους βρίσκονται συνδικάτα από τους κλάδους των εκπαιδευτικών, δημοσίων υπαλλήλων, πυροσβεστών και εργαζομένων στις μεταφορές, ενώ αναμένεται να διεξάγουν πορεία κατά μήκος

του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές της Κυβέρνησης συνασπισμού, της οποίας ηγείται το Συντηρητικό κόμμα.

Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα περιλάβει στο μανιφέστο του για τις εκλογές του 2015 τη δέσμευση για την επιβολή κατώτατων ορίων συμμετοχής σε απεργία.

«Δεν νομίζω ότι αυτές οι απεργίες είναι σωστές... νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να πάνε στην εργασία», είπε ο κ. Κάμερον, προσθέτοντας ότι η απόφαση μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης να πραγματοποιήσει απεργία βασίστηκε σε μια ψηφοφορία με 27% προσέλευση.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει παγώσει τους μισθούς του δημόσιου τομέα από το 2010 και περιόρισε τις μισθολογικές αυξήσεις στο 1% το 2012.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι η διαμόρφωση των μισθών πρέπει να συμβαδίζει με την αύξηση του κόστους ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα