Η μεγάλη Δημοσκόπηση της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Aνάλυση του Στράτου Φαναρά

Μετά την επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σαφή τοποθέτησή του ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρούσα Βουλή, θέση την οποία συμμερίζονται και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ο πολιτικός χρόνος λειτουργεί περισσότερο πιεστικά από ποτέ. Με ανοικτά τα θέματα της προοπτικής της χώρας τόσο στην οικονομία όσο

και στις διεθνείς σχέσεις στην περιοχή, και ιδίως στα ελληνοτουρκικά, το κλίμα όχι μόνο δεν δείχνει να βελτιώνεται, αλλά αντίθετα επιβαρύνεται. Και φαίνεται πως όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στις κρίσιμες ημερομηνίες οπότε θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό όσων θα ήθελαν να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές και να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή (56% έναντι ποσοστού 39% που θα επιθυμούσαν πρόωρες εκλογές).

Εξάλλου, με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται στον ορίζοντα ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση στη διακυβέρνηση για την επομένη μιας πρόωρης αναμέτρησης.

ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται, με διαφορά όμως που μειώνεται σταδιακά, αντί να αυξάνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- απειλείται το προβάδισμά του έναντι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το σενάριο της αυτοδυναμίας του σταδιακά δείχνει να υποχωρεί. Στο ερευνητικό «κύμα» αυτής της εβδομάδος συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση, με εκτίμηση ψήφου πάνω από 30% (31,3% από 32,6%), ενώ η Νέα Δημοκρατία κινείται ακριβώς στο ποσοστό που κατέγραψε και την προηγούμενη εβδομάδα (26,5%). Σημειώνουμε ότι η μικρή αυτή πτώση της εκτίμησης ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνει πλέον στην εκτίμηση εδρών στις 138, από τις 145 που είχε προς το τέλος Σεπτεμβρίου. -Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί η οριακή, αλλά παράλληλη άνοδος όλων των άλλων αριστερών σχηματισμών (ΚΚΕ, ΔΗΜ.ΑΡ. και ΑΝΤΑΡΣΥΑ), η οποία είναι της τάξεως του 0,5% έως 1,9% για το καθένα από αυτά. -Το «Ποτάμι» διατηρεί το ποσοστό στο οποίο βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα (εκτίμηση ψήφου 10% από 10,3%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες χάνουν μία μονάδα και κινούνται στο 3,8%, ενώ επιβεβαιώνεται και η στασιμότητα για τη Χ.Α., η οποία βρίσκεται στην εκτίμηση ψήφου στο 5,8% (5,9% την περασμένη εβδομάδα). Το ΠΑΣΟΚ τέλος συνεχίζει να κινείται λίγο πάνω από το 5% (5,3% από 5,1%).

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι το πρόβλημα των συνεργασιών γίνεται επιτακτικότερο και εξαιτίας της αυξανόμενης προτίμησης του εκλογικού σώματος σε κυβερνήσεις συνεργασίας (64%).
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σταθερή πεποίθηση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές (63% στην παράσταση νίκης), έχει να λύσει δύο σημαντικούς πολιτικούς γρίφους:

-Να απαντήσει πειστικά στην πλειοψηφία του εκλογικού σώματος για την αναγκαιότητα των πρόωρων εκλογών και να τη μεταστρέψει. -Να αποφασίσει αν θα πιέσει εκλογικά τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς που εμφανίζουν κάποια μικρή ενίσχυση ή εάν θα επενδύσει σε ένα μετεκλογικό σενάριο συνεργασίας με κάποιες από τις δυνάμεις αυτές. Κυρίως, όμως, όλες οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στη μεγάλη μάζα των αναποφάσιστων, οι οποίοι συγκεντρώνονται κυρίως στις νεότερες ηλικίες, εκεί όπου σταδιακά αρχίζει να ενισχύεται και μια λογική ρήξης με τον πυρήνα της Ευρώπης και το ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 23% των νέων ηλικίας 18 έως 34 ετών δηλώνουν αναποφάσιστοι/ΔΑ, ενώ ταυτόχρονα το 22% αυτής της ηλικιακής ομάδας τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Κλείνει έστω και οριακά η «ψαλίδα»

Συνεχίζει να προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., με μειούμενη ωστόσο τη διαφορά, που καταγράφεται στο 3,3% (από 4,6% την περασμένη εβδομάδα). Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 21,7% και το κυβερνών ακολουθεί με 18,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το «Ποτάμι» με 6,9% και έπονται το ΚΚΕ με 4,2%, η Χρυσή Αυγή με 4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,7%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,6%, η ΑΝΤAΡΣΥΑ με 1,6% και η Δημοκρατική Αριστερά με 1,1%. Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 31,3% (από 32,6% την προηγούμενη εβδομάδα) και ακολουθούν η Ν.Δ. με 26,5%, το «Ποτάμι» με 10%, το ΚΚΕ με 6,1%, η Χρυσή Αυγή με 5,8%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3,8%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 2,2% και η Δημοκρατική Αριστερά με 1,6%. Αντίστοιχα, στην εκτίμηση των κοινοβουλευτικών εδρών των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 138 (από 140 την προηγούμενη εβδομάδα), η Ν.Δ. 75 (από 73), το «Ποτάμι» 28 (από 29), το ΚΚΕ 17 (από 15), η Χρυσή Αυγή 16 (από 16), το ΠΑΣΟΚ 15 (από 14) και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 11 (από 13). Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει μία μονάδα στο 63%, έναντι 24% της Ν.Δ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προηγείται στην αξιολόγηση των πολιτών με 36%, έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα. Στο ερώτημα «ποιος πολιτικός αρχηγός είναι καταλληλότερος να χειριστεί θέματα εξωτερικής πολιτικής;», ο κ. Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 26%, έναντι 11% του δεύτερου.


Οι πολλοί θέλουν Πρόεδρο χωρίς κάλπες

Σημαντική υποχώρηση της άποψης περί αναγκαιότητας για πρόωρες εκλογές, με αφορμή την Προεδρική εκλογή, καταγράφεται σε αυτή τη μέτρηση. Συγκεκριμένα, με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή συμφωνεί το 56% των ερωτηθέντων (από 52%), ενώ το 39% (43% την προηγούμενη εβδομάδα) επιθυμεί την εκλογή του νέου ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σχετικά με τα κυρίαρχα θέματα της οικονομίας που απασχολούν την κοινωνία, το 75% των πολιτών υπερθεματίζουν στην παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, έναντι 19% (18% την προηγούμενη εβδομάδα) που επιθυμεί την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Αντίστοιχα, σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας μας, το 61% θεωρεί ότι θα την αποφύγουμε, ενώ το 32% ότι δεν θα τη γλυτώσουμε. Επίσης, για το θέμα του δημόσιου χρέους το 35% (36% την προηγούμενη εβδομάδα) των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται μια κυβέρνηση Σαμαρά, σε αντίθεση με το 25% (24% την προηγούμενη εβδομάδα) που εμπιστεύεται μια κυβέρνηση υπό τον Αλ. Τσίπρα. Πάντως, σχετικά με την πορεία της χώρας, το 64% πιστεύει ότι η Ελλάδα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 29% προς τη σωστή. Η δημοσκόπηση της Metron Analysis κατέγραψε και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης σχετικά με το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Συγκεκριμένα, αυξάνεται το ρεύμα των πολιτών υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, τις οποίες προτιμά το 64% των ερωτηθέντων (από 61%), ενώ το 32% προκρίνει τις αυτοδύναμες (από 36%).


O παράγων «Σαμαράς»

Σημαντική αύξηση των ποσοστών δημοφιλίας τόσο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όσο και του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καταγράφεται στη μέτρηση. Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά στην πρώτη από τη δεύτερη θέση της κατάταξης, με ποσοστό 44%, από 41% που συγκέντρωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο πρωθυπουργός ακολουθεί με 42%, καταγράφοντας παρ’ όλα αυτά αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης, αναφορικά με την εικόνα των πολιτών για τους αρχηγούς των κομμάτων, αποτελεί η σημαντική πτώση κατά 3% της δημοφιλίας του προέδρου του «Ποταμιού». Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Θεοδωράκης αντιμετωπίζεται θετικά από το 40% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με το 43% που κατέγραψε στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ ακολουθούν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, με 30%, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με 28%, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 28%, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), Ευάγγελος Βενιζέλος, με 23%. Τελευταίος είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, με 11%, ο οποίος είναι και ο πιο αντιδημοφιλής στους πολίτες με 85%. Στις αρνητικές γνώμες ακολουθεί ο κ. Βενιζέλος με 76% και έπονται οι Πάνος Καμμένος με 70%, Φώτης Κουβέλης με 65%, Αντώνης Σαμαράς με 57%, Αλέξης Τσίπρας με 55%, Σταύρος Θεοδωράκης με 52% και Δημήτρης Κουτσούμπας με 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα