Η "εκπρόσωπος τάφου" Άννα Παναγιωταρέα

Του Χάρη Παπαβασιλείου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Eνα από τα πρόσωπα που μετά από καιρό στην αφάνεια βγήκαν στο προσκήνιο, και μάλιστα με μια ιδιότητα η οποία προφανώς δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο, είναι η Αννα Παναγιωταρέα. «Εκπρόσωπος… Τάφου» δεν υπήρξε ποτέ στη σύγχρονη Iστορία κι όμως, η γνωστή δημοσιογράφος, παρουσιάστρια, καθηγήτρια, σύμβουλος επικοινωνίας -και πολλές άλλες ιδιότητες- ανέλαβε αυτόν τον ρόλο στην Αμφίπολη, με τις ευλογίες της πολύ στενής της φίλης, Λίνας Μενδώνη, που είναι γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Μια φιλία για την οποία μιλά ολόκληρη η Αθήνα, καθώς οι δύο γυναίκες ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους (στο ΠΑΣΟΚ η γ.γ. του ΥΠ.ΠΟ., στη Νέα Δημοκρατία η… εκπρόσωπος Τάφου), αλλά τους ενώνει -προφανώς- η αγάπη τους για τον πολιτισμό! Πολλούς άλλους φίλους, πάντως, δεν έχει η δημοσιογράφος, η οποία εμφανίζεται ως οπαδός της εξυγίανσης του «μεγάλου και σπάταλου κράτους», αλλά η ίδια έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για τις ουκ ολίγες θέσεις που κατείχε στον δημόσιο τομέα, καλά αμειβόμενες οι περισσότερες από αυτές.

ΑΝΕΛΙΞΗ

Η επαγγελματική της ανέλιξη ξεκίνησε το 1974, όταν εργάστηκε «για ένα δίμηνο» ως φιλόλογος στο Γυμνάσιο της Αταλάντης, όπως η ίδια αποκαλύπτει σε ένα από τα πολλά βιογραφικά της που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, από τα οποία πάντως λείπει η ημερομηνία γεννήσεως.
Στη συνέχεια, και μετά την… κοπιαστική δίμηνη διδασκαλία της στην… ακριτική Αταλάντη, μετατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού. Σύντομα αποσπάστηκε στην ΕΡΤ, ως επικεφαλής στο Τμήμα Μεταγλώττισης. Το 1976 παραιτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για να αναλάβει στην τότε ΕΙΡΤ διευθύντρια του τμήματος ενημερωτικών και επιμορφωτικών εκπομπών. Η μέχρι τότε εργασιακή της εμπειρία και η ακαδημαϊκή πορεία της σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσαν την ανάληψη ενός τόσο υψηλού πόστου.

Η σχέση της με την ΕΡΤ, και μάλιστα με ακριβοπληρωμένα συμβόλαια, συνεχίστηκε για πολλά χρόνια. Μετά την απομάκρυνσή της -τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ- εμφανίστηκε ως εκπομπάρχης στην ΕΤ-2, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, το 1990-93. Ηταν η περίοδος που πήγαινε στο κτίριο της Κατεχάκη με πολυτελή Mercedes, συνοδευόμενη από αστυνομικό φρουρό, σε μια εποχή που δεν ήταν μόδα η φύλαξη δημοσιογράφων από αστυνομικούς. Τα πολλά λεφτά όμως από την κρατική τηλεόραση ήρθαν αρκετά χρόνια αργότερα. Ενώ η χώρα άρχιζε να μπαίνει στη δίνη της οικονομικής κρίσης, έγινε γνωστό από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών ότι μόνο για το 2009 έλαβε 149.796 ευρώ.

«ΔΙΩΞΗ»

Παράλληλα, και επί σειράν ετών η κ. Παναγιωταρέα εργάστηκε στον «Αθήνα 9,84». Η καθηγήτρια, δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας είχε τόσο ελεύθερο χρόνο που προλάβαινε να κάνει και μια δίωρη εκπομπή στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας έναντι του… ευτελούς ποσού των 2.849 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, όταν δεν ευκαιρούσε να βρίσκεται στο στούντιο, έβρισκε χρόνο να «γράφει» τις εκπομπές για να παίζουν τις Κυριακές, ενώ η ίδια, προφανώς, ξεκουραζόταν. Οταν το 2011 απολύθηκε από τον σταθμό, η «επαναστάτρια» Παναγιωταρέα έκανε λόγο για πολιτικές διώξεις. Το ξέσπασμά της εναντίον του τότε νεοεκλεγέντος δημάρχου ήταν οξύτατο: «Ο κ. Καμίνης, ως Συνήγορος του Πολίτη, υπερασπιζόταν τους διωκόμενους υπαλλήλους για τους διοικητικούς διωγμούς και τους εκβιασμούς που υφίσταντο από την εργοδοσία. Ως δήμαρχος-εργοδότης, εξαπολύει απηνή κομματικό διωγμό. Είναι το σύνδρομο της στυγνής πολιτικής σχιζοφρένειας, από το οποίο πάσχει η εξουσία και οι σφουγγοκωλάριοί της. Ανίατο, αλλά όχι ατιμώρητο!». Το 2012, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, ο τότε διαχειριστής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Λυκούργος Λιαρόπουλος, δήλωνε, χωρίς να την κατονομάζει, αλλά «φωτογραφίζοντάς» την, ότι η δημοσιογράφος λάμβανε μισθό 8.000 ευρώ, στη συνέχεια της έγινε μείωση 50%, ενώ όταν της ζητήθηκε να αποχωρήσει, απαίτησε να λάβει υψηλότατη αποζημίωση! Σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι παράλληλες ακριβοπληρωμένες ενασχολήσεις της με τον ιδιωτικό τομέα, όπου όμως ουδείς μπορεί να την ψέξει για τίποτα, καθώς δεν είχαν σχέση με τον κρατικό κορβανά. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις συνεργασίες της με εφημερίδες, ραδιόφωνα και κανάλια («Ελεύθερος Τύπος», «Απογευματινή», Flash 9,61, AΝΤ1, Mega, Alpha κ.ά.), αλλά και σε προγράμματα επικοινωνίας, όπως αυτό που είχε επί πολλά χρόνια για το Ιδρυμα Ωνάση, όπου μεταξύ των άλλων διοργάνωνε ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες για δημοσιογράφους μεγάλων Μέσων.


Η γκάφα και το αποκλειστικό φωτορεπορτάζ στον λόφο Καστά

Εντυπωσιακή ήταν η ακαδημαϊκή εξέλιξη της Αννας Παναγιωταρέα -που αποτέλεσε ένα ακόμα κομμάτι της μισθοδοσίας της από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 1994 έγινε διδάκτωρ στο ΑΠΘ, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εναν χρόνο μετά, εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Η επιστημονική της επάρκεια και η ακαδημαϊκή της ανέλιξη αμφισβητήθηκαν από άσπονδους φίλους της, όπως και το επιστημονικό και ερευνητικό της έργο, η ίδια πάντως λέει πως έχει πολύ καλή επικοινωνία και σχέση με τους φοιτητές της, αν και ορισμένοι από αυτούς τη χλεύασαν για ένα λάθος που έκανε σε μια ανάρτησή της στο facebook, όπου φυσικά διατηρεί λογαριασμό. Συγκεκριμένα, ανάρτησε φωτογραφία από το Μπλε Τζαμί, νομίζοντας ότι πρόκειται για την Αγία Σοφία. Η γκάφα ήταν απίστευτη για μια πανεπιστημιακό, αλλά η ίδια έκανε πως δεν πολυκατάλαβε. Μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, έγινε τελικά γνωστό ότι η κυρία Παναγιωταρέα τέθηκε επικεφαλής ειδικής επιτροπής για την επικοινωνιακή διαχείριση των έργων και των δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού, αυτή τη φορά αμισθί. Αφορμή ήταν η άτυπη εκπροσώπηση του υπουργείου Πολιτισμού που είχε αναλάβει στην Αμφίπολη και η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Η «κολλητή» της Λίνας Μενδώνη αναρτούσε επί μέρες στην προσωπική της σελίδα στο Διαδίκτυο αδημοσίευτες φωτογραφίες μέσα από τον τάφο της Αμφίπολης. Μέχρι και τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είχε εξασφαλίσει αποκλειστικές φωτογραφίες από το εσωτερικό του, γεγονός που προκάλεσε την οργή των διαπιστευμένων συντακτών που πάσχιζαν να βρουν στοιχεία και φωτογραφίες, αλλά περιορίζονταν στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Παναγιωταρέα "κατέβασε" από το Facebook το σχόλιο για τα πόδια των Καρυάτιδων

Keywords
αννα, νεα δημοκρατια, αννα, αθηνα, ΠΑΣΟΚ, νέα, ΕΡΤ, mercedes, flash, mega, alpha, ιδρυμα, ωναση, ΑΠΘ, μμε, facebook, μπλε, εφημεριδες, καμινης, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ελενα παπαβασιλειου, www.facebook.com, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, αμφιπολη, αστυνομικο τμημα, μιλα, ημερομήνια, δημοκρατια, ιδρυμα ωναση, μμε, μοδα, περιοδος, ραδιοφωνο, τηλεοραση, υπουργειο πολιτισμου, φιλια, φωτογραφιες, φωτογραφια, alpha, flash, mega, αγαπη, αγια σοφια, αταλαντη, αφορμη, βιογραφικα, βρισκεται, γεγονος, δημοσιο, δινη, διαδικτυο, εγινε, ευρω, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, ετων, εφημεριδα, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, θυελλα, ιδρυμα, κυρια, κρατικο, κτιριο, λαθος, λεφτα, λειπει, λογο, μειωση, μπλε, πηγαινε, προγραμματα, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σοφια, ταξιδια, τις κυριακες, τμημα, φυσικα, φορα, εκπομπες, χωρα, υπουργειο, κομματι, καρδια, οργη, ποδια, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα