Φανή εναντίον Γιάννας

Του Διονύση Θανάσουλα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το δικό της βιβλίο, γεμάτο από περιστατικά σε μια πολιτική διαδρομή τριών δεκαετιών, ετοιμάζει πυρετωδώς αυτό τον καιρό η πρώην υπουργός κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Το συγγραφικό της πόνημα, που αναμένεται να κυκλοφορήσει προς τα μέσα Δεκεμβρίου, είναι σχεδόν έτοιμο και αυτές τις ημέρες η πρώην υπουργός κάνει τις τελευταίες διορθώσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου από την ίδια, που προσπάθησε να χωρέσει όσο περισσότερα

μπορούσε από μια μακρόχρονη πορεία στη νεότερη κεντρική πολιτική σκηνή. Μέσα από τις σελίδες του η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά από την πολιτική της συνύπαρξη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι την εμπιστεύτηκαν με υπουργικές θέσεις, αλλά και με τη φιλία τους. Αναφορά γίνεται και στον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο έζησε μέχρι την αποχώρησή του από το κόμμα, ενώ η κ. Πετραλιά περιγράφει και προσωπικές της, δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της πολιτικής της διαδρομής. Το άγνωστο περιστατικό με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, για το οποίο γράφει η πρώην υπουργός και το οποίο αποκαλύπτεται για πρώτη φορά, έλαβε χώρα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν ήταν αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, στην τότε νεοσύστατη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με αυξημένες αρμοδιότητες για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ραντεβού της κ. Πετραλιά με την τότε πανίσχυρη κ. Αγγελοπούλου είχε δοθεί στα γραφεία του «Αθήνα 2004». Μόλις αφίχθηκε η πρώην υπουργός την υποδέχθηκε ο στενός συνεργάτης της κ. Αγγελοπούλου, Μάρτον Σίμιτσεκ. Μετά την υποδοχή και την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, Πετραλιά και Σίμιτσεκ έφτασαν έξω από το γραφείο της κυρίας Αγγελοπούλου. Καθώς η κ. Πετραλιά ετοιμαζόταν να προχωρήσει προς την είσοδο, ο Μάρτον Σίμιτσεκ τη σταμάτησε και της έδειξε ένα κόκκινο φως που ήταν αναμμένο. «Η Γιάννα μιλάει στο τηλέφωνο. Δεν μπορούμε να μπούμε. Θα πρέπει να περιμένουμε να σβήσει το κόκκινο φως πρώτα», είπε ο εξ απορρήτων της τότε «σιδηράς κυρίας», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν τη διακόπτει όταν μιλάει στο τηλέφωνο».

Εξοργίστηκε. Μόνο που η κ. Πετραλιά ήταν αδύνατο να δεχτεί κάτι τέτοιο και φρόντισε να το ξεκαθαρίσει αμέσως στον Σίμιτσεκ, λέγοντάς του κοφτά: «Εγώ φεύγω αυτή τη στιγμή». Κάνοντας τα λόγια της πράξη, γύρισε την πλάτη της στον εμβρόντητο Σίμιτσεκ και ετοιμάστηκε να αφήσει την κ. Αγγελοπούλου πραγματικά στα κρύα του λουτρού, έξαλλη από τη συμπεριφορά της. Ως διά μαγείας δύο δευτερόλεπτα αργότερα το κόκκινο φωτάκι έσβησε και ο Σίμιτσεκ κράτησε κυριολεκτικά με το ζόρι την κ. Πετραλιά, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα θα φέρει τον τίτλο «Το κόκκινο φανάρι της Γιάννας», η παρουσία της οποίας στο βιβλίο της κ. Πετραλιά θα περιορίζεται στο συγκεκριμένο περιστατικό. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι σχέσεις των δύο κυριών ήταν από απολύτως τυπικές έως αδιάφορες κατά τη διάρκεια της «συνεργασίας» τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Στο βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», περίοπτη θέση καταλαμβάνουν περιστατικά και επεισόδια με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, με τους οποίους η κ. Πετραλιά είχε και εξακολουθεί να έχει στενότατες σχέσεις. Ηταν, μάλιστα, τόσο πολλά, που έπρεπε κυριολεκτικά να επιλέξει με πολλή προσοχή ποια θα δημοσιευτούν και ποια θα μείνουν έξω. Πληροφορίες από το περιβάλλον της πρώην υπουργού κάνουν λόγο για ένα βιβλίο που θα μπορούσε άνετα να συμπεριλαμβάνει τα πάντα και να βγει τόσο μεγάλο, που θα κυκλοφορούσε σε δύο τόμους. Το σίγουρο είναι ότι μέσα από τις σελίδες του θα γίνουν γνωστά για πρώτη φορά περιστατικά της τελευταίας τριακονταετίας που παρέμεναν καλά κρυμμένα, από μια πολιτικό που είδε και έζησε πάρα πολλά. Δεν είναι καθόλου απίθανο, μάλιστα, μετά το πρώτο αυτοβιογραφικό συγγραφικό της πόνημα να ακολουθήσει και δεύτερο. Αυτό θα περιλαμβάνει επεισόδια που η κ. Φάνη Πετραλιά επέλεξε προς το παρόν να μείνουν εκτός, επειδή ήταν off the record και επειδή πιθανότατα θέλει να συζητήσει με τους πρωταγωνιστές τους αν και σε ποια μορφή θα μπορούν να πάρουν τον δρόμο του τυπογραφείου.

Μια ζωή γεμάτη πολιτική

Μετρώντας τρεις δεκαετίες πολιτικής παρουσίας, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τυγχάνει να είναι μία από τις πιο έντονες γυναικείες παρουσίες στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ανέλαβε υπουργικό αξίωμα τον Απρίλιο του 1990, ως υφυπουργός Αθλητισμού, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ακολούθησε η θέση της υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ στην κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε ως αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού την ευθύνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η τελευταία της θητεία ως υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, ενώ δεκάδες είναι και οι διακρίσεις που είχε κατά τη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας. Από το 2004 μέχρι και σήμερα παραμένει αντιπρόεδρος της «Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας» και της «Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής», καθώς επίσης πρόεδρος της «Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατικών Γυναικών». Ως υπουργός Τουρισμού πέτυχε ένα ακατάρριπτο μέχρι φέτος ρεκόρ προσέλευσης τουριστών στην Ελλάδα. Σε αυτήν πιστώνεται επίσης η περίφημη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού προγράμματος της χώρας, η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα