Ενα τζαμί στην... Ιερά Οδό

Του Σωτήρη Ξενάκη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑΦωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ

Σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την Ομόνοια, ο χώρος στον οποίο η Βουλή αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία τεμένους μοιάζει να βρίσκεται στη... μέση του πουθενά!

Οι αντιδράσεις για τη λειτουργία τζαμιού από ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μπορεί να μην εκφράστηκαν από τη μεγάλη πλειονότητα των κομμάτων (όλα, πλην ΑΝ.ΕΛ. και Χρυσής Αυγής,

ψήφισαν τη σχετική τροπολογία), όμως υποχρέωσαν την Πολιτεία να βρει έναν χώρο που να είναι όσο το δυνατόν πιο κατάλληλος για την εξάσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων. Εναν χώρο που να μη φαίνεται από κανένα σημείο της πόλης, ακόμα και σε όποιον περνάει από απόσταση… αναπνοής.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μπήκαν στις εγκαταλελειμμένες εδώ και χρόνια εγκαταστάσεις της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού όπου βρίσκονται τα κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν τόσο για το τέμενος όσο και για τις βοηθητικές λειτουργίες του. Το κεντρικό τζαμί χωρίς μιναρέ, τα γραφεία του ιμάμη και των εργαζομένων και οι χώροι υγιεινής.

Στον αριθμό 114 της Ιεράς Οδού, λίγο πριν από τον σταθμό «Ελαιώνα» του μετρό, μια καγκελόφραχτη πύλη, καλά κλειδωμένη, οδηγεί σε έναν δρόμο μήκους περί τα 120 μέτρα. Πρόκειται για την παλαιά είσοδο της βάσης όπου στεγαζόταν το Κεντρικό Συνεργείο Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ). Από το σημείο αυτό όχι μόνο δεν υπάρχει καμία οπτική επαφή με τον χώρο όπου θα λειτουργήσει το τέμενος, αλλά, αντίθετα, φαίνεται η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου που βρίσκεται μέσα στο κομμάτι της βάσης το οποίο είναι ακόμα εν λειτουργία.

Ακόμα και αν ένας περαστικός φτάσει στο τέλος αυτού του δρόμου, θα δει στο δεξί του χέρι τις εγκαταστάσεις-φαντάσματα, που θα μετατραπούν σε λατρευτικό χώρο, και απέναντι ακριβώς, σε περίοπτη θέση, να δεσπόζει η ορθόδοξη εκκλησία.

Το τέμενος δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά το κεντρικό κτίριο επισκευής των μεγάλων αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού που χτίστηκε τη δεκαετία του ’70 και σταμάτησε να χρησιμοποιείται πριν από μερικά χρόνια. Δεν θα ανεγερθεί εκεί κανένα καινούργιο κτίριο, αλλά θα ανακατασκευαστούν τα ήδη υπάρχοντα, που σήμερα έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και «λεηλατηθεί».

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θεωρητικά, το τέμενος θα έχει δυναμικότητα 300 ανδρών και 50 γυναικών, θα είναι στραμμένο προς τη Μέκκα και θα διαθέτει υπαίθρια αυλή μπροστά του 500 τ.μ. περίπου και κλειστούς χώρους 575 τ.μ. Η αυλή θα αποτελεί ουσιαστικά την είσοδο προς το τέμενος και την επέκταση του χώρου προσευχής, όταν αυτό θα χρειάζεται.

Το οικόπεδο, συνολικής έκτασης 16 στρεμμάτων, βρίσκεται βορειοανατολικά της Ιεράς Οδού και έχει πρόσβαση από την οδό Ασυρμάτου, ενώ ο σταθμός του μετρό «Ελαιώνας» βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Η κύρια αίθουσα προσευχής αποτελείται από έναν τετράγωνο, ενιαίο χώρο, ενώ εσωτερικά δημιουργείται μια εσοχή (Mihrab) με κατεύθυνση τη Μέκκα. Σε επαφή με τον χώρο προσευχής υπάρχει βοηθητικός χώρος με νιπτήρες, πάγκο για πλύσιμο των ποδιών και υποδηματοθήκες. Ο χώρος των WC/νιπτήρων είναι χωριστός, με διαφορετική είσοδο. Κατασκευάζονται, επίσης, δύο γραφεία για το Δ.Σ του τεμένους και τον ιμάμη. Οι απαιτούμενοι χώροι (λεβητοστάσιο, πυροσβεστικό συγκρότημα και δεξαμενή πυρόσβεσης) χωροθετούνται σε δύο παρακείμενα κτίρια. Μάλιστα, δίπλα στο λεβητοστάσιο χωροθετείται ένα W.C. για άτομα μειωμένης κινητικότητας.

Ο χώρος πέριξ του τεμένους θα φυτευτεί και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους. Το πλεονέκτημά του είναι πως μπορεί να ελεγχθεί από πλευράς ασφάλειας πολύ εύκολα, καθώς περικλείεται από μια ναυτική βάση στο μεγαλύτερο κομμάτι του, ενώ η πρόσβαση σε αυτόν θα μπορεί να γίνεται από ένα και μοναδικό σημείο.

Αν και η σχετική τροπολογία πέρασε από τη Βουλή πριν από λίγες ημέρες, η κατασκευή του τεμένους διχάζει τον πολιτικό κόσμο και προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές των οποίων τα κόμματα ψήφισαν τη ρύθμιση. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητά να γίνει μεν τζαμί, αλλά στο Σχιστό, σε μεγαλύτερη έκταση. Από την άλλη πλευρά, η μη ύπαρξη λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους της Αθήνας έχει δημιουργήσει δεκάδες παράνομους χώρους στο κέντρο και στις συνοικίες της πόλης, όπου επίσης παράνομοι ιμάμηδες σε πολλές περιπτώσεις επιδίδονται σε αντιχριστιανικά και ανθελληνικά κηρύγματα.

Παράνομες προσευχές στα υπόγεια

Οσοι έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας τεμένους ισχυρίζονται πως με τη λειτουργία του θα σταματήσει το φαινόμενο των άτυπων τζαμιών στην Αθήνα και σε άλλους δήμους. Παρά την οικονομική κρίση, που οδήγησε πολλούς μουσουλμάνους στο να φύγουν από την Ελλάδα, αυτά τα «τζαμιά» που υπάρχουν εξακολουθούν να λειτουργούν τακτικά και μάλιστα με πηγές χρηματοδότησης που θα έπρεπε να έχουν κινητοποιήσει ακόμα περισσότερο το ελληνικό κράτος. Ταυτόχρονα, η ανυπαρξία τεμένους έχει διευκολύνει ανθελληνικές πολιτικές τόσο από την Τουρκία όσο και -υπογείως- από ορισμένες αραβικές χώρες.

«Αν γίνει το τζαμί στον Βοτανικό, τότε κινδυνεύουμε να φτιάξουμε μια μεγάλη εστία μουσουλμάνων, που δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να ελεγχθεί», λένε πολλοί και δεν συμφωνούν με τη ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή. «Αν δεν το κάνουμε εμείς, σε λίγο η πρωτεύουσα θα γεμίσει παράνομα τζαμιά και ψευτοϊμάμηδες, ενώ η χώρα μας δέχεται συνεχώς βολές από διεθνείς οργανισμούς», απαντούν όσοι έδωσαν τη μάχη για να ανάψει η Βουλή το «πράσινο φως».

Τα μικρά, άτυπα τεμένη που βρίσκονται σε υπόγεια πολυκατοικιών ή σε εγκαταλελειμμένα μαγαζιά αποτελούν κοινό μυστικό για τους περιοίκους, αλλά και την ίδια την Αστυνομία, η οποία, αν δεν υπάρχουν καταγγελίες, έχει τα χέρια της δεμένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα