Ελληνοβρετανική ναυτική συνεργασία στο Ιόνιο πέλαγος

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Συνεκπαίδευση με τη Δύναμη Ταχείας Αντιδράσεως (Response Force Task Group/RFTG) του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, με την επωνυμία “Cougar 2014”, είχε το Πολεμικό μας Ναυτικό το διήμερο 9-10 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή της φρεγάτας «ΑΙΓΑΙΟΝ» και του υποβρυχίου «Ποσειδών», σ’ ένα ευρύ φάσμα τεχνικών αντικειμένων στην περιοχή Ιονίου πελάγους.

Μάλιστα χθες ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ επέβη του πλοίου

Διοικήσεως της Βρετανικής Δυνάμεως HMS “Bulwark” (L-15), προκειμένου να παρακολουθήσει φάση της προαναφερθείσας συνεκπαιδεύσεως.

Στη διάρκεια της παραμονής του στο πλοίο, ο Έλληνας Αρχηγός συναντήθηκε με το Διοικητή της Δυνάμεως, Αρχιπλοίαρχο J.P. Kyd,RN, καθώς και με τον Ταξίαρχο C.R.Stickland OBE,RM, ο οποίος είναι Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας των Βασιλικών Πεζοναυτών (Royal Marines), που επιβαίνουν στα πλοία της Δυνάμεως και ενημερώθηκε για την αποστολή ενός εκάστου και της επιχειρησιακές δυνατότητες της Δυνάμεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δύναμη RFTG του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας αποτελεί ουσιαστικά την εκστρατευτική του δύναμη υψηλής ετοιμότητος που διαθέτει ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να «απαντήσει» σε κάθε είδους προκλήσεις παγκοσμίως. Πρόκειται για μία μικτή Δύναμη, αποτελούμενη κυρίως από στοιχεία του Βασιλικού Ναυτικού και των Βασιλικών Πεζοναυτών, καθώς και από πολύ μικρότερα αριθμητικώς στοιχεία από τον Στρατό και τη Βασιλική Αεροπορία (RAF). Η Δύναμη μπορεί να διεξάγει, αναλόγως του ζητήματος που θα προκύψει, τόσο πολεμικές ή αμφίβιες επιχειρήσεις, όσο και επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοηθείας ή απομακρύνσεως προσώπων από πληγείσα περιοχή κ.λπ. Συγκροτήθηκε το 2010, στο πλαίσιο της αναθεωρημένης «Πολιτικής Στρατηγικής Αμύνης και Ασφαλείας» της Βρετανίας.

Η Δύναμη “Cougar 2014” αναχώρησε από τη βάση της την 1η Σεπτεμβρίου για την πολύμηνη ανάπτυξή της στην περιοχή της Μεσογείου και του Κόλπου, αποτελούμενη από το μεγάλο πλοίο Διοικήσεως και Υποστηρίξεως HMS “Bulwark”, το ελικοπτεροφόρο-πλοία αμφιβίου επιθέσεως HMS “Ocean”, την 3η Ταξιαρχία Κομάντος των Βασιλικών Πεζοναυτών (πρώην 40 Commando), καθώς και στοιχεία από πολεμικές Μοίρες της Αεροπορίας του Ναυτικού. Ενδεικτικώς σημειώνεται ότι κατά την περσινή ανάπτυξή της “Cougar 2014” η Δύναμη είχε συμμετάσχει στην παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας στις Φιλιππίνες οι οποίες τότε είχαν πληγεί σοβαρώς από τον καταστρεπτικό τυφώνα “Haiyan” τον Οκτώβριο του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα