"Είμαστε έθνος χωρίς όραμα και πυξίδα"

Η πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Global Thinkers επισημαίνει την ανάγκη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της ελληνικής οικονομίας

Η πρώτη επιλογή ήταν η Κωνσταντινούπολη. Οταν όμως τον περασμένο Μάιο ξέσπασαν οι ταραχές στην Πλατεία Ταξίμ, τότε η Ελισάβετ Φιλιππούλη πρότεινε στο Συμβούλιο του Global Thinkers Forum ως εναλλακτική την Αθήνα.

«Δώσαμε στους συμμετέχοντες στην πρώτη εκδήλωση μια λίστα με δέκα πόλεις για να ψηφίσουν. Η Αθήνα δεν ψηφίσθηκε ανάμεσα στις πρώτες, αλλά όταν το ζήτημα επανετέθη, τότε το Συμβούλιό μας συμφώνησε να διοργανωθεί το ετήσιο forum στην Αθήνα», εξηγεί για την τυχαία επανάκαμψή της στην Ελλάδα.

«Τι είναι το Global Thinkers;» τη ρωτώ όταν καθόμαστε στην κατάμεστη αίθουσα του εστιατορίου «ΙΤ», επί της οδού Σκουφά. «Είμαστε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων με έδρα την Αγγλία. Μία από τις δραστηριότητές μας σε διεθνές επίπεδο είναι η διοργάνωση ενός ετήσιου forum κάθε φορά σε διαφορετική πόλη και η απονομή τιμητικών βραβείων σε προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας. Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση έγινε το 2012 στο Αμμάν της Ιορδανίας υπό την αιγίδα της βασίλισσας Ράνια. Φέτος είχαμε τη χαρά, με τη θερμή υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, να το διοργανώσουμε στη χώρα μας».

Ενθουσιασμένη η ιδιοκτήτις του «ΙΤ», Κάλλια Καμπουρίδου, προτείνει να δοκιμάσουμε τις σπεσιαλιτέ του ταλαντούχου σεφ Ανδρέα Λαγού: σαλάτα με άγριο ρύζι και ρόκα, ολόκληρο καλαμπόκι με αρωματικό βούτυρο στον φούρνο, φασολάκια με τζίντζερ και κράνα και burger με καραμελωμένα κρεμμύδια, πατάτες φούρνου, φέτα και δενδρολίβανο. Συνοδεύουμε το γεύμα μας με κρητική ρακή, του Μανούσου από τα Χανιά.

Η συζήτηση έρχεται στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. «Φαινόταν ότι κάτι σάπιο υπήρχε στο όλο σύστημα στην Ελλάδα. Με ποια λογική, για παράδειγμα, έπαιρνε Ελληνας τηλεπαρουσιαστής της δημόσιας τηλεόρασης μισθό 350.000 ευρώ ετησίως ή σύμβουλος της δημόσιας τηλεόρασης αμοιβές 500.000 ευρώ τον χρόνο, όταν αντίστοιχοι επαγγελματίες σε κολοσσούς όπως το CNN, με το οποίο συνεργαζόμουν από το 1999, έπαιρναν το ίδιο ή λιγότερο -και μιλάμε για διεθνείς εταιρείες, με πολλαπλάσια έσοδα και ακροαματικότητα; Θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν είχε και δεν έχει κατεύθυνση. Είμαστε ένα έθνος που πλέει εδώ και δεκαετίες χωρίς όραμα, χωρίς πυξίδα. Πέρα από το κενό ηγεσίας, που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αφού γνωρίζουμε καλά τα αντίστοιχα προβλήματα στις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία, τον αραβικό κόσμο και την Αφρική, νομίζω ότι από την Ελλάδα λείπει ο μακροπολιτικός και μακροοικονομικός στρατηγικός σχεδιασμός».

Της ζητώ να γίνει πιο συγκεκριμένη. «Πρέπει οι κυβερνώντες να κάνουν έναν προγραμματισμό για τα επόμενα πενήντα, εκατό χρόνια. Στην Ελλάδα πρέπει να προσαρμόσουμε την αγορά εργασίας στη νέα πραγματικότητα, να επενδύσουμε στην επιχειρηματικότητα, να ενισχύσουμε τη γνώση, να αποκτήσουμε νέα πυξίδα αξιών. Επίσης, να βρούμε νέα ηγεσία. Οι άνθρωποι που έχουν κυβερνήσει την Ελλάδα μπορεί να είχαν καταπληκτικά πτυχία από κορυφαία πανεπιστήμια, αλλά δεν σημαίνει πως πάντοτε είχαν εμπειρία από διαχείριση οικονομικών, από διοίκηση επιχείρησης, από πρακτική και πραγματική επαγγελματική επιτυχία». Ζητώ να μάθω τη γνώμη της για την κυβέρνηση Σαμαρά. «Γίνεται μια γιγαντιαία προσπάθεια, σε περιβάλλοντα πολύ δύσκολα και περίπλοκα. Οπως γνωρίζεις, η επιτυχία κρίνεται εκ του αποτελέσματος».

Ως Ελληνίδα της διασποράς, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ένα κομμάτι της διεθνούς κοινής γνώμης βλέπει την Ελλάδα αρνητικά, κάτι που, όπως παρατηρεί, διορθώνεται αργά και σταθερά. «Υπάρχει όμως ένα μεγάλο κομμάτι, ιδίως των ανθρώπων του πνεύματος, για τους οποίους η Ελλάδα σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Εκείνο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν πρότεινα στο Συμβούλιο του Global Thinkers Forum την Αθήνα ως εναλλακτική της Κωνσταντινούπολης ήταν ότι οι προσωπικότητες αυτές, που δεν είναι τυχαίες, μίλησαν θετικά και συμφώνησαν ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία, αλλά και το προφίλ της Ελλάδας». Την ώρα που έρχονται τα γλυκά, μου αναφέρει τρεις περιπτώσεις ελληνικών επιχειρηματικών επιτυχιών με παγκόσμιο αντίκτυπο, την Upstream του Μάρκου Βερέμη, που βραβεύθηκε φέτος από το Global Thinkers Forum, την Pharmathen του Βασίλη Κάτσου και την ελληνική εταιρεία Γρανιτών του Σταμάτη Παπασταμάτη -αντίστιξη, όπως επισημαίνει, στην περιρρέουσα απογοήτευση και μιζέρια. «Υπάρχουν καταπληκτικοί Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι ευημερούν σε διεθνείς αγορές. Μπορούμε να δημιουργήσουμε κι άλλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα