Διάσημες γυμνάστριες οι εγγονές του Ελευθέριου Βενιζέλου (ΦΩΤΟ)

Του Δημήτρη Κουνιά, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο προπάππους τους υπήρξε ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος πολιτικός της νεότερης Ελλάδας, που σημάδεψε με τις επιλογές και τις αποφάσεις του τη σύγχρονη ιστορία της. Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι φέρουν ίσως το πιο βαρύ επώνυμο της εγχώριας κεντρικής πολιτικής σκηνής των τελευταίων 150 ετών και μεγάλωσαν με τα διδάγματα του Ελευθερίου Βενιζέλου, δεν ακολούθησαν τα βήματά του. Αντίθετα, ζώντας με τη μητέρα τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ασχολήθηκαν με κάτι που θεωρείται ασυνήθιστο ακόμα και στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ο λόγος για την Αννα και την Αιμιλία Βενιζέλου, τις δισέγγονες του «εθνάρχη», που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια ως ακροβάτισσες σε παραστάσεις διάσημων τσίρκων του εξωτερικού. Πατέρας τους είναι ο Νικήτας Βενιζέλος, ο αγαπημένος εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου, γιος του Κυριάκου Βενιζέλου και της Μαρίκας Ρούσου, που διετέλεσε βουλευτής Χανίων και Α’ Αθηνών, αλλά και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Από μικρές η Αννα και η Αιμιλία αφοσιώθηκαν στον χορό και τη γυμναστική. Η πρώτη, μετά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, παρακολούθησε μαθήματα στην Ecole Nationale du Cirque, στο Μόντρεαλ του Καναδά, και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Emerson College της Βοστώνης, ενώ ειδικεύθηκε στη γιόγκα και στα ακροβατικά. Το αποκορύφωμα της καριέρας της ήταν το 2004, όταν για τρία χρόνια συνεργάστηκε με το διάσημο Τσίρκο του Ηλιου, Cirque du Soleil, το οποίο, με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυσή του, έρχεται στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο για 19 παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Από τότε, μαζί με την αδελφή της, Αιμιλία, που έχει εκπαιδευτεί σε εναέριες δεξιότητες στο Circus, Κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, με σπουδές στον κλασικό και μοντέρνο χορό σε διάφορα στούντιο της Νέας Υόρκης, δημιούργησαν μια δική τους εταιρεία, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις σύγχρονου χορού, αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες, ως κασκαντέρ. Επίσης έχουν συμμετάσχει ως χορεύτριες και σε ιδιωτικές εκδηλώσεις της J.P. Morgan, του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου HSBC και της «WB Morning News».

Και οι δύο, που είναι γνωστές στο καλλιτεχνικό στερέωμα των ΗΠΑ ως Venizelos sisters, αν και ζουν στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, φροντίζουν να έχουν στενές επαφές με την πατρίδα του πατέρα και του προπάππου τους. Επισκέπτονται συχνά την Κρήτη, ενώ διατηρούν ζεστές σχέσεις με τους συγγενείς τους στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως ο πατέρας τους, Νικήτας Βενιζέλος, έχει άλλα τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο, ενώ με τη μητέρα τους, Katy Adams, έχει επίσης τον Γιάννη Βενιζέλο και τη Σελένα Βενιζέλου.

Η αντίσταση κατά της χούντας και η Βουλή

Ο Νικήτας Βενιζέλος ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που κληρονόμησε από τη μητέρα του. Με την εγκαθίδρυση της χούντας στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό, από όπου οργάνωσε αντιστασιακό κίνημα κατά της δικτατορίας. Με προσωπικά του έξοδα και πωλώντας καράβια, περιέθαλψε το αντιτορπιλικό «Βέλος», το πλήρωμα του οποίου είχε στασιάσει και διαφύγει στο εξωτερικό, γι’ αυτό και του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό κράτος μετά την πτώση της χούντας.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα, μαζί με τον γραμματέα του και μετέπειτα υπουργό ΥΜΕ Κώστα Μπαντουβά, προετοιμάζοντας επανάσταση από την Κρήτη και εφοδιάζοντας με όπλα τους Κρητικούς, που αγόρασε ο ίδιος από τον Καντάφι, αλλά οι κινήσεις τους προδόθηκαν και αναγκάστηκαν να διαφύγουν μεταμφιεσμένοι και πάλι στο εξωτερικό. Επέστρεψε το 1974 στην Ελλάδα και έθεσε υποψηφιότητα με την ΕΔΗΚ, με την οποία και εξελέγη. Επανεξελέγη το 1977 και ήταν ο τελευταίος βουλευτής που παρέμεινε πιστός μέχρι τη διάλυσή της.

Το 1981 επανέφερε το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο είχε ιδρύσει για πρώτη φορά ο παππούς του, Ελευθέριος Βενιζέλος. Στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν απέτυχε να εκλεγεί. Το 1993 εντάχθηκε στην Πολιτική Ανοιξη και κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα