Δείτε πως ήταν ο Λευκός Πύργος πριν από 104 χρόνια

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το site politestoumpas.gr σε εκδόσεις του δήμου Θεσσαλονίκης και στο National Geographic δεν είναι πολλές, αλλά δίνουν μια πλήρη εικόνα για το πώς ήταν η Τούμπα πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1917, μετά τη μεγάλη

πυρκαγιά, και το 1924.

Η λήψη έχει γίνει από πλοίο που βρίσκεται ελλιμενισμένο μπροστά στη σημερινή παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Στόχος του φωτογράφου είναι πιθανότατα ο Λευκός Πύργος αλλά, καθώς βρίσκεται σε υπερυψωμένο σημείο, η φωτογραφία έχει βάθος κι απεικονίζει και την περιοχή της Τούμπας. Χωρίς αμφιβολία έχει τραβηχτεί πριν από το 1911 και πριν γκρεμιστεί το περιτείχισμα της φυλακής του Λευκού Πύργου.

Η σημερινή οδός Μελενίκου προς τα ανατολικά. Διακρίνονται τα πρώτα κτίρια του Πανεπιστημίου,το εβραϊκό νεκροταφείο και η Τούμπα στο βάθος. Αριστερά το χωριό που διακρίνεται είναι η Τριανδρία (Βενιζελοχώρι)

Σκηνές και σπιτάκια του συνοικισμού 151 στην σημερινή περιοχή της Τούμπας. Στέγαζαν αρχικά στρατιώτες, πυροπαθείς του 1917 και αργότερα πρόσφυγες. Η λήψη χρονολογείται το 1919.

Φωτογραφία από το National Geographic. Προσφυγικό κατάλυμα στην Τούμπα το 1924.

Keywords
Τυχαία Θέματα