Χοντραίνει η κόντρα ΥΠΕΘΑ-Ναυπηγείων Ελευσίνας

Χοντραίνει η κόντρα μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της διοικήσεως των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς στις σημερινές αιτιάσεις των τελευταίων περί οφειλής του ΥΠΕΘΑ προς αυτούς της τάξεως των περίπου 30 εκατ.ευρώ για το πρόγραμμα ναυπηγήσεως των πυραυλακάτων, το ΥΠΕΘΑ, με επίσημη ανακοίνωσή του, όχι μόνο το διαψεύδει, αλλά ουσιαστικώς υποστηρίζει ότι αυτά τα διεκδικεί μεν η διοίκηση αλλά δεν τα αναγνωρίζει το υπουργείο και το ΠΝ, αφού δεν στηρίζομαι σε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.

Για το θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνος και κυρίως του θέματος της αποδόσεως στο ΠΝ ενός έτοιμου πλοίου

αλλά και της καταβολής των οφειλομένων για εννέα μήνες μισθών στους εργαζόμενους αυτών από τη διοίκησή τους, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σήμερα στο ΥΠΕΘΑ μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία και υψηλόβαθμων εκπροσώπων του ΓΕΝ και του ΥΠΕΘΑ, που διήρκεσε δύο ώρες και αναμένεται να συνεχιστεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Η σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ έχει ως εξής: «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οφείλει να απαντήσει στα ψεύδη της διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και τονίζει ότι καμία συμβατική οφειλή δεν υπάρχει από το ΥΠΕΘΑ προς τα Ναυπηγεία. Όσα ισχυρίζεται η διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι διεκδικήσεις της από παλαιότερα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες ΥΠΕΘΑ και ΠΝ δεν αναγνώρισαν ως βάσιμες. Η μόνη αλήθεια είναι ότι βάσει της τότε νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2013, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας πληρώθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ και έπρεπε να έχουν παραδώσει την Πυραυλάκατο «Ρίτσος» το Μάρτιο του 2014».

Θυμίζουμε ότι η «εκκρεμότητα» μεταξύ ΠΝ και Ναυπηγείων Ελευσίνος έγκειται στην προαναφερθείσα πυραυλάκατο «ΡΙΤΣΟΣ», τύπου “Super Vita”, που είναι έτοιμη, και στις τελευταίες δύο (ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» και ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ») η κατασκευή των οποίων υπολείπεται κατά πολύ της πρώτης.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα