Μπα ντε φερ Αλέξη Τσίπρα - Ζωής Κωνσταντοπούλου

Του Γιώργου Λυκουρέντζου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η εικόνα της προέδρου της Βουλής να εξέρχεται το μεσημέρι της Τετάρτης από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με ένα παγωμένο χαμόγελο αμηχανίας και με εμφανώς κατεβασμένα τα φτερά ήταν για πολλούς η πρώτη παρενέργεια του σκηνικού ρήξης μεταξύ Μαξίμου και Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έχει αρχίσει να στήνεται το τελευταίο διάστημα.

Τα όσα έγιναν εκείνο το μεσημέρι ήταν κατά πολλούς η σταγόνα που ξεχείλισε το

ποτήρι της οργής του πρωθυπουργού. Κι αυτό γιατί, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε σφόδρα μια ομαλή διαδικασία, από την οποία θα προέκυπτε η στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ώστε αυτό να είναι το «όπλο» του απέναντι στον Ντέκλαν Κοστέλο της τρόικας, ο οποίος μίλησε για μονομερή ενέργεια, η κ. Κωνσταντοπούλου φρόντισε με τις αποφάσεις της να δυναμιτίσει τη συνεδρίαση.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

Η ένταση πάντως μεταξύ Μαξίμου και προέδρου της Βουλής δεν άρχισε να καλλιεργείται την Τετάρτη. Οι «εκτός κυβερνητικής γραμμής» πρωτοβουλίες της, όπως η σύσταση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, η αμφισβήτηση της εγκυρότητας μνημονιακών νόμων λόγω απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, η όξυνση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας πριν από κρίσιμες διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, αλλά και η διαφορετική οπτική με την οποία βλέπει το θέμα της ΕΡΤ, έχουν ψυχράνει το κλίμα στις σχέσεις της με το Μαξίμου. Ωστόσο, η κ. Κωνσταντοπούλου διαμηνύει με νόημα προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, της ανεξάρτητης νομοθετικής εξουσίας, και όχι στέλεχος της κυβέρνησης.

Και μόνο το γεγονός ότι το μεσημέρι της Τετάρτης χρειάστηκε η πυροσβεστική παρέμβαση του κ. Τσίπρα -κατ’ άλλους, μάλωμα- προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Βουλή είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί.

Το πρώτο μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών επήλθε τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας κυβέρνησης, με αφορμή τη διαφοροποίηση της κ. Κωνσταντοπούλου για τη λίστα Βαρουφάκη, όταν αυτή ετέθη προς ψήφιση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

ERT OPEN

Στο συγκρουσιακό σκηνικό, το ζήτημα της ΕΡΤ αποτελεί από μόνο του ξεχωριστό και ιδιαίτερο κεφάλαιο. Εχοντας σταθεί επί δύο χρόνια στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ, στηρίζοντας μάλιστα με πάθος το εγχείρημα της ΕΡΤ Οpen, η κ. Κωνσταντοπούλου δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την καθυστέρηση κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, έπρεπε να έχει κατατεθεί στη Βουλή πριν από τρεις εβδομάδες. Η καθυστέρηση αυτή σε συνδυασμό με το ότι το νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση δεν ικανοποιεί θεμελιώδη αιτήματα των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ, τους οποίους η κ. Κωνσταντοπούλου δέχεται καθημερινά σχεδόν στο γραφείο της στη Βουλή, προκάλεσε νέο κύκλο σιωπηλής ρήξης. Οχι με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο φαίνεται πως οι σχέσεις της παραμένουν καλές παρά τα γεγονότα της Τετάρτης, αλλά με το περιβάλλον του και συγκεκριμένα τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, που θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες.

Στο Μαξίμου, πάντως, δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τη συγκυρία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η κ. Κωνσταντοπούλου επέλεξε να ανακοινώσει την απόφασή της για σύσταση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους. Την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για αναδιάρθρωση του χρέους, η πρόεδρος της Βουλής έκανε διακριτή την αντίθεσή της προκρίνοντας τη διαγραφή, η οποία πάντως είναι αλήθεια πως μέχρι ενός σημείου αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποφασισμένη να συνεχίσει, προκαλώντας δυνατούς πονοκεφάλους

Με την κυβέρνηση να προωθεί Εξεταστική μόνο για την περίοδο 2010-2014, ο εμπειρογνώμονας σε θέματα διαγραφής χρέους Ερίκ Τουσέν, στον οποίο η Ζωή Κωνσταντοπούλου δίνει κυρίαρχο ρόλο στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, ξεκαθάρισε ότι θα επανεξεταστούν όλες οι συμβάσεις εξοπλισμών, ακόμα και αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων. Το χάσμα μεταξύ Μαξίμου και Ζωής Κωνσταντοπούλου μάλιστα έγινε ξεκάθαρο όταν η πρόεδρος της Βουλής απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο κ. Τσίπρας πρέπει να θέσει το θέμα του χρέους στην Αγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά της, πάντως, η κ. Κωνσταντοπούλου είναι αποφασισμένη να μη σταματήσει τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της, παρά την όποια ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο δεν βλέπει με ιδιαίτερη ικανοποίηση το ότι διαμορφώνει τη δική της ατζέντα.

Η ίδια μάλιστα δεν διστάζει να τονίζει με νόημα ότι πολλά από τα θέματα στα οποία επιμένει (λογιστικός έλεγχος χρέους, ΕΡΤ κ.λπ.) αποτελούσαν προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από τις οποίες δεν μπορεί να παρεκκλίνει.

Στο Μαξίμου πάντως ο προβληματισμός είναι μεγάλος, δεδομένης της ισχυρής προσωπικότητάς της, αλλά και των ερεισμάτων που μπορεί να βρει τόσο στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και στην κοινωνία.

Προς το παρόν, το δύσκολο έργο να έρθει δημοσίως σε αντιπαράθεση με την κ. Κωνσταντοπούλου έχει αναλάβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος αποτελεί τη φωνή του Αλέξη Τσίπρα στο Κοινοβούλιο. Παρά τις όποιες διενέξεις τους, πάντως, ο κ. Φίλης επιμένει να λέει ότι η πρόεδρος της Βουλής είναι θεσμός και η κ. Κωνσταντοπούλου «καλή πρόεδρος».

Keywords
Τυχαία Θέματα