Παραλίγο τραγωδία στην Ανδραβίδα με Mirage-2000

Σοβαρό αεροπορικό συμβάν, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα ή καταστροφή αεροσκάφους, συνέβη αργά χθες το βράδυ στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος, όταν ένα μαχητικό Mirage-2000 κατά την προσγείωσή του «μάζεψε» τα σκέλη του συστήματος προσγειώσεως και ουσιαστικά σύρθηκε για αρκετά μεγάλη απόσταση, μέχρι να ακινητοποιηθεί πλήρως, πάνω στις πτερυγικές δεξαμενές καυσίμου, που ουσιαστικώς λειτούργησαν ως «αερόστρωμα».

Πιο συγκεκριμένα. Το μαχητικό αεροσκάφος Mirage-2000 της 332 Μοίρας Παντός Καιρού (332 ΜΠΚ) είχε απογειωθεί από την Ανδραβίδα στο πλαίσιο διεξαγωγής της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Ηνίοχος 2015» που πραγματοποιείται εκεί, υπό τη διεύθυνση της ΠΑ και με τη συμμετοχή εκτός των ελληνικών και δυνάμεων από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, για να συμμετάσχει μαζί με άλλα μαχητικά σε ένα σενάριο της ασκήσεως.

Μετά την ολοκλήρωση του σεναρίου, και ενώ το μαχητικό επέστρεφε για να προσγειωθεί στη βάση του, κατά τη φάση της προσγειώσεως, μετά την επαφή του με το διάδρομο από-προσγειώσεως, τα σκέλη του κυρίως συστήματος προσγειώσεως «έκλεισαν» προς το εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα να αεροσκάφος να αρχίσει να σέρνεται στο διάδρομο πάνω στις δύο εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου του, που ήταν άδειες. Το αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε στο τέλος του διαδρόμου και ο πιλότος του, ένας έμπειρος Σμηναγός (Ι) της 332 ΜΠΚ, άνοιξε την καλύπτρα του, εγκατέλειψε το αεροσκάφος και απομακρύνθηκε με ασφάλεια.

Σήμερα, ειδική επιτροπή του ΓΕΑ εξετάζει τις συνθήκες που έγινε το συμβάν.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα