Αναγνώρισε την Παλαιστίνη η Σουηδία

Η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη, ενώ ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε χθες η Σουηδία, προκαλώντας "ντόμινο" διπλωματικών εξελίξεων.

Στην δήλωση αναγνώρισης προέβη ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λέφβεν, κατά την παρουσίαση της νέας του κυβέρνησης, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ, το οποίο απάντησε μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν. "Ο πρεσβευτής της Σουηδίας πρόκειται να κληθεί στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία. Φαίνεται ότι ο Λέφβεν δεν είχε αρκετό καιρό στη διάθεσή

του για να μελετήσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, η οποία κρατάει δεκαετίες. Η σουηδική κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι καμιά διακήρυξη και κανένα μέτρο που λαμβάνει ένας εξωτερικός παράγων δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο για τις άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη", ήταν τα ακριβή λόγια της Ιερουσαλήμ για το θέμα.

Χαιρέτισε την κίνηση η Παλαιστίνη

Την ίδια στιγμή, μια πλειάδα Παλαιστίνιων αξιωματούχων χαιρέτισε την ανακοίνωση της Στοκχόλμης. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είπε χθες πως ελπίζει ότι ο κόσμος θα μιμηθεί το παράδειγμα της Σουηδίας, κάνοντας λόγο για ένα σπουδαίο, έντιμο και τολμηρό βήμα. Ο παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Ριάντ αλ Μάλκι ευχαρίστησε τη Σουηδία διότι υποστηρίζει το «νόμιμο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος», καλώντας και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη.

"Πρόωρη" χαρακτηρίζουν την ενέργεια οι ΗΠΑ

Αντίθετα, στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι αποκάλεσε την κίνηση "πρόωρη". "Ασφαλώς υποστηρίζουμε την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο διαμέσου διαπραγματεύσεων", είπε η εκπρόσωπος της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα