Αγωγή 7 δισ.ευρώ κατέθεσε το Δημόσιο εναντίον των υπευθύνων για τα υποβρύχια

Αγωγή ύψους 7 δισεκατομυρίων ευρώ κατέθεσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, σε βάρος των εμπλεκόμενων εταιρειών στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ του Σκαραμαγκά με την υπόθεση των υποβρυχίων, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό πρότεινε συμφωνία – που έγινε αποδεκτή από πλευράς εργαζομένων σε αυτά – για την πρόσληψη 835 ατόμων με μείωση των αποδοχών τους κατά 35% και με κατώτατο μισθό τα 850 ευρώ και αναμένεται με τους ίδιους όρους να προσληφθούν και οι 120 συνάδελφοί τους της εταιρείας τροχαίου υλικού, που έχουν παρεμφερείς ειδικότητες στη συντριπτική τους πλειονότητα, σύμφωνα

με τα όσα είπε ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ πριν λίγη ώρα στους στρατιωτικούς συντάκτες.

Έτσι, 14 ολόκληρα χρόνια μετά την υπογραφή της αρχικής συμβάσεως και ενώ το ΠΝ έπρεπε να έχει παραλάβει πέντε υποβρύχια (τέσσερα Type-214AIP, ένα Type-209/1200 εκσυγχρονισμένο) και έχοντας παραλάβει μόνο ένα, το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον των υπευθύνων, όχι κάνοντας ανταγωγή εναντίον τους, αλλά ανεξάρτητη αγωγή, ζητώντας 7 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία έχει καταβάλλει ήδη τα 3,2 δις.ευρώ και έχοντας πάρει μόνο ένα υποβρύχιο. Το Ελληνικό Δημόσιο υποστηρίζει στην εκ 200 σελίδων αγωγή αυτή που κατατέθηκε στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) υπέστη σοβαρή ζημία, αφενός επιχειρησιακή, καθώς δεν παρέλαβε τα υποβρύχιά του όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπληρώσει αποστολές της Συμμαχίας, εθνικές και να υπερασπίσει τα συμφέροντα σε θέματα ΑΟΖ κ.λπ., αφετέρου δε επλήγη και το κύρος του.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που αποκάλυψε ο Αρχηγός ήταν και το γεγονός ότι τους κατατέθηκε επισήμως και εγγράφως ότι για την ενεργοποίηση των ναυπηγείων για την αποπεράτωση των υποβρυχίων χρειάζονταν 30 εκατ.ευρώ, ενώ το ΠΝ με την αμέριστη βοήθεια των εργαζομένων στα ναυπηγεία την πραγματοποίησε μόνο με …500.000 ευρώ! Τεράστιες διαφορές που πραγματικά χρίζουν ιδιαίτερης «προσοχής».

Με βάση όλα αυτά, ήδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές των συστοιχιών των μπαταριών του πρώτου υποβρυχίου («ΠΙΠΙΝΟΣ») και ακολούθησαν και των υπολοίπων τριών, όπου δεν βρέθηκε ούτε ένα στοιχείο αυτών βραχυκυκλωμένο, εξαιρετικά καλή ένδειξη, σύμφωνα με τον αρχηγό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν και οι υπόλοιπες δοκιμές των επιμέρους συστημάτων «εν όρμω» (ΗΑΤ). Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι στο «ΠΙΠΙΝΟΣ» έπρεπε να είχαν ελεγχεί 157 συστήματα είχαν ελεγχθεί 157 (ήταν σχεδόν έτοιμος) και τώρα ξαναελέγχονται όλα από την αρχή από το ίδιο το πλήρωμά του που είναι και πιστοποιημένο να κάνει αυτή τη δουλειά. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πέσει στο νερό και να αρχίσουν οι δοκιμές «εν πλώ» (SAT), που μπορεί να διαρκέσουν 6-12 μήνες, αναλόγως του τι θα προκύπτει από αυτές. Αμέσως μετά αναμένεται να πέσει στο νερό το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο

«ΩΚΕΑΝΟΣ» για να αρχίσει και αυτό τα δικά του SAT και τον Δεκέμβριο του 2014 θα βρεθεί στο νερό και ο «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» για τις αντίστοιχες δοκιμές του. Στο υποβρύχιο αυτό είχαν πραγματοποιηθεί οι 70 δοκιμές συστημάτων από τις 157 συνολικά. Τέλος στο τρίτο υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» υπάρχει ένα υπόλοιπο ναυπηγικού έργου που πρέπει να υλοποιηθεί στο εσωτερικό του, αλλά όλο το απαιτούμενο υλικό υπάρχει αγορασμένο στις αποθήκες των ΕΝΑΕ.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης αφού εξήρε τον ρόλο των εργαζομένων στα ναυπηγεία, την εμπειρία τους και τη διάθεσή τους να ολοκληρώσουν το έργο, υποστήριξε ότι αυτό θα ολοκληρωθεί με χρονικό ορίζοντα τα δύο χρόνια για την παράδοση του συνόλου των υποβρυχίων και με συνολικό κόστος τα προβλεπόμενα και υπάρχοντα ήδη 75 εκατ.ευρώ.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα