Αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα συνιστά το Κυπριακό υπουργείο Άμυνας

Την «αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα» όλων συνιστά με επίσημη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αμύνης της Κύπρου, απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε αντίστοιχη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΑΚΕΛ, αναφορικώς με δημοσιεύματα του Κυπριακού Τύπου που αφορούν τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ). Επίσης στην ανακοίνωση του Κυπριακού ΥΠΑΜ προστίθεται ότι επί του θέματος θα επανέλθει μόλις ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα που διεξάγει η Αστυνομία Κύπρου,

το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται εντός των ημερών.

«Η στάση αναμονής δεν μπορεί να συνιστά ούτε απόπειρα αποσιώπησης, ούτε συγκάλυψης» συνεχίζει το ΥΠΑΜ, σημειώνοντας ότι η αναμονή συνιστά στάση ευθύνης που προσδιορίζεται από τον σεβασμό στις διαδικασίες που προβλέπονται σε ένα κράτος δικαίου και την ανάγκη να παραμείνει η Εθνική Φρουρά μακριά από την πολιτική αντιπαράθεση.

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του ζητούσε να πληροφορηθεί αν αληθεύουν ή όχι τα σχετικά δημοσιεύματα και οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και φέρουν τον Υπαρχηγό ΓΕΕΦ να έχει καλέσει ειδικούς των υπηρεσιών ασφαλείας των βρετανικών Βάσεων για να ελέγξουν το γραφείο του για πιθανή ύπαρξη συστημάτων παρακολούθησης. Στην ίδια ανακοίνωση το ΑΚΕΛ ζητούσε να διευκρινιστεί εάν πραγματικά οι δύο ειδικοί στις επικοινωνίες των Βρετανικών Βάσεων συνελήφθησαν από την Κυπριακή Αστυνομία, ανακρίθηκαν και παραδέχτηκαν ότι είχαν προβεί στις υπό αναφορά ενέργειες μετά από σχετικό αίτημα του Υπαρχηγού ΓΕΕΦ, καθώς και αν ισχύουν τα δημοσιεύματα που φέρουν την Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων να έχει ήδη λάβει μέτρα διατάσσοντας πειθαρχική έρευνα σε βάρος των δυο αυτών αντρών των Βάσεων και ότι οι Αρχές των Βάσεων απολογήθηκαν στον Αρχηγό της Κυπριακής Αστυνομίας.

Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ανδρέας Παπαπαύλου γεννήθηκε στον Άγιο Ηλία Αμμοχώστου στις 14/10/1955 και το 1975 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε με την Τάξη του 1979, ως Ανθυπολοχαγός των Διαβιβάσεων. Είναι δηλ.συμμαθητής του εδώ και λίγες ημέρες νέου Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Γιώργου Μπασιακούλη, ο οποίος είναι και αυτός της Τάξεως του 1979 της ΣΣΕ. Ο Αντιστράτηγος Παπαπαύλου κατετάγη στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο του 1973. Το 1974, στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, με το βαθμό του Λοχία, συμμετείχε στις μάχες κατά των Τούρκων στο Κιόνελι και στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Σύμφωνα πάντα με το επίσημο βιογραφικό του από το ΓΕΕΦ, αποφοίτησε με επιτυχία όλες τις Σχολές του όπλου του. Επιπλέον απεφοίτησε με επιτυχία από τη Σχολή ΜΧ, Σχολή Σωματικής Αγωγής, Σχολή Στρατηγικών Πληροφοριών, Σχολή Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ), Σχολή Αλεξιπτωτιστών, Ανωτάτη Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ), Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και Σχολή Τουρκολογίας του ΥΠΑΜ. Το 1986 μέχρι 1988 κατόπιν εξετάσεων πέτυχε τη φοίτησή του στη

Σχολή Τηλεπικοινωνιών Αξιωματικών Διαβιβάσεων (ΣΤΗΑΔ) και με την αποφοίτησή του απέκτησε δικαίωμα άδειας ασκήσεων του επαγγέλματος του Ραδιοηλεκτρολόγου «Α». Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε ως Διοικητής σε όλες τις Μονάδες και Ανεξάρτητες Υπομονάδες του όπλου των Διαβιβάσεων και στη Διοίκηση Διαβιβάσεων του ΓΕΕΦ. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας την 09/9/2013, ο Αντιστρατηγος Ανδρέας Παπαπαύλου ορίσθηκε ως νέος Υπαρχηγός στην Εθνική Φρουρά.

Ακριβώς λόγω της θέσεως, της ειδικότητος και των γνώσεών του το θέμα κρίνεται ως σοβαρό, αλλά χρειάζονται ικανοποιητικές απαντήσεις στην έρευνα που διεξάγει η Κυπριακή Αστυνομία, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται – σύμφωνα με τις πληροφορίες – εντός της εβδομάδος.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα