''Yπηρέτης πολλών αφεντάδων''ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τι κι αν το Μνημόνιο ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί και οι διοικητές οργανισμών εναλλάσσονται διαρκώς στις καρέκλες της εξουσίας; Αυτά αφορούν όλους τους άλλους πλην ενός: του Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Ο επικεφαλής του ΙΚΑ όχι μόνον παραμένει στη θέση του από το 2010, αλλά και ο εκάστοτε πολιτικός

του προϊστάμενος υπουργός δίνει αγώνα στο κόμμα του για να τον διατηρήσει στη διοίκηση του καταρρέοντος ασφαλιστικού φορέα. Προφανώς, λίγη σημασία έχει η εισαγγελική πρόταση παραπομπής (σ.σ.: Δεκέμβριος 2014) του κ. Σπυρόπουλου σε δίκη με κακουργηματικές κατηγορίες για ευνοϊκή μεταχείριση μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ. Ούτε κανείς θυμάται ότι ο «χαλκέντερος» διοικητής διετέλεσε γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ έως το 2010, οπότε και διαπιστώθηκε από πέντε ανεξάρτητους διεθνείς ελεγκτικούς οίκους «μαύρη τρύπα» τουλάχιστον 125 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Κινήματος.

Οι δεσμοί του με τους κυβερνητικούς μηχανισμούς παραμένουν ακλόνητοι, πόσω μάλλον τώρα, που αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέλαβε ο Δημήτρης Στρατούλης, «συνοδοιπόρος» από τα χρόνια του συνδικαλισμού στον ΟΤΕ και κατόπιν στη ΓΣΕΕ. Προσφάτως συναντήθηκαν και συμφώνησαν για τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσουν (σ.σ.: άγνωστο ποια θα είναι αυτή), ενώ ο κ. Στρατούλης ανέθεσε καθήκοντα υποδιοικητή του ΙΚΑ στον Γιάννη Θεωνά.

Παλαιό στέλεχος του ΚΚΕ, που μεταπήδησε πριν από μερικά χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεωνάς ήταν επίσης συνδικαλιστής του ΟΤΕ και της ΓΣΕΕ τη δεκαετία του 1980-1990. Αναμφίβολα η κοινή τους πορεία συνετέλεσε στη διαμόρφωση της παρούσας διοικητικής κατάστασης στο ΙΚΑ, αν και ασκούνται πιέσεις στον πρωθυπουργό να αντικαταστήσει τον κ. Σπυρόπουλο, ο οποίος θεωρείται «κόκκινο πανί» για την πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο ο τότε υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά και από παρέμβαση του Μαξίμου, είχε ανανεώσει για τρία χρόνια τη θητεία του κ. Σπυρόπουλου στον οργανισμό, παρά τις σοβαρότατες αντιδράσεις πλήθους βουλευτών και παραγόντων της Ν.Δ.

ΑΡΣΕΙΣ. Πολλές φορές τα «Π» αποκάλυψαν πτυχές της δραστηριότητας του κ. Σπυρόπουλου, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, οι ιδιοκτήτες της οποίας χρωστούν 18 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, παρά ταύτα ο κ. Σπυρόπουλος ήρε την απόφαση κατάσχεσης των λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση της 10ης Δεκεμβρίου 2014, το γραφείο ΙΚΑ Βέροιας είχε προχωρήσει τον περασμένο Οκτώβριο σε εντολή κατασχέσεων χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας, αφού παρείχε δεκαπενθήμερη προθεσμία για να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Τότε ο κ. Σπυρόπουλος έδωσε εντολή για άρση της κατάσχεσης, στην οποία δεν προχώρησε ο διευθυντής του τοπικού καταστήματος, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο δεν έστεκε νομικά, αφού είχε δοθεί ήδη ευκαιρία στον επιχειρηματία να υπαχθεί σε ρύθμιση. Το αίτημα του κ. Σπυρόπουλου είχε υποβληθεί προκειμένου η εταιρεία «να προχωρήσει σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κ.λπ.» και, εν συνεχεία, αν δεν ανταποκρινόταν, το ΙΚΑ να προέβαινε σε κατάσχεση. Ο κ. Σπυρόπουλος επανήλθε με νέο αίτημα, το οποίο αυτή τη φορά έγινε δεκτό.

Η κατάσχεση πάγωσε για έναν μήνα, διάστημα στο οποίο φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικές κινήσεις ποσών στους λογαριασμούς, τα οποία -σύμφωνα με τη δίωξη- θα έπρεπε να έχουν καταλήξει στα ταμεία του ΙΚΑ. Η δίωξη σε βάρος του διοικητή του ΙΚΑ αφορά την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, με ζημία άνω των 150.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Κατά καιρούς το όνομα του διοικητή του ΙΚΑ έχει εμπλακεί σε πολλές υποθέσεις κακοδιαχείρισης και περίεργων συναλλαγών με επιχειρηματίες. Η ανακατασκευή του κεντρικού κτιρίου του Ιδρύματος στην οδό Πειραιώς, που θυμίζει το «γεφύρι της Αρτας», οι χαριστικές ρυθμίσεις σε συγγενικά πρόσωπα συνεργατών του κ. Σπυρόπουλου, οι προκηρύξεις διαγωνισμών ραμμένες στα… μέτρα συγκεκριμένων κατασκευαστών για διάφορες εργολαβίες, όπως επίσης οι καταγγελίες για μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ που εξακολουθούν να ενοικιάζουν κτίρια του Ιδρύματος, χρωστώντας και τα νοίκια και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που απασχολούν, είναι μερικά μόνον από τα όσα συνέβησαν επί των ημερών του. Παλαιότερα, το όνομά του περιλαμβανόταν στο «ημερολόγιο Χριστοφοράκου» για τα μαύρα ταμεία της Siemens, ενώ εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση της… απώλειας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.


Η ρύθμιση, τα ελλείμματα και τα ομόλογα

Ενώ το περασμένο φθινόπωρο ο Ρ. Σπυρόπουλος δήλωνε δεξιά κι αριστερά ότι υπάρχουν τεράστια ελλείμματα στο ΙΚΑ και ζητούσε από την τότε κυβέρνηση να επισπεύσει την ψήφιση του ρυθμιστικού πλαισίου των 100 δόσεων, τώρα, που εξασφάλισε την παραμονή του, τονίζει πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων»!

Πώς μπορεί να παρέχεται μια τέτοια διαβεβαίωση από τη στιγμή που τα έσοδα του ΙΚΑ έχουν καταρρεύσει, καθώς οι οφειλέτες αναμένουν τη νέα σχετική ρύθμιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Επίσης, οικονομικοί αναλυτές της ασφαλιστικής αγοράς χαρακτηρίζουν επικίνδυνη και «δυνητικώς επιζήμια με βάση το πρόσφατο παρελθόν» την απόφαση του κ. Σπυρόπουλου για άντληση ρευστότητας από την ολιγοήμερη διάθεση των ομολόγων του ΙΚΑ στη διατραπεζική αγορά. Και τούτο διότι τέτοιες χρήσεις ομολόγων γίνονται σε ακραίες περιπτώσεις ανάγκης ρευστότητας, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στο Ιδρυμα, όπως αναφέρει ο κ. Σπυρόπουλος. Εκτός και αν τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά… ή γίνεται άλλη χρήση, δηλαδή κανονική πώληση, ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα