Υπογράφεται συνεργασία ΕΡΓΟΣΕ - Ρωσικών σιδηροδρόμων

Της Μαριάννας Τζάννε

Μπορεί οι Ρωσικοί σιδηρόδρομοι να έκαναν πίσω στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όμως η συνεργασία με τους Έλληνες θα υλοποιηθεί σε άλλη βάση, ενδεχομένως με μεγαλύτερα οφέλη για την ελληνική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφεται τις επόμενες μέρες συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της RZD, η οποία προβλέπει την από κοινού κάθοδο στα έργα των Ρώσων της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ. Στο πλαίσιο αυτό από χθες βρίσκονται

στην Μόσχα ο υπουργός Υποδομών κ. Χρίστος Σπίρτζης και στενοί του συνεργάτες, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Θανάσης Βούρδας, οι οποίοι την Παρασκευή θα υπογράψουν το σχετικό μνημόνιο συναντίληψης.

Η νέα συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που χαράσσει το υπουργείο για αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των εποπτευόμενων εταιρειών στα έργα σιδηροδρόμου, σε διεθνές επίπεδο, σχέδιο που δοκίμασε πέρσι και με την Αττικό Μετρό, χωρίς όμως χειροπιαστά αποτελέσματα. Μάλιστα το εγχείρημα για διείσδυση της εταιρείας στο Ισραήλ προκάλεσε πολλαπλές αναταράξεις στις διοικήσεις της Αττικό Μετρό και της ΣΤΑΣΥ, εξαιτίας της αποκάλυψης ότι στελέχη των δύο εταιρειών, παρείχαν τις υπηρεσίες τους προς τις ισραληνικές Αρχές, εν αγνοία της διοίκησης. Για την υπόθεση έχει ήδη αποπεμφθεί στέλεχος της Αττικό Μετρό και έχουν κινηθεί ανάλογες διαδικασίες και στην ΣΤΑΣΥ, οι οποίες όμως κινούνται με πολύ αργό ρυθμό.

Ήδη πάντως, η ΕΡΓΟΣΕ έχει ξεκινήσει τη συμμετοχή της σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς και ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με μελετητικά γραφεία και γραφεία συμβούλων, τεχνολογικά ιδρύματα και πανεπιστήμια. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία συμμετέχει στους διαγωνισμούς για την τεχνική υποστήριξη και τον σύμβουλο για την νέα σιδηροδρομική γραμμή μήκους 7,4 χιλιομέτρων, μεταξύ Τιράνων και Διεθνούς αεροδρομίου Τιράνων αλλά και στη μελέτη σκοπιμότητας της σιδηροδρομικής σύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία. Σε αντίστοιχα έργα, συμμετέχει στην Ουκρανία, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας σε μεγάλα έργα υποδομών καθώς και στον διαγωνισμό για την ενίσχυση των τεχνικών και διοικητικών δυνατοτήτων σε σχέση με τις διαδικασίες ενσωμάτωσης της Σερβίας στην ΕΕ και την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των προενταξιακών κονδυλίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα