Υπό επίσημη έρευνα για τη χρηματοδότηση τρομοκρατών ο πρώην CEO της Lafarge Holcim

Και επίσημα στο μικροσκόπιο των γαλλικών αρχών μπαίνει πλέον ο πρώην ισχυρός άνδρας της γαλλοελβετικής LafargeHolcim, Έρικ Όλσεν, για την υπόθεση της χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία. Οι αρχές ερευνούν γενικότερα τις δραστηριότητες της τσιμεντοβιομηχανίας, που σημειωτέον είναι η μητρική της ΑΓΕΤ Ηρακλής, στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο.

Ο 53χρονος Όλσεν, ο οποίος παραιτήθηκε από την εταιρεία τον περασμένο Απρίλιο,

αργά το βράδυ της Πέμπτης, κατηγορήθηκε και ότι έθεσε τη ζωή τρίτων σε κίνδυνο και τέθηκε υπό δικαστική εποπτεία, σύμφωνα με πηγή από το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού.

Η ποινική έρευνα των γαλλικών αρχών επικεντρώνεται στις δραστηριότητες του ομίλου στην Συρία, όπου η γαλλική Lafarge διέθετε εργοστάσιο τσιμέντου πριν από τη συγχώνευση με την ελβετική αντίπαλο Holcim Ltd. Η έρευνα είναι υπό εξέλιξη τους τελευταίους μήνες και έχει προκαλέσει αναταράξεις στην εταιρεία που κάνει προσπάθειες αναδιάταξης της διαχείρισης υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάν Γένις των οικονομικών στόχων της LafargeHolcim και αναθεώρησης των οικονομικών στόχων για το 2017 και το 2018, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονται στη διαδικασία αλλαγής του οικονομικού διευθυντή.

Υπό ανάκριση τελούν επίσης ο Μπρινό Λαφόντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lafarge και πρόεδρος της Lafarge Holcim, και ο Κριστιάν Ερό, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ομίλου, αρμόδιος για τη δραστηριότητα σε διάφορα κράτη στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Και οι τρεις έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Η ποινική έρευνα των γαλλικών αρχών επικεντρώνεται στην υπόθεση της χρηματοδότησης από τη γαλλοελβετική κατασκευάστρια σκυροδέματος διαφόρων τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου και του Ισλαμικού Κράτους.

Η εταιρεία φέρεται να είχε αγοράσει πετρέλαιο από το ΙΚ, παραβιάζοντας το εμπάργκο που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011, αλλά και να είχε καταβάλει χρήματα μέσω ενδιάμεσου για να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιό της στην Τζαλαμπίγια (βόρεια).

Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2014, η θυγατρική της εταιρείας στη Συρία (Lafarge Cement Syria, LCS) μοίρασε περίπου 5,6 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων 500.000 δολαρίων και πλέον στην οργάνωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σύμφωνα με μια αναφορά της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Baker McKenzie.

Η LCS κατηγορείται εξάλλου ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Σύρων υπαλλήλων της, που απέμειναν στο εργοστάσιο απροστάτευτοι ενώ η διεύθυνσή του είχε αποχωρήσει από τη Συρία το καλοκαίρι του 2012.

Τον περασμένο Μάρτιο, σε εσωτερική έρευνα που διεξήχθη στην εταιρεία βρέθηκαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις σχετικά με την υπόθεση της χρηματοδότησης ένοπλων ομάδων ώστε να επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργία του εργοστασίου στη Συρία και ότι «αν και η απόφαση ελήφθη από τοπικά στελέχη, ωστόσο επιλεγμένα μέλη του ΔΣ του ομίλου ήταν ενήμερα για την υπόθεση».

Όταν παραιτήθηκε ο Όλσεν το όμιλος ανακοίνωσε ότι δεν τον θεωρεί υπεύθυνο, ενώ ο ίσιος ο Όλσεν δήλωνε τότε ότι αποχωρεί για να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τις αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα της εταιρείας στη Συρία ενώ ήδη είχε ξεσπάσει στη χώρα ο εμφύλιος σπαραγμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα