ΥπερΤαμείο: Στα... ρηχά αναζητούν τη διοίκηση

Του Κωστή Πλάντζου

Σε «κλειστό club» για λίγους, καταγγέλλουν στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και παράγοντες της αγοράς, πως εξελίσσεται η διαδικασία αναζήτησης στελεχών που θα διοικήσουν την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ –ΕΕΣΠ (ευρύτερα γνωστής ως «υπερ-ταμείο» αποκρατικοποιήσεων), την μεγαλύτερη δηλαδή εταιρεία της χώρας που δημιουργείται από 1.1.2017 και στην οποία θα μεταβιβαστεί η κινητή και ακίνητη του ελληνικού

Δημοσίου.

Για το «υπερ-ταμείο» για το οποίο έχουν δοθεί μεγάλες μάχες εδώ και δύο τουλάχιστον προκηρύχθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου (CEO), του αναπληρωτή συμβούλου και ενός ακόμα μέλους, οι οποίοι θα συγκροτήσουν την Εκτελεστική Επιτροπή που θα διοικεί και θα ελέγχει τις θυγατρικές της ΕΕΣΠ, δηλαδή το ΤΧΣ (τράπεζες), το ΤΑΙΠΕΔ (μετοχές των ΔΕΚΟ και άμεσα αξιοποιήσιμα ακίνητα) και την ΕΤΑ (τα υπόλοιπα ακίνητα του δημοσίου) για τα επόμενα 99 χρόνια.

Η σχετική προκήρυξη όμως αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μόλις το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, σε ένα site χαμηλής επισκεψιμότητας (www.hcap.gr) και αύριο Τετάρτη 14 του μηνός εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη των θέσεων εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου. Μπορεί τυπικά η προκήρυξη των θέσεων να καλύπτει όλα τα προβλεπόμενα και διαδικαστικά, αφού υπήρξαν και δημοσιεύσεις ενδιαφέροντος σε έντυπα media, πλην όμως το εύρος της διαδικασίας, η προβολή της κρίνεται ως δυσανάλογα μικρή, ισχνή θα έλεγε κανείς, σε σχέση με τη σημασία, την οντότητα της εταιρείας η οποία ψάχνει τη διοικητική της ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση από την λίστα των υποψηφίων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα επιλέξει ο υπουργός Οικονομικών κύριος Τσακαλωτος εκείνους που θα προτείνει για τις θέσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τελεί σε εποπτεία από το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερ-ταμείου που έχει διοριστεί από κυβέρνηση και δανειστές. Τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι θα κινηθεί δημόσια διαδικασία για την αναζήτηση, επιλογή και τοποθέτηση των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Στην φάση αυτή επελέγη και ειδικός σύμβουλος για να συγκεντρώσει τα βιογραφικά υποψηφίων για τις θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου, του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου και του Μη εκτελεστικού ανεξάρτητου μέλους.

Όπως αναφέρεται και στην προκήρυξη των θέσεων (http://hcap.gr/sites/default/files/Profile%20proposal%20HCAP%20CEO.pdf) η ΕΕΣΠ διαχειρίζεται και χρησιμοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία ώστε να:

(Α) συνεισφέρουν πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής στην Ελλάδα και στην πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία και

(Β) να συμβάλει στη μείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η εταιρία επιδιώκει να διορίσει Διευθύνοντα Σύμβουλο ("Διευθύνων Σύμβουλος") για μια 4ετή θητεία. Το εποπτικό συμβούλιο επιλέγει μια μικρή λίστα των υποψηφίων για να ζητήσει τη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Για την εκπλήρωση του σκοπού της, η Εταιρεία θα ενεργεί με τρόπο ανεξάρτητο, επαγγελματικό και επιχειρηματικό με σκοπό την επαύξηση της αξίας και τη βελτίωση της απόδοσης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη δημιουργία εσόδων, τα οποία κατανέμονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4389/2016 σε μείωση του χρέους και επενδύσεις.

Περαιτέρω, η Εταιρεία θα προωθεί μεταρρυθμίσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, μέσω, αναδιάρθρωσης, βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, καθώς και μέσω της προαγωγής υπεύθυνης διοίκησης, κοινωνικής ευθύνης, αειφορίας, καινοτομίας και βέλτιστων εταιρικών πρακτικών.

Οι υποψήφιοι για τη Διοίκηση του Υπερταμείου καλούνται να έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά και εμπειρία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα μέχρι τις 14, Δεκεμβρίου 2016 στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:[email protected]

Keywords
Αναζητήσεις
διευθύνων σύμβουλος ελληνική εταιρεία συμμετοχών και περιουσίας α ε διοίκησης
Τυχαία Θέματα