ΥΠΕΝ: Προς εξαγορά καταπατημένες δασικές εκτάσεις σε προστατευόμενες περιοχές

Της Μαριάννας Τζάννε

Το δρόμο για να εξαγοράσουν γη όσοι καταπάτησαν και εκχέρσωσαν δάση που βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές (Natura), ανοίγει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην βουλή τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για δασικές εκτάσεις που ξεκίνησαν να καλλιεργούνται και να εκχερσώνονται πριν πέσει το πέπλο προστασίας των Natura και που τώρα ο νόμος δίνει την δυνατότητα της εξαγοράς κατά

τα πρότυπα των εκτάσεων που εξαγοράσθηκαν σε περιοχές που έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών.

Τη νομιμοποίηση καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την νομοθετική ρύθμιση, η ισχύουσα διάταξη «οδηγεί σε διαφορετική αντιμετώπιση των εκτάσεων που καλλιεργούνταν επί σειρά ετών και μεταγενέστερα συμπεριλήφθησαν στις ευρύτερες περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι η γεωργική εκμετάλλευση μπορεί να μην αποκλειστεί από το ειδικό καθεστώς προστασίας της ευρύτερης περιοχής».

Το σχέδιο νόμου, για τις προστατευόμενες περιοχές που επεκτείνονται σε 446 από 419 παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. "Έως σήμερα, η Ελλάδα επεδείκνυε αποσπασματικές λύσεις στο πεδίο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, το επίπεδο κύρωσης προστατευόμενων περιοχών φτάνει στο 100%".

Όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο έχει πλέον καθορίσει όλες τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων περιοχών, αποφεύγοντας πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με δεδομένο ότι η χώρα ήταν ήδη στο στάδιο των προειδοποιητικών επιστολών.

Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε χθες ότι το προσεχές διάστημα ξεκινά η εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που θα συνοδεύονται από σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τις χρήσεις γης και Σχέδια Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών. "Οριοθετούμε τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, τις μετατρέπουμε σε αναπτυξιακό εργαλείο, ικανοποιούμε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και δημιουργούμε εν τέλει Φορείς στους οποίους συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό η τοπική κοινωνία, ενισχύοντας την τοπική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Παλαιότερα, οργανωμένες με Φορείς Διαχείρισης ήταν 89 περιοχές αλλά πλέον οι Φορείς θα καλύψουν όλες τις περιοχές Natura 2000, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία 8 νέων φορέων. Με βάση τις νομοθετικές προβλέψεις, οι παλαιοί Φορείς καλύπτουν το 65,6% της χώρας, ενώ οι νέοι Φορείς θα καλύψουν το υπόλοιπο 34,2%. Συνολικά, σε καθεστώς προστασίας εντάσσεται το 99,8% των περιοχών, ενώ το 0,2% αφορά στη χερσαία περιοχή του Αγίου Όρους για την οποία υπάρχει πρόβλεψη, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και την Ιερά Κοινότητα.

Το Δίκτυο NATURA της χώρας κάλυπτε το 27,7% της χερσαίας έκτασής της, ενώ πλέον αυξάνεται κατά 0,2%, φθάνοντας στο 27,9%. Αντίστοιχα, οι θαλάσσιες περιοχές προστασίας ανέρχονται στο 22,3% από το 6,12% που ήταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2017, όταν και εκδόθηκε σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ".

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων αναδόχων για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όλων των περιοχών του δικτύου Natura 2000, προκειμένου η χώρα να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρήσεων γης, με προϋπολογισμό ύψους 17,5εκατομμυρίων ευρώ, και βέβαια προβλέπονται επιπλέον πόροι από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για καινοτόμες δράσεις και δράσεις προστασίας, που θα υλοποιηθούν με το νέο νομοσχέδιο, καθώς επίσης και τη στήριξη σύστασης των οκτώ νέων ΦΔΠΠ. Σημειώνεται ότι οι οκτώ νέοι ΦΔΠΠ θα καλύψουν τις εξής γεωγραφικές ενότητες: Βόρας – Πάικο – Βέρμιο, Δυτική Μακεδονία, Κορινθιακός Κόλπος, Εύβοια, Νότια Πελοπόννησος – Κύθηρα, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο και Κεντρική και Ανατολική Κρήτη.

Το υπουργείο λαμβάνει μέριμνα και τους 360 εργαζόμενους στους φορείς διαχείρισης. Για το 2018 - έτος κατά το οποίο ισχύουν αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί στις προσλήψεις - προβλέπονται 8μηνες συμβάσεις, ενώ το 2019 θα γίνει προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου. Μέσω του νομοσχεδίου προβλέπεται ο προγραμματισμός και η αξιολόγηση των Φορέων και του προσωπικού, ενώ στα 7μελή Διοικητικά Συμβούλια των ΦΔΠΠ θα υπάρχουν 4 μέλη από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ υπάρχουν λύσεις και σε μια σειρά λειτουργικά ζητήματα των ΦΔΠΠ που είχαν εντοπιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα