ΔΕΣΦΑ: Μετά το ναυάγιο...

Στις αντιρρήσεις που εξέφρασε, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), στην πώληση του ΔΕΣΦΑ αποδίδει το υπουργείο Περιβάλλοντος το ναυάγιο της συμφωνίας, επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

"Με βάση τους κοινοτικούς κανόνες θα πρέπει να διαχωρίζεται ο παραγωγός από τον διαχειριστή του δικτύου διανομής.

Συνεπώς η πώληση του 66% ήταν πλέον αδύνατη και η εταιρεία θα έπρεπε να γίνει μέτοχος μειοψηφίας με νέους εταίρους" αναφέρει το ΥΠΕΝ.

Όπως σημειώνει, αντίθετη με τους κοινοτικούς κανόνες ήταν και η απόφαση της τότε κυβέρνησης να αυξήσει κατά 68% τα τέλη δικτύου, προσφέροντας «προίκα» 200 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ. "Το καλοκαίρι, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ενσωμάτωσε την κοινοτική οδηγία σχετικά με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, που προβλέπει μικρότερη αύξηση των τελών αλλά και πλήρη ασφάλεια στους επενδυτές για τους κανόνες υπολογισμού κόστους και κερδών στο μέλλον".

Το υπουργείο σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ αλλά και του Προέδρου της, με τις οποίες κατηγορούν την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR σημειώνουν: "Στην πραγματικότητα η υπόθεση του συγκεκριμένου διαγωνισμού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των χειρισμών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, της οποίας ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε βασικό στέλεχος. Στη Νέα Δημοκρατία επιθυμούν να προσελκύσουν επενδυτές παραβιάζοντας το κοινοτικό δίκαιο; Ή μήπως οι μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζονται αφορούν τελικά την αλλαγή των κοινοτικών κανόνων";

Keywords
Τυχαία Θέματα