Ξεμπλοκάρουν οι αποζημιώσεις για άλλα 3.344 συμβόλαια της ΑΣΠΙΣ

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Μετά από επτά χρόνια ταλαιπωρίας, χιλιάδες οργισμένοι πολίτες που έχασαν τους κόπους μιας ζωής από την «απάτη του αιώνα», όπως ονομάστηκε το σκάνδαλο της Ασπίς, περιμένουν τη σειρά τους για πάρουν πίσω μεγάλο μέρος των χρημάτων τους. Ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και COMMERCIAL VALUE AAΕ, κ. Ελπινίκη Καράμπαλη, προχώρησε στην καταβολή προσωρινών διανομών για άλλα 3.344 συμβόλαια εκ των οποίων 1.488 αφορούν την

ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και 1.856 την COMMERCIAL VALUE ΑΑΕ.

Η ομάδα εκκαθαριστών με την εποπτεία της ΤτΕ κατάφερε να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία και αναμένεται σε πρώτη φάση να χορηγήσει αποζημιώσεις στους δικαιούχους 25.000 συμβολαίων. Το ποσό που θα διανεμηθεί από την περιουσία της εκκαθάρισης ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα πρέπει να αποζημιωθούν 70.000 συμβόλαια, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να φέρει τις υπογραφές και δέκα δικαιούχων. Η αποζημίωση των θυμάτων θα γίνει σταδιακά με στόχο κάθε ομάδα συμβολαίων που πιστοποιείται να πληρώνεται. Τουλάχιστον πρόλαβαν να λογιστικοποιηθούν τα υπόλοιπα των συμβολαίων, λίγους μήνες πριν από την παραγραφή τους το 2014.

Η καταβολή αποζημιώσεων αποδείχθηκε δύσκολο εγχείρημα αφενός γιατί η υπόθεση που «έσκασε» το 2009, ανοίγοντας όχι τρύπα αλλά κρατήρα ύψους 1 δισ ευρώ ήταν πολυδαίδαλη και αφετέρου γιατί ακολουθήθηκε χρονοβόρα διαδικασία με ρυθμούς δημοσίου ως προς την εκκαθάριση της εταιρίας.

Το ποσό που αποδεσμεύτηκε μέχρι τα τέλη του 2016 ήταν περίπου 10.000.000 ευρώ και για τις δύο εταιρείες. Για τον Ιανουάριο 2017 ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής ανακοινώνει ότι την 24η Ιανουαρίου 2017 ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των δικαιούχων και των απαιτήσεών τους για 3.445 επιπλέον συμβόλαια. Με βάση τη διαδικασία αυτή θα δοθούν άμεσα νέες εντολές πληρωμής του ποσού της προσωρινής διανομής στις πληρώτριες τράπεζες. Συγκεκριμένα, ο εκκαθαριστής, έως την 31/01/2017, προβαίνει στην αποστολή εντολών πληρωμής στις πληρώτριες τράπεζες για την καταβολή του ποσού των προσωρινών διανομών των δικαιούχων που πιστοποιήθηκαν έως την 24/01/2017.

Στην ανακοίνωση του ασφαλιστικού εκκαθαριστή διευκρινίζονται τα εξής:

Το ποσό των προσωρινών διανομών αφορά σε σύμμετρες προκαταβολές ποσών που αντιστοιχούν σε ποσοστό (ανάλογα με τον κλάδο ασφάλισης ζωής) επί της συνολικής απαίτησης των δικαιούχων που έχουν συμπεριληφθεί στην Κατάσταση Δικαιούχων Απαιτήσεων από ασφάλιση Ζωής και των δικαιούχων που εντάσσονται σε αυτήν με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Οι δικαιούχοι θα ικανοποιηθούν συμμέτρως από το απόθεμα που έχει διατηρήσει ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής και το οποίο προέρχεται από το ενεργητικό των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιρειών που έχει τεθεί σε ασφαλιστική τοποθέτηση ανά κλάδο ασφάλισης.

Η καταβολή του ποσού των προσωρινών διανομών, για την οποία τηρείται σειρά προτεραιότητας βάσει αριθμού πρωτοκόλλου, προϋποθέτει την πιστοποίηση - επαλήθευση των δικαιούχων και των απαιτήσεών τους βάσει των στοιχείων που προσκομίζουν οι δικαιούχοι στις υπό εκκαθάριση εταιρείες και βάσει των στοιχείων που διαθέτουν οι υπό εκκαθάριση εταιρείες για τις απαιτήσεις αυτές. Η διαδικασία πιστοποίησης – επαλήθευσης υλοποιείται σε καθημερινή βάση με έναρξη την 17/10/2016 (έναρξη διαδικασίας) και θα συνεχιστεί έως ότου καταβληθεί, στο σύνολο των πιστοποιημένων δικαιούχων, το ποσό των προσωρινών διανομών, για το οποίο έχει διατηρηθεί απόθεμα. Οι καταβολές των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακολουθώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης – επαλήθευσης.

Οι υπό εκκαθάριση εταιρείες επικοινωνούν και θα επικοινωνούν καθημερινώς έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας με τους δικαιούχους για τη διαχείριση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στη συμμετοχή τους στη διαδικασία των προσωρινών διανομών ώστε να επαληθευθούν πλήρως οι απαιτήσεις τους και να τους καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό στους τραπεζικούς λογαριασμούς που τυγχάνουν δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα των υπό εκκαθάριση εταιρειών http://www.aspispronia.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα