Βρετανία: «Αξιοσημείωτη» η επιβράδυνση της ανάπτυξης το β' τρίμηνο

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σημείωσε και το β' τρίμηνο του έτους η Βρετανία με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά μόλις 0,3%., από 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας της χώρας «η οικονομία υπέστη μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση κατά το πρώτο μισό του έτους».

Ο τομέας των υπηρεσιών –με τη βοήθεια του λιανικού εμπορίου, των ξενοδοχείων και εστιατορίων, αλλά και της ταχύτατα αναπτυσσόμενης κινηματογραφικής βιομηχανίας- ήταν ο μοναδικός τομέας που συνέβαλε στην

οικονομική ανάπτυξη, καθώς σημείωσε άνοδο κατά 0,5%. Μάλιστα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι δραστηριότητες της κινηματογραφικής βιομηχανίας έχουν αυξηθεί κατά 72% από το 2014, κυρίως λόγω φορολογικών ευεργετημάτων.

Αντιθέτως, βαρίδι για την εξέλιξη του ΑΕΠ απετέλεσε ο κλάδος των κατασκευών, ενώ ο αγροτικός κλάδος δεν είχε επίπτωση.

Ακόμα και με τη βελτίωση του λιανικού εμπορίου κατά το β' τρίμηνο, ο κλάδος σημείωσε μηδενική ανάπτυξη το εξάμηνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οι καταναλωτές επλήγησαν φέτος από τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού – λόγω και της πτώσης της στερλίνας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

Τα τελευταία νούμερα ενισχύουν την άποψη ότι η ισχυρή επίδοση της οικονομίας αμέσως μετά το περσινό δημοψήφισμα δεν διατηρήθηκε και το 2017. Εξάλλου, πριν από δυο ημέρες και το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του γα την ανάπτυξη από το 2% στο 1,7%.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg προβλέπουν ότι η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί στο 1,6% φέτος και το 1,3% το 2018. Αυτό αυξάνει και τις προσδοκίες για διατήρηση των βρετανικών επιτοκίων στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα