Βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη του εξαμήνου εμφάνισε η Euromedica

Βελτίωση αποτελεσμάτων εμφάνισε στο εξάμηνο η Euromedica.

Αναλυτικά, tα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε κέρδη 11,897 εκατ. από ζημιές 3,211 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων της Εταιρείας ανήλθαν σε κέρδη 3,755 εκατ. από ζημιές 5,631 στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η σημαντική βελτίωση

του εν λόγω κονδυλίου οφείλεται κυρίως στην υιοθέτηση και υλοποίηση απόφάσεων της Διοίκησης για εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους.

Το εν λόγω κονδύλι κατά τις παρουσιαζόμενες περιόδους έχει επηρεαστεί σημαντικά από τα κάτωθι γεγονότα:

(α) Η Διοίκηση της Εταιρείας και κατά τις δύο παρουσιαζόμενες χρήσεις, προχώρησε στον σχηματισμό προβλέψεων για την κάλυψη της επιβάρυνσης από την εφαρμογή των διατάξεων για claw back και rebate από τον ΕΟΠΥΥ. Οι εν λόγω προβλέψεις για την κλειόμενη περίοδο ανήλθαν σε 16,693 εκατ. και 6,712 εκατ. σε επίπεδο Ομίλου και Εταιρείας αντίστοιχα επιβαρύνοντας ισόποσα τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων.

(β) Η Διοίκηση του Ομίλου, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική οικονομική κατάσταση και ακολουθώντας μια συνετή πολιτική προέβη κατά την συγκριτική περίοδο σε αυξημένες προβλέψεις για απομείωση απαιτήσεων - μη παραιτούμενη από την οποιαδήποτε διεκδίκηση επ' αυτών 3,924 εκατ. στον Όμιλο και 3.918 εκατ. στην Εταιρεία, επιβαρύνοντας ισόποσα την κατάσταση συνολικών εσόδων της συγκριτικής περιόδου.

(γ) Κατά την συγκριτική περίοδο η Εταιρεία προέβη σε ρύθμιση των οφειλών της προς τον ασφαλιστικό οργανισμό ΙΚΑ βάσει των διατάξεων του Ν. 4321/2015. Από την ρύθμιση αυτή προέκυψαν σημαντικά ποσά τόκων και προσαυξήσεων που ανήλθαν σε 3,087 εκατ., και επιβάρυναν ισόποσα την κατάσταση συνολικών εσόδων της συγκριτικής περιόδου.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου και της Εταιρείας (προ της επίδρασης του clawback & rebate), κατά την κλειόμενη περίοδο, ανήλθε σε 77,958 εκατ. ευρώ (2015: 82,387 εκατ) για τον Όμιλο και σε 37,897 εκατ. (2015: 40,534 εκατ.) για την Εταιρεία, εμφανίζοντας μείωση 5,4 % και 6,5 % αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

Η Εταιρεία και οι θυγατρικές της κατά την διάρκεια της κλειόμενης περιόδου παρουσιάζουν αύξηση στον αριθμό των εξυπηρετούμενων περιστατικών σε σχέση με την συγκριτική περίοδο. Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν αποτυπώνεται στον κύκλο εργασιών της Εταιρείας και του Ομίλου αντίστοιχα καθώς ο ΕΟΠΥΥ, παρότι οι τιμές αποζημίωσης προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας διαμορφώθηκαν και παρέμεναν αμετάβλητες από το 1991, προέβη σε περαιτέρω μείωση των αποζημιούμενων τιμών σε σημαντικό αριθμό (51) βασικών διαγνωστικών εξετάσεων υψηλής ζήτησης.

Η εν μείωση ανήλθε μεσοσταθμικά σε ποσοστό της τάξεως του 43,0 %. Στις λοιπές εργαστηριακές εξετάσεις οι αποζημιούμενες τιμές μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 9,0% ενώ οι τιμές αποζημίωσης των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών μειώθηκαν κατά 18,0% και 10,0% αντίστοιχα. Η ανωτέρω είναι η δεύτερη μείωση τιμών μετά και την μείωση που έγινε το καλοκαίρι του 2014 (επιπλέον 40% σε μαγνητικές και αξονικές).

Επιπλέον, με το νέο φορολογικό νόμο 4334/2015 (ΦΕΚ Α 80/16.07.2015) ενεργοποιήθηκε η άμεση μετάταξη του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας δευτεροβάθμιας περίθαλψης και μετέπειτα υπήρξε και η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24%. Τις εν λόγω μεταβολές η Διοίκηση της Εταιρείας, αναγνωρίζοντας τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και το σημαντικό περιορισμό του διάθεσιμου εισοδήματος, δεν τις μετακύλησε εις ολόκληρον στους ασθενείς.

Οι ανωτέρω αποφάσεις ήρθαν να προστεθούν στις επιπτώσεις που υπήρξαν στην λειτουργία και την ρευστότητα στο σύνολο του κλάδου από την σημαντική επιδείνωση των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα (παρατεταμένη ύφεση, μείωση κατά 27,0% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, μείωση κατά 25,0% περίπου του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος, αύξηση της ανεργίας σε υψηλά ποσοστά).

Κατά την κλειόμενη περίοδο τα αποτελέσματα του Ομίλου ανήλθαν σε ζημίες 5,824 εκατ. από ζημίες 21,081 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Τα αποτελέσματα της Εταιρείας αντίστοιχα ανήλθαν σε ζημίες 9,088 εκατ. από 16,968 της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τα σημαντικότερα άμεσα υλοποιήσιμα σχέδια της Διοικήσεως σχετικά με την επιχειρηματική στρατηγική του Ομίλου για την τρέχουσα οικονομική χρήση 2016 έχουν ως ακολούθως:

- Αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας, μέσω της επιτυχούς ολοκλήρωσης επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών του υποχρεώσεων.

- Επαναδιαπραγμάτευση πιστωτικών όρων με τους κύριους προμηθευτές και ενέργειες για τη μετακύλιση σημαντικού μέρους της επίδρασης του clawback και rebate. Ήδη έχουν επιτευχθεί σημαντικές συμφωνίες με προμηθευτές του Ομίλου, οι οποίες συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια της Διοίκησης για διαχείριση της ρευστότητας.

- Περαιτέρω περιορισμός του λειτουργικού κόστους του Ομίλου και κεντρική διαπραγμάτευση βασικών συμβάσεων με σκοπό τον περιορισμό των μη παραγωγικών δαπανών.

- Συνέχιση των εργασιών κατασκευής του κέντρου αποκατάστασης κλειστής και ανοικτής νοσηλείας από τη θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία ΘΗΣΕΥΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α.Ε., δυναμικότητας 56 κλινών, στην περιοχή της Αττικής. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει διασφαλίσει τις απαιτούμενες πηγές χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου ενώ η έναρξη λειτουργίας του εκτιμάται έως την λήξη της τρέχουσας χρήσεως.

- Ενίσχυση των ενεργειών για στροφή σε αγορές του εξωτερικού, εκμεταλλευόμενος τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει (εμπειρία, υψηλή τεχνογνωσία και καινοτομία σε ζητήματα υγείας), τόσο μέσω αυτόνομης επιχειρηματικής παρουσίας όσο και μέσα από συμπράξεις με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των συγκεκριμένων χωρών.

- Ενίσχυση των προσπαθειών για διασύνδεση των μονάδων του Ομίλου στην Ελλάδα με κατοίκους ξένων χωρών (ιατρικός τουρισμός), στο πλαίσιο σχετικών συμφωνιών, στοχεύοντας στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας σε ξένους υπηκόους.

- Αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων ασθενών.

- Συνεχή βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών με στόχο την μέγιστη ικανοποίηση και εξυπηρέτηση των ασθενών.

- Ενίσχυση της ρευστότητας του Ομίλου με την βελτίωση των πρακτικών εισπραξιμότητας με την ενίσχυση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών είσπραξης των απαιτήσεων.

- Εναντικοποίηση των επαφών και ενεργειών κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης της Εταιρείας οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Αζερμπαϊτζάν κ.α.). μέσω διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα