ΤτΕ: Στα 106,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των επιχειρήσεων

Μείωση της τάξης του 1,2% σημείωσαν τα επονομαζόμενα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) των επιχειρήσεων στο δ' τρίμηνο του περασμένου έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο, φθάνοντας στα 106,3 δισ. ευρώ ή 44,8% των συνολικών ανοιγμάτων, όπως αναφέρει έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο μείωσης, τάση, όμως, η οποία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να έχει αντιστραφεί στο α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με δεδομένη την παρατεταμένη περίοδο διαπραγμάτευσης

για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στην οικονομία.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, παρά τη μείωση ο δείκτης ΜΕΑ έχει παραμείνει υψηλός σε όλα τα χαρτοφυλάκια, καθώς στα τέλη του περασμένου έτους αντιστοιχούσε στο 41,5% για τα στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, 54% για το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο και 44,6% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Θετική, όμως, είναι η εικόνα για τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων (με τον αντίστοιχο δείκτη ΜΕΑ να φθάνει στο 26,7%) αλλά και τα ναυτιλιακά δάνεια (με ΜΕΑ 33%).

Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση της ΤτΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα