ΤτΕ: Στα 105,1 δισ. τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα το α' τρίμηνο

Σε υψηλό επίπεδο, παρά τη μείωση που καταγράφεται εξακολουθούν να παραμένουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) των ελληνικών τραπεζών, έχοντας φθάσει στο επίπεδο των 105,1 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο και αντιστοιχώντας στο 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων.

Όπως αναφέρει έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τα ΜΕΑ υποχώρησαν κατά 1,1% σε σύγκριση

με τον Δεκέμβριο του 2016 και κατά 3,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016, όπου είχαν φθάσει και στο υψηλότερο σημείο τους.

Η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαγραφές δανείων, που έφθασαν στα 1,3 δισ. ευρώ για το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τη χειρότερη εικόνα -ως ποσοστό επί των συνολικών ανοιγμάτων- εμφανίζει το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο (ΜΕΑ: 54,2%), ακολουθούμενο από το επιχειρηματικό (ΜΕΑ: 45%) και το στεγαστικό (ΜΕΑ: 42,2%).

Αναφορικά με τα ΜΕΑ οι τράπεζες κατόρθωσαν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωσή τους στο α' τρίμηνο, καθώς βάσει των στοιχείων που έχει στην κατοχή της η ΤτΕ, η συνολική αξίας τους έφθασε στα 103,9 δισ. ευρώ, δηλαδή βρέθηκε 1,4 δισ. χαμηλότερα από το ποσό-στόχο.

Αντίθετα δεν πέτυχαν τον στόχο για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) τα ποία έφθασαν στα 75,2 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν 0,5 δισ. υψηλότερα από τον στόχο. Αποτέλεσμα ο δείκτης ΜΕΔ να βρίσκεται -πάντα στο τέλος του α' τριμήνου- στο 50,6% (όσο ακριβώς ήταν ο στόχος), ενώ ο δείκτης ΜΕΔ στο 36,7% (με στόχο στο 36%).

Keywords
Τυχαία Θέματα