Τσίπρας στη Σύνοδο: Αυξημένη η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο

Το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και των ανυπόστατων δηλώσεων από την πλευρά της Αγκυρας, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει και δήλωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παράλληλα να διατηρεί τον διάλογο με τη γειτονική χώρα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναβεβαίωσης της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προσδοκά ταυτόχρονα από τις γειτονικές χώρες τον σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, σχετικά με το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στη συγκρότηση της EASO (European Asylum Support Office) και την ελλιπή εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων. Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου προς το δικαιότερο, προκειμένου να μην πέσει το βάρος στις χώρες πρώτης εισόδου και πρόσθεσε πως είναι συνεχείς οι ενέργειες της Ελλάδας προς την κατεύθυνση εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Δημοσίευμα-πρόκληση στον τουρκικό Τύπο: Η Ψέριμος είναι τουρκική

Την ίδια ώρα όπως φαίνεται δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, είτε από επίσημα χείλη, είτε από τον Τύπο της γειτονικής χώρας. Σειρά σήμερα πήρε η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sözcü, η οποία κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο άρθρο για την επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κάλυμνο και την Ψέριμο. Σε αυτό αναφέρονται στην Ψέριμο ως τουρκικό νησί και μάλιστα έχουν και χάρτη που δείχνουν την απόστασή της από την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) και τη δείχνουν ως τουρκικό έδαφος που παρανόμως έχει πάνω ελληνική σημαία!

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα