Τρίτη από το... τέλος η Ελλάδα στη λίστα με τις σημαντικότερες αγορές κατοικίας στον κόσμο

Της Στεφανίας Σούκη

Στην τρίτη θέση, από το τέλος όμως, βρίσκεται η Ελλάδα στη λίστα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Knight Frank, η οποία καταγράφει την πορεία των σημαντικότερων αγορών κατοικίας σε όλο τον κόσμο, εξετάζοντας 55 συνολικά χώρες.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017, η χώρα μας παρουσιάζει εκ νέου σημάδια επιδείνωσης όσον αφορά την πορεία των τιμών των κατοικιών και είναι στις 7 χώρες, στο σύνολο

των 55 με βάση των Παγκόσμιο Δείκτη Κατοικιών της Knight Frank, οι οποίες παρουσιάζουν πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά: Ειδικότερα, στο τέλος Μαρτίου οι τιμές στην Ελλάδα έχουν σημειώσει πτώση της τάξεως του 1,8% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2016, με την τάση ως προς την πορεία της αγοράς να αναμένεται καθοδική. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 53η θέση, πάνω από τη Σιγκαπούρη και την Ουκρανία ως προς την πορεία των τιμών των κατοικιών της, παίρνοντας και πάλι την ...κατιούσα μετά τη μικρή αναλαμπή της προηγούμενης χρονιάς. Στις χώρες που επίσης σημειώνουν πτώση στις τιμές των κατοικιών τους είναι η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Κύπρος και η Ταϊβάν.

Σημειώνεται εδώ ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το τελευταίο τρίμηνο του 2016, οι τιμές στην εγχώρια αγορά ακινήτων έδειχναν σημάδια σταθεροποίησης με οριακή άνοδο 0,2% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, με τις τιμές στην Αθήνα να παραμένουν σταθερές, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι τιμές στο σύνολο της χώρας εμφανίζονται μειωμένες σε ποσοστό 0,5% έναντι του δ' τριμήνου του 2016 και κατά 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τιμές των κατοικιών στις 55 σημαντικότερες αγορές, σημείωσαν κατά μέσο όρο αύξηση κατά 6,5%, το υψηλότερο ποσοστό, σε ετήσια βάση από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Οι θετικές, παγκόσμιες επιδόσεις, επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι συνολικά 11 χώρες σημείωσαν διπλάσιο ποσοστό αύξησης στο τέλος Μαρτίου του 2017 έναντι του Μαρτίου του 2016. Ως προς τις αιτίες για την αύξηση, πέραν της ανόδου του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2017, με βάση τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ένας ακόμη λόγος έχει να κάνει με την επιστροφή της άποψης ότι τα ακίνητα αποτελούν πιο «ασφαλές λιμάνι» για τους επενδυτές σε συνδυασμό και με την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για χρηματοδότηση στο real estate στις αναπτυσσόμενες αγορές. Παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη αύξηση στο τέλος του πρώτου τριμήνου σημείωσε η Ισλανδία (17,8%) και ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ και η Νέα Ζηλανδία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν ο Καναδάς και Τουρκία με μία αύξηση κατά 13,3% σε ετήσια βάση.

Οι τοπ αγορές της Ευρώπης είναι η Μάλτα, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Εσθονία και η Ουγγαρία και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές της Knight Frank ένας βασικός λόγος για την άνοδο της Μάλτας είναι και η επιτυχία του προγράμματος επενδυτικής μετανάστευσης, που παραπέμπει στη δική μας «Χρυσή Βίζα».

Keywords
Τυχαία Θέματα