ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Από Μάιο τα νεότερα για την καθυστέρηση της ιδιωτικοποίησης

Η Κομισιόν έτοιμη να ξεκαθαρίσει το θέμα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων - Στην Αθήνα ο επικεφαλής του ισχυρότερου Ιταλικού συνδικάτου

Της Μαριάννας Τζάννε

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει από την Κομισιόν το θέμα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Τρεις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς σιδηροδρόμους, η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης

Ανταγωνισμού προκειμένου να μην καταλογιστούν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 714 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα τελευταία οχυρά για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους Ιταλούς.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες μέρες, εξέφρασε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) Κώστας Γενιδούνιας, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τη διοίκηση της Fast FerroVie που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα συνδικάτα της Ιταλίας.

Ο γενικός γραμματέας της FastFerroVie, Pietro Serbassi, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού σιδηροδρόμου, υποστηρίζοντας την σημασία που θα έχει στην ανάπτυξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στην αναβάθμιση των υποδομών και του μεταφορικού έργου, η ένταξή της στον πανίσχυρο όμιλο Ferrovie Dello Stato Italiane (FS). «Είναι πολλά χρόνια που συνεργαζόμαστε με την ΠΕΠΕ και θεωρούμε πως είμαστε πολύ κοντά στην αντιμετώπιση των επιχειρησιακών σχεδιασμών. Η εμπειρία που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς από την Ιταλία θεωρούμε χρήσιμο να μεταφερθεί στους Έλληνες συναδέλφους» δήλωσε ο κ. Serbassi. Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν και στα κοινά προβλήματα που υπάρχουν, όπως η απορρόφηση συνταξιούχων μηχανοδηγών από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως σημειώθηκε σήμερα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτει 250 μηχανοδηγούς από 460 που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Αυτό δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στο μεταφορικό έργο της εταιρείας, γεγονός που την αναγκάζει να κόβει συνεχώς δρομολόγια.

Σύμφωνα με τον Serbassi το δεκαετές επιχειρησιακό σχέδιο (2017 – 2026) του ιταλικού ομίλου προβλέπει επενδύσεις 94 δισ. ευρώ. Η FS διαθέτει σήμερα 70.000 εργαζόμενους, μεταφέρει 600 εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο, και περισσότερους από 64 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων ετησίως, τομέας στον οποίο ανταγωνίζεται άλλες 32 εταιρείες επί Ιταλικού εδάφους.

Σε ό,τι αφορά τα στρατηγικά πλάνα ανάπτυξης, στόχος είναι να επεκταθεί ο όμιλος στη Μ. Βρετανία, να αναπτυχθεί το δίκτυο υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Αμβούργου και Κολωνίας αλλά και το δίκτυο στη Γαλλία, στο τμήμα Παρίσι – Μπορντώ.

Πέρσι τα έσοδα του ομίλου FS έφτασαν τα 8,93 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% και περιθώριο σε επίπεδο κερδών προ φόρων 10%, υψηλότερο από άλλους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα