Τον πρώτο αυτοκινητόδρομο εγκαινίασε στην Καλαμάτα ο πρωθυπουργός

Της Μαριάννας Τζάννε

Την περιμετρική της Καλαμάτας με την οποία ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου οδικού έργου παραχώρησης, εγκαινίασε πριν από λίγο στην Καλαμάτα ο πρωθυπουργός.

Είναι ο πρώτος από τα πέντε αυτοκινητοδρόμους νέας γενιας που βρίσκεται από σήμερα σε πλήρη λειτουργία αποτελώντας τμήμα της παραχώρησης του Μορέα (Κόρινθος - Τρίπολη- Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη).

Ο πρωθυπουργός

δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την παράδοση του έργου το οποίο όπως επισήμανε αν δεν ολοκληρωνόταν μέχρι τα τέλη Μαρτίου το ελληνικό δημόσιο θα ήταν αντιμέτωπο με μεγάλα πρόστιμα, συνολικού ύψους πάνω από 500 εκατ. ευρω.

«Μέσα από την διυπουργική επιτροπή μεγάλων έργων αναθεωρήσαμε τη σύμβαση και εξασφαλίσαμε τη συνέχεια του έργου και του δημοσίου συμφέροντος, προβλέποντας μια σειρά από μέτρα όπως την εγκατάσταση ενός αναλογικού συστήματος διοδίων με δαπάνη του παραχωρησιούχου, τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για την οριζόντια μείωση των διοδίων και επιπλέον την υποχρέωση κλιμακωτής έκπτωσης έως 70% στους συχνούς χρήστες και απαλλαγή καταβολής διοδίου σε ειδικές κατηγορίες πολιτών».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε όσους επικρίνουν τις τακτικές περιοδείες που πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες, δηλώνοντας πως «δε θα μείνω κλεισμένος στο μέγαρο Μαξιμού άλλα θα συνεχίσω να επικοινωνώ με τους πολίτες για να βρω λύσεις στα προβλήματά τους και οτι εκλογές θα γίνουν το 2019».

Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση εκτίμησε οτι θα κλείσει με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι δε θα υπογράψει λευκά χαρτιά με μοναδικό γνώμονα να στηρίξει τους πιο αδύναμους.

Αναφερόμενος στο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί χθες πάνω από ενάμιση εκατομμύρια έλαβαν το βοήθημα που τους χορήγησε η κυβέρνηση μέσα από την «υπεραπόδοση των εσόδων».

Με την παράδοση των 3,5 χιλιομέτρων της περιμετρικής της Καλαμάτας πέφτει η αυλαία στο κατασκευαστικό κομμάτι του Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2008 από την κοινοπραξία Άκτωρ (71,67%), J&P Αβαξ (15%) και Ιντρακόμ Συμμετοχών (13,33%). Το έργο κόστισε πάνω από 1 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται στο ποσό αυτό οι αποζημιώσεις που δόθηκαν λόγω διαιτητικών αποφάσεων, στις οποίες κατέφυγε η κοινοπραξία όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις και την αρχαιολογία.

Η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου μειώνει σημαντικά την απόσταση του ταξιδιού από την Αθήνα προς την Καλαμάτα και την Σπάρτη που πλέον γίνεται σε περίπου δύο ώρες. Ο οδικός άξονας παραδόθηκε τμηματικά. Η Κορίνθου - Καλαμάτας, μήκους 158 χλμ. αναβαθμίστηκε και παραδόθηκε μέσα στο 2010.

Το Λεύκτρου - Σπάρτης 47 χλμ. που κόστισε 200 εκ. ευρώ δόθηκε στην κυκλοφορία την Άνοιξη του 2016 και είναι από τα πρώτα τμήματα του έργου που ξεκίνησε να επιδοτεί το δημόσιο καθώς η κυκλοφορία είναι πολύ περιορισμένη. Μέσα στο Νοέμβριο δόθηκε σε κυκλοφορία το τμήμα "Θουρία - Καλαμάτα" ενώ στις 12 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε και τυπικά η περίοδος μελετών - κατασκευών του έργου με το πέρας των εργασιών στην περιμετρικής της Καλαμάτας μήκους 11 χιλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μορέας (ο άλλος δρόμος είναι ο Άξονας Κεντρικής Ελλάδας) είχε προβλεφθεί από τις συμβάσεις του 2007 ότι λόγω χαμηλής κυκλοφορίας θα επιδοτούνταν από το δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε στα 30 χρόνια της παραχώρησης να λάβει ως επιδότηση έως 199 εκατ. ευρώ εφόσον η κυκλοφορία ήταν χαμηλότερη από όσο είχε προβλεφθεί στη σύμβαση. Ωστόσο, το μοντέλο αυτό άλλαξε όταν στα μέσα του 2013, η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων - ενώ είχε κατασκευαστεί το 95% του έργου - σταμάτησε την χρηματοδότηση, κρίνοντας μη βιώσιμο το χρηματοοικονομικό μοντέλο του έργου λόγω μείωσης των εσόδων, που προκάλεσε η αντίστοιχη μείωση της κυκλοφορίας. Το δημόσιο μπήκε τότε σε ένα νέο κύκλο δαπραγματεύσεων με την ΕΤΕπ που ολοκλήρωσε η υφιστάμενη κυβέρνηση στα τέλη του 2015, οπότε ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες ολοκλήρωσης του αυτοκινητοδρόμου. Με την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης αποφασίστηκε επιπρόσθετη επιδότηση λειτουργίας έως 330 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον παραχωρησιούχο ο Μορέας είναι από τα μόνα έργα αυτοκινητοδρόμων που οι εργολάβοι δέχτηκαν μηδενική σχεδόν απόδοση προκειμένου να συνεχίσουν την χρηματοδότηση οι τράπεζες.

Ο αυτοκινητόδρομος διαθέτει πέντε σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (Σπαθοβούνι, Αρφαρά, Πελλάνα, Νεστάνη, Αλέα), έξι σταθμούς διοδίων (Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Γέφυρα Μάναρη, Βελιγοστή, Καλαμάτα και Πετρίνα) και τρεις πλευρικούς (Παραδείσια, Αρφάρες, Θουρία). Η συνολική χρέωση για ένα Ι.Χ. είναι 9,90 ευρώ από Κόρινθο έως Καλαμάτα και 10 ευρώ από Κόρινθο έως Σπάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα