Το «στολίδι» της Τέρνα στο Φάληρο και η παγκόσμια βράβευση για το Κέντρο Πολιτισμού Στ. Νιάρχος

της Μαριάννας Τζάννε

Μπορεί ένα κτίριο να βραβεύεται πριν ακόμη παραδοθεί για χρήση στο κοινό; Να δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες ενώ τυπικά θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του χρόνου; Εάν πρόκειται για το Κέντρο Πολιτισμού στο Δέλτα Φαλήρου, που κατασκευάστηκε με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Impregilo, η βράβευση από το έγκυρο Αμερικανικό περιοδικό ENR, έρχεται ως επιστέγασμα αυτού του μοναδικού έργου πολιτισμού. Μόλις χθες, η διοίκηση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ενημερώθηκε ότι απέσπασε το πρώτο διεθνές βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό «Global Best Projects»

στην κατηγορία «Εργα Πολιτισμού». Το βραβείο απονέμεται για την ασφαλή ολοκλήρωση του έργου, τις καινοτομίες, την αισθητική ποιότητά του και το γεγονός ότι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από διαφορετικές εταιρείες.

Αυτό φαίνεται να δικαιολογεί και την περίσσια υπερηφάνεια των στελεχών της ελληνικής τεχνικής εταιρείας που θεωρούν ότι το Κέντρο Πολιτισμού είναι το καλύτερο έργο που έχει να επιδείξει στο ενεργητικό του ο τεχνικός όμιλος. Με 6.000 εργαζόμενους καθ' όλη την διάρκεια της κατασκευής, τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στη είσοδο του Κέντρου Πολιτισμού, η νέα εθνική βιβλιοθήκη και η λυρική σκηνή συγκεντρώνουν το απαύγασμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Μάρμαρα Διονύσου παντού, ξύλινες επενδύσεις στις αίθουσες που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες του έργου από το εργοστάσιο της Τέρνα, μια κόκκινη βελούδινη πανδαισία στο εσωτερικό της όπερας, εντυπωσιακά κρεμαστά γυάλινα μπαλκόνια στο χώρο της βιβλιοθήκης, σκηνές που μετακινούνται με σύνθετους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς, ένα ενεργειακό στέγαστρο που συγκεντρώνει ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του έργου και μια αίσθηση εντυπωσιακής αλλά λιτής πολυτέλειας που ελπίζει κανείς να διασωθεί από την λαίλαπα της εγκατάλειψης, όταν θα περιέλθει στο δημόσιο. Το έργο μαζί με τις μελέτες θα κοστίσει 650 εκ. ευρώ ενώ για την συντήρησή του που είναι η πρόκληση των επόμενων ετών, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να δαπανώνται περίπου 700.000 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο ποσό αυτό που κρίνεται εντελώς απαγορευτικό για το ελληνικό δημόσιο περιλαμβάνονται όλα τα λειτουργικά κόστη συν η περιποίηση του πάρκου και η ασφάλεια. Αυτό το διάστημα τρέχει διαγωνισμός από το Ίδρυμα Νιάρχου για την συντήρηση του κτιρίου για πέντε χρόνια. Το έργο που αναμένεται να υποστηρίξει οικονομικά και το Ίδρυμα, διεκδικούν μεταξύ άλλων η Τέρνα αλλά και ο Άκτωρας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διοίκησης του έργου κ. Εμμανουήλ Βράιλλα, το «Κέντρο Πολιτισμού» που φέρει τη υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building πέρασε από την "βάσανο" της προσομοίωσης σε όλα τα στάδια της κατασκευής. Για το σκοπό αυτό στήθηκε ένα ξεχωριστό κτίριο επιφάνειας 150 τ.μ μέσα στο οποίο έγιναν όλες οι απαραίτητες δοκιμές πριν οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός με συνολική δαπάνη 3 εκ. ευρώ. Το κέντρο βρίσκεται σε ένα οικόπεδο συνολικής επιφάνειας άνω των 214.000 τ.μ. με ένα διαμορφωμένο χώρο πάρκου, 170.000 τ.μ.. Για τις ανάγκες του πάρκου έγινε συστηματική έρευνα σε ξένα φυτώρια με βλάστηση βασισμένη σε Μεσογειακά είδη δέντρων και φυτών. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η τεχνιτή λίμνη εντός του κέντρου, η οποία τροφοδοτείται υπογείως με νερό από τη θάλασσα. Το νερό αυτό αφαλατώνεται και καλύπτει και τις ανάγκες για άρδευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα