Το σχέδιο του Mnangagwa, για την αναστήλωση της οικονομίας της Ζιμπάμπουε

Ο νέος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Emmerson Mnangagwa, έχει ένα πλάνο, ώστε να αναζωογονήσει μία από τις χειρότερες οικονομίες του κόσμου και να τερματίσει την απομόνωσή της χώρας: Αποφάσισε να καταβάλει αποζημίωση στους λευκούς αγρότες των οποίων η γη κατασχέθηκε, να πωλεί ομόλογα για να ανοικοδομήσει τις υποδομές της Ζιμπάμπουε και να διεξαγάγει διεθνώς αποδεκτές εκλογές.

Είναι ένας φιλόδοξος στόχος για έναν άνθρωπο ο οποίος υπηρέτησε περισσότερο από μισό αιώνα στο

πλευρό του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε και ήταν βασικός παράγων στις κυβερνήσεις, οι οποίες επόπτευαν μια οικονομία που μειώθηκε στο μισό από το 2000 και παρακολούθησαν την κατάρρευση της γεωργικής βιομηχανίας. Ωστόσο, ο Mnangagwa, ένας 75χρονος πρώην επικεφαλής κατασκοπείας, παραμένει αισιόδοξος ότι μπορεί να κερδίσει τη στήριξη των δανειστών ή και να αξιοποιήσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

"Δεν μπορούμε να το κάνουμε; Νομίζουμε ότι πρέπει να το κάνουμε », είπε σε συνέντευξη την Πέμπτη στη Harare, την πρωτεύουσα, αναφερόμενος σε πιθανή πώληση ομολόγων. Φορούσε ένα γκρι κοστούμι σε ένα γραφείο διακοσμημένο με φωτογραφίες του εαυτού του ως νεαρού άνδρα και υπάρχει μια κούκλα με θέμα το κροκόδειλο, μια αναφορά στο ψευδώνυμό του που κέρδισε κατά τον απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον της λευκής μειονότητας, η Ρόδεσια. «Χρειαζόμαστε πραγματικά μια μεγάλη επένδυση στην παραγωγική οικονομία».

Η άνοδος στην εξουσία του Mnangagwa ήταν προβληματική. Εδώ και δεκαετίες, εμφανιζόταν ως ο διάδοχος- πολιτικός κληρονόμος του Μουγκάμπε. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες συγκρούστηκε με τη σύζυγο του προέδρου Γκρέις και τελικά εγκατέλειψε τη χώρα στις 6 Νοεμβρίου, αφού κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε πραξικόπημα. Εκείνη την ημέρα απολύθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου και δύο ώρες αργότερα έμαθε ότι η ζωή του κινδύνευε. Ξεκίνησε για τα ανατολικά σύνορα με προορισμό τη Μοζαμβίκη και διέσχισε τα σύνορα με το γιο του και τρεις στρατιώτες.

"Δεν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την κανονική έξοδο από τη χώρα, γι 'αυτό χρησιμοποίησα τον άτυπο δρόμο που με οδήγησε σε περπάτημα για πάνω από 30 χιλιόμετρα τη νύχτα", είπε, προσθέτοντας ότι κάποια κομμάτια ήταν γεμάτα με ορυχεία. "Επειδή είμαι πρώην αντάρτης γνωρίζω την περιοχή, άλλωστε είχα δράσει εκεί."

Keywords
Τυχαία Θέματα