Το πρόγραμμα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ παρουσίασε ο Σταθάκης


Το πρόγραμμα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ παρουσίασε στην Βουλή ο κ. Γιώργος Σταθάκης κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού υποστηρίζοντας ότι «η ΔΕΗ θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας παροχής ενέργειας».

Πάντως, οι βουλευτές της πλειοψηφίας που εκλέγονται στις λεγόμενες ενεργειακές περιφέρειες (Κοζάνη, Φλώρινα,

Αρκαδία κλπ) δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί πλήρως από τις εγγυήσεις της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Θέμις Μουμουλίδης, βουλευτή Κοζάνης με τον ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλεια αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Σταθάκη είπε «ο υπουργός μας είπε για την ΔΕΗ: ρεαλισμός και όχι μαγεία. Ας το κρατήσουμε για να δούμε τι θα γίνει».

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και με διαπραγμάτευση με τους εταίρους καταλήξαμε σε συμφωνία. Δεν συζητάμε για υδροηλεκτρικά ή άλλες μονάδες. Θα εφαρμόσουμε την συμφωνία για τους λιγνίτες. Αποτελούν το 9% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και το 40%των λιγνιτικών. Ταυτόχρονα συναποφασίσαμε ότι τα ΝΟΜΕ θα απογειωθούν κατ αναλογία της πώλησης μονάδων όταν αυτή ολοκληρωθεί. Έχουμε λοιπόν μια ισορροπημένη συμφωνία».
Ο υπουργός υποστήριξε «Προχωράμε βήμα βήμα και ισχυροποιείται το επιχείρημα που λεμε ότι μεσα από αυτές της πρωτοβουλίες η ΔΕΗ θα παραμείνει πυλώνας παροχής ενέργειας. Μέσα από αυτές τις αλλαγές θα συνεχίσει να παράγει ενέργεια κοντά στο 50% και θα έχουμε ενεργειακό σύστημα σταθερό και απελευθερωμένο με άλλους παίχτες στην αγορά. Αλλά σταθερό και σίγουρο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μετάβασης».

Παράλληλα ο κ. Σταθάκης είπε ότι το επόμενο διάστημα θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό. «Εχω το Προεδρικό Διάταγμα στο γραφείο μου για το Ελληνικό με τις τελευταίες πινελιές για να δημοσιευτεί. Όλα έχουν γίνει καθόλα νόμιμα. Πέρασε από ΚΑΣ και από όλους τους οργανισμούς και καταλήγει επιτυχώς» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος είπε ότι θα αλλάξει ο υπολογισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ενώ αναπροσαρμόζονται και τα κοινωνικά τιμολόγια.

«Αλλάζουμε τα ΥΚΩ και τον τρόπο υπολογισμού τους για να μην έχουμε απότομες αυξήσεις. Αλλάζουμε το κοινωνικό τιμολόγιο για μεγάλες εκπτώσεις εως 70% σε φτωχά νοικοκυριά. Ιδρύουμε Ταμείο που θα προσφεύγουν τα φτωχά νοικοκυριά που αποσυνδέονται από το δίκτυο» είπε ο κ. Σταθάκης.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα