Το λάθος του... Τρισέ καθορίζει τη στάση Ντράγκι

Το τελευταίο διάστημα, ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις να χαράξει το μονοπάτι του τερματισμού του QE και να πάει σε αύξηση των επιτοκίων. Εκείνος ωστόσο αναμένεται να απαντήσει σε αυτά τα κελεύσματα με ένα ιστορικό μάθημα που δόθηκε έξι χρόνια πριν.

Ήταν τότε που ο προκάτοχός του, Ζαν Κλοντ Τρισέ βιάστηκε να ξεκινήσει πολιτική νομισματικής σύσφιξης με αποτέλεσμα η ευρωζώνη να ξανακυλήσει στην ύφεση.
Επιφανειακά, η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται εύρωστη μετά από τέσσερα χρόνια ανάπτυξης, η ανεργία μειώνεται και ο πληθωρισμός

κινείται κοντά στον στόχο της ΕΚΤ.

Ο Ντράγκι, που αντέστρεψε τις αυξήσεις επιτοκίων από τον Τρισέ κατά τους πρώτους δυο μήνες ανάληψης των καθηκόντων του, ενδέχεται να επαναβεβαιώσει ότι η τρέχουσα ανάκαμψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στη νομισματική υποστήριξη, καθώς η υφιστάμενη αύξηση των τιμών καταναλωτή παραμένει αδύναμη και τα πολιτικά ρίσκα εξακολουθούν να είναι αυξημένα.

«Η εμπειρία που είχε ο Ντράγκι το 2011 μάλλον τον δίδαξε κάτι από την πρώτη μέρα: ότι είναι καλύτερο να προχωράς σε σύσφιξη αργότερα παρά νωρίτερα απ' ό,τι πρέπει και τώρα αναμένεται να ακολουθήσει τον δρόμο της υπομονής και της επιφυλακής», αναφέρει ο οικονομολόγος του Bloomberg Intelligence, Maxime Sbaihi.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ θα επαναβεβαιώσει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 με ρυθμό 60 δισ. ευρώ τον μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα