Το έξυπνο σπίτι σε πακέτο!

Του Κώστα Τσαούση

Συνάντησα τον Λευτέρη Παπαγεωργίου την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή λίγο πριν ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις των 10 φιναλιστών της τελικής φάσης του διαγωνισμού MITEF 2017. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα λέγαμε. Τα είχαμε πει και την πατρίδα του, την Θεσσαλονίκη καθώς η εταιρεία που εκπροσωπεί -η Entranet- είναι μια από τις προβεβλημένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες

του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης ή αν προτιμάτε, της mini Silicon Valley του Θερμαϊκού. Η Entranet ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και σήμερα έχει σταθερή παρουσία και στις ΗΠΑ (με ορμητήριο την Πολιτεία της Florida) και την Μεγάλη Βρετανία (με βάση το Λονδίνο). Πάντως, οι δουλειές της έχουν επεκταθεί – μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει παρουσία σε 10 τουλάχιστον χώρες- όπως και οι συνεργασίες της με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και δίκτυα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Και αυτό γιατί ο Λευτέρης και η εταιρεία του έχουν βάλει ως βασική προτεραιότητα στις πολυσχιδείς δραστηριότητες τους την προώθηση του ολοκληρωμένου πακέτου housemate – το ευκολότερο σύστημα έξυπνου σπιτιού.

Με αυτήν την πρόταση η Entranet πέρασε στην τελική φάση του MITEF 2017 (ενός διαγωνισμού που γίνεται με τις προδιαγραφές του ΜΙΤ). Το «πέρασμα» στην τελική φάση ήταν ήδη μια επιτυχία καθώς έδωσε την δυνατότητα να «ακουστεί» η πρόταση από ένα ακροατήριο υψηλών επενδυτικών και επιχειρηματικών προδιαγραφών.

Στην σύντομη συνομιλία μας ο Λευτέρης πρόλαβε να μου πει δύο - τρία στοιχεία για την θετική πορεία της εταιρείας και τα ζητούμενα της. Η Entranet Inc. ενδιαφέρεται να «σηκώσει» από την αγορά κεφάλαια της τάξης των 1,3 εκατ. δολαρίων σε δύο γύρους για την χρηματοδότηση του business plan – κυρίως για την ενίσχυση των πωλήσεων και τις δραστηριότητες προβολής και προώθησης. Ο πρώτος γύρος απέφερε ήδη μια συμφωνία χρηματοδότησης από ιδιώτη επενδυτή της τάξης των 200 χιλιάδων δολαρίων και απομένει ο δεύτερος γύρος που πρέπει να αποδώσει καρπούς...

Ας πάμε όμως στο προϊόν. Η Entranet έχει σχεδιάσει το ευκολότερο σύστημα έξυπνου σπιτιού παγκοσμίως! Η επιτυχία του συστήματος βασίζεται στην απλότητα εγκατάστασης και χρήσης του.

Η Entranet έχοντας εξειδίκευση στην αναγνώριση φωνής, έχει επιτύχει τη μέγιστη ευκολία στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και τεχνολογίας. Με βάση αυτά τα δεδομένα σχεδιάστηκε το housemate για να συνδυάσει την τεχνολογική καινοτομία με την ευκολία διαχείρισης ενός έξυπνου οικοσυστήματος, μέσα στο οποίο ακολουθούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

• Ευκολία στην αλληλεπίδραση ανθρώπου & τεχνολογίας
• Ευκολία στην εγκατάσταση, χωρίς την ανάγκη οικοδομικών εργασιών στο σπίτι
• Ευκολία στη χρήση από τον ιδιοκτήτη είτε από κοντά (απλά μιλώντας στο σύστημα)
είτε απομακρυσμένα (μέσω εφαρμογής)
• Ευκολία στην αναβάθμιση. Αυτόματη ανανέωση λειτουργικού συστήματος κεντρικά.
• Ευκολία στην επεκτασιμότητα. Κάθε νέα συσκευή που προστίθεται στην αρχική εγκατάσταση γίνεται απλά και απροβλημάτιστα.

Εδώ ας κάνουμε μια παρένθεση. Δύο - τρία στοιχεία για τα δεδομένα της αγοράς των οικιακών αυτοματισμών είναι χρήσιμα. H αγορά Οικιακών Αυτοματισμών έχει αγγίξει τα $8,8 δισεκατομμύρια το 2016. Αναμένεται ένας ετήσιος ρυθμός αύξησης της τάξης του 30,3%, με αποτέλεσμα ο όγκος της αγοράς των Η.Π.Α. να φτάσει το 2021 τα $ 25,305m.

Οι έξυπνες οικιακές συσκευές και τα έξυπνα συστήματα ελέγχου σπιτιού γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν, ωστόσο, εμπόδια για την ευρεία αποδοχή των συγκεκριμένων τεχνολογιών, όπως οι υψηλές τιμές των προϊόντων, η δυσκολία χρήσης αλλά και η δυσκολία του καταναλωτή να συνδέσει μεταξύ τους πολλαπλές και περίπλοκες συσκευές προκειμένου να αποκτήσει ένα έξυπνο οικοσύστημα, είναι τα κύρια εμπόδια τα οποία, όταν ξεπεραστούν, η αγορά των έξυπνων συστημάτων θα γίνει μαζική.

Ο Λευτέρης Παπαγεωργίου στα 43 χρόνια του είναι ένας ψημένος επαγγελματίας – πολιτικός μηχανικός από το ΑΠΘ έχει πίσω του μια επιτυχημένη επιχειρηματική – επενδυτική πορεία: Έφτιαξε 17 εταιρείες στην μέχρι τώρα διαδρομή του από τις οποίες πώλησε τις 8. Καλό ποσοστό!

Με άλλα λόγια, ο Λευτέρης γνωρίζει να πιάνει έγκαιρα το σφυγμό της αγοράς. Και όχι μόνο αυτό αλλά ξέρει καλά και τις μικρές λεπτομέρειες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του ενδιαφερόμενου, του καταναλωτή, του τελικού χρήστη.

Όπως λέει και ο ίδιος η πρόταση του housemate είναι ένα έξυπνο σπίτι μέσα σε μια συσκευασία! Μπορεί να εγκατασταθεί, να ρυθμιστεί και να αναβαθμιστεί με μοναδική ευκολία». Εν τέλει, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο αποτελείται από διάφορες συσκευές (διακόπτες, θερμοστάτες, κάμερες κ.τλ.) ρυθμισμένες να επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε να λειτουργούν αμέσως μετά την εγκατάσταση. Ο έλεγχος του σπιτιού, πραγματοποιείται μέσω φωνητικών εντολών.

Για το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου έξυπνου σπιτιού δεν είναι απαραίτητη οποιαδήποτε γνώση ή δεξιότητα στις νέες τεχνολογίες και γι᾽αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικιακές ομάδες των καταναλωτών.

Αλλά, υπάρχει και η επόμενη μέρα: The housemate® avatar θα αποτελέσει την επόμενη γενιά του housemate® όπου όλες οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται από την ψηφιακή οικιακή βοηθό η οποία θα "ακούει" τις φωνητικές εντολές του χρήστη. Το housemate® avatar αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα επικοινωνίας ανθρώπου και μηχανής.

Λίγο νωρίτερα θα μπορούσαν να «περπατήσουν» στην αγορά προσαρμοσμένα προϊόντα, συγκροτώντας μια δευτερεύουσα αγορά. Στο πλαίσιο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προσαρμοσμένες εκδοχές του housemate σε διάφορους τομείς όπως είναι:

• Οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών, οι οποίες εισέρχονται δυναμικά στην αγορά οικιακών αυτοματισμών με την παροχή λύσεων έξυπνου σπιτιού, σε συνδρομητική βάση.
• Τα ξενοδοχεία, τα οποία αναβαθμίζονται και γίνονται φιλικά προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το έξυπνο πακέτο διευκολύνει σημαντικά τη διαμονή όλων των ενοίκων στο ξενοδοχείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από όσους έχουν προβλήματα όρασης, έχουν μειωμένη κινητικότητα ή είναι ηλικιωμένα άτομα.

Και τέλος, οι Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, δεδομένου ότι αγορά της υποβοηθούμενης διαβίωσης βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο. Μια έξυπνη λύση Φροντίδας Υγείας για τους Υπερήλικες, είναι η ιδανική λύση για τους χώρους αυτούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα