Το επόμενο... επόμενο στη χρηματοδότηση

Θα μπορούσα να μείνω στην είδηση αλλά δεν… Με ενδιαφέρει περισσότερο το περιβάλλον, το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία αλλά και το περιεχόμενο – αυτό καθ΄αυτό- της πρωτοβουλίας.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης στην εναρκτήρια παρέμβαση του στο ετήσιο πανευρωπαϊκό συνέδριο Crowd Dialog Europe 17 που έγινε στην Αθήνα

( μια συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ανακοίνωσε την προώθηση και καθιέρωση στην ελληνική αγορά του νέου προγράμματος i-fund, μέσω του οποίου θα είναι δυνατή και η συμμετοχική χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων. Μια μετεξέλιξη της ήδη καθιερωμένης πρωτοβουλίας για τη πλατφόρμα act4Greece. Μόνο που το i-fund θα έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο στόχευσης – αγορά μετοχών εταιρειών που διακρίνονται στο πεδίο της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, με τους συγκεκριμένους όρους που θέτει το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, από το πλήθος.

Και από εδώ και πέρα αρχίζει το πραγματικό ενδιαφέρον και τα μεγάλα ζητήματα της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Οι εταιρείες που διακρίνονται στο πεδίο της καινοτομίας και της εξωστρέφειας βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια – για παράδειγμα στη Νότια Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου… Με την δραστηριότητα του συμβάλλουν – ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης- στο ΑΕΠ της περιοχής, στο να κρατηθεί ζωντανή η τοπική οικονομία και να στηριχθεί η τοπική αγορά μέσα από τις νέες θέσεις εργασίας, τις νέες δουλειές που θα αναπτυχθούν γύρω από την επιχείρηση, τα νέα εισοδήματα.

Τι σημαίνει αυτό και πως συνδέεται με το νέο εργαλείο της Εθνικής Τράπεζας; Απλές και καθαρές κουβέντες. Η τοπική κοινωνία αλλά και οι οργανωμένοι θεσμοί της πρέπει να βγουν μπροστά και να στηρίξουν στη πράξη της νέα πρωτοβουλία μοχλεύοντας κεφάλαια από τους ίδιους τους ωφελούμενους πολίτες. Και το 50ευρω του μικρού επαγγελματία βοηθάει αλλά και τα κεφάλαια που ένα περιφερειακό ή τοπικό αναπτυξιακό ταμείο με μετόχους Περιφέρειες και Δήμους θα εισφέρει. Αυτά τα κεφάλαια υπάρχουν. Όλοι το γνωρίζουν. Όπως όλοι γνωρίζουν και την καταγωγή τους. Μην ξεγελιόμαστε. Στην ούγια γράφει φαρδιά πλατειά Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με λίγα λόγια, η πρωτοβουλία της Εθνικής σήμερα – των άλλων τραπεζών αύριο- χρειάζεται να στηριχθεί για το κοινό καλό.

Για το τέλος, κράτησα κάτι από τη παρέμβαση Φραγκιαδάκη: «To i-fund αποτελεί την νέα μας πρωτοβουλία, και πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία αξιοποιώντας το εργαλείο της συμμετοχικής χρηματοδότησης έχει στόχο την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων. Μέσω του προγράμματος αυτού στόχος μας είναι η ενίσχυση της παρουσίας της Εθνικής Τράπεζας στην νέα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, η πρόσβαση επιχειρήσεων σε κεφάλαια ιδιωτών με την μεσολάβηση της Εθνικής Τράπεζας η οποία διασφαλίζει την αξιοπιστία της διαδικασίας και η ανάπτυξη συμπληρωματικών πρωτοποριακών εργαλείων στην χώρα μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα