Το διασημότερο αεροδρόμιο στον πλανήτη «ξαναγεννιέται» με $10 δισ.

Αν κανείς ακούσει σήμερα για ένα αεροδρόμιο ονόματι Idlewild, πιθανότατα θα δηλώσει άγνοια. Κι όμως, πρόκειται για το διασημότερο αεροδρόμιο στον κόσμο, αφού Idlewild είναι η πρώτη ονομασία του αεροδρομίου JFK στη Νέα Υόρκη.

Πρωτοάνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 1948 σε πρώην εγκαταστάσεις του γκολφ και ξεκίνησε με εμπορικές

πτήσεις. Ονομάστηκε Idlewild γιατί έτσι έλεγαν τον κατασκευαστή του θερέτρου που αργότερα μετατράπηκε σε εγκαταστάσεις του γκολφ, στην περιοχή Jamaica Bay. Στα τέλη του 1950 είχε πλέον μετατραπεί σε ένα θαύμα της αεροπορίας, καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες άνοιξαν τερματικούς σταθμούς με τεχνολογίες αιχμής και στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών.

Το 1963, το Idlewild μετονομάστηκε προς τιμήν του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη σοκαριστική δολοφονία του στο Ντάλας τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy έχει πλέον γίνει ο πιο γνωστός αεροπορικός προορισμός στον κόσμο.

Εσχάτως, βέβαια, το όνομά του έχει ταυτιστεί με την παρακμή, καθώς διάφορες επενδύσεις σε έργα υποδομής δεν έχουν κατορθώσει να το οδηγήσουν σε ανάπτυξη.
Αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη ελπίζουν ότι όλα αυτά θα αλλάξουν. Μάλιστα, ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα ύψους 10 δισ. δολαρίων που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό του JFK, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μανχάταν.

Σημειωτέον ότι το JFK έχει δει σταθερή ανάπτυξη, από τα 32,3 εκατ. επιβάτες το 2000 σε περίπου 54 εκατ. σήμερα. Προβλέπεται ότι οι επιβάτες θα φτάσουν τα 100 εκατ. έως το 2050, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο. Ο ίδιος, την περασμένη εβδομάδα, επισήμανε ότι τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο φαίνονται το ένα καλύτερο από το άλλο και ότι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το JFK.

To JFK εν έτει 1964

Ο σχεδιασμός για την αναβίωση του JFK προβλέπει ένα έργο ύψους 8 δισ. δολ. για την αναδόμηση του μικρότερου, γειτονικού αεροδρομίου, LaGuardia και μια προσπάθεια σύνδεσης όλων των τερματικών σταθμών με τις 72 πύλες του αεροδρομίου, ώστε να καταστεί πιο συνεκτικό και ενιαίο.

Εντός του 2017, προβλέπεται ότι ένας επιβάτης από το Ντουμπάι που φτάνει στο JFK και θέλει να πάρει μια πτήση, δεν θα έχει να ανησυχεί για το πού είναι το άλλο τέρμιναλ, πού είναι το τρένο ή το λεωφορείο που θα τον μεταφέρει εκεί, αν μπορεί να πάει με τα πόδια κλπ. Ερωτήσεις πολύ κρίσιμες σε ένα αεροδρόμιο που έχει το μέγεθος μιας μικρής πόλης.

Ο τωρινός λαβύρινθος διαδρόμων του JFK σχεδιάζεται να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε ένα δαχτυλίδι που θα συνδέει έξι τερματικά και θα έχει στο κέντρο του έναν χώρο στάθμευσης.

To JFK σήμερα

Σχεδιάζεται επίσης η επέκταση του δρόμου Van Wyck Expressway που οδηγεί στο JFK.

Όπως ανέφερε ο Κουόμο, θα ήθελε ένα ποσό της χρηματοδότησης (έως 7 δισ. δολ.) να προέρχεται από ιδιωτικές πηγές και επίσης ένα μεγάλο μέρος της αναμόρφωσης του LaGuardia να επιβλέπεται από μια κοινοπραξία δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Ενδιαφέρον έχει και η εξής πληροφορία: επί σειρά ετών ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Πάντως, την περασμένη εβδομάδα που έγιναν και ευρέως γνωστά τα σχέδια ανάπλασης του JFK, ο Κούσνερ ενημέρωσε ότι θα παραιτηθεί για να αποφύγει τη σύγκρουση συμφερόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα