Το American P&I Club γιόρτασε τα 100 χρόνια

Του Μηνά Τσαμόπουλου

«Πάρα την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, παραμένει πρώτη δύναμη παγκοσμίως στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Και αυτό χάρις στην διάνοια του ελληνικού πνεύματος». Με τα λόγια αυτά ο Joseph E.M. Hughes πρόεδρος και CEO του αλληλοασφαλιστικού οργανισμού αστικής ευθύνης πλοίων American P&I Club εξέφρασε τον θαυμασμό των αγγλοσαξόνων για το «ελληνικό επιχειρηματικό θαύμα».

Το American P&I Club

γιόρτασε τα 100 χρόνια λειτουργίας του στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» με μία λαμπρή εκδήλωση που είχε έντονο χριστουγεννιάτικο αλλά και ελληνικό χρώμα. Η βραδιά γέμισε από τους ήχους του «ζεϊμπέκικου της Ευδοκίας» του Μάνου Λοΐζου το οποίο χόρεψαν στελέχη του Club σε μία άψογη χορογραφία αλλά και του «That's Life» του Φράνκ Σινάτρα που τραγούδησε ο Vincent J. Solarino, President και Chief Operating Officer, μαζί με τα στελέχη του American Club στην Ελλάδα, κλέβοντας τις εντυπώσεις.

Ο Joseph Hughes απευθυνόμενος στους 100άδες καλεσμένους από την διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, μεταξύ των οποίων ήταν εφοπλιστές, τραπεζίτες, ναυτοδικηγόροι, ναυλωτές, εκπρόσωποι ναυτιλιακών οργανισμών αναφέρθηκε στους στενούς δεσμού του Club με την ελληνόκτητη ναυτιλία και τον Πειραιά:

«Έχουμε την υποστήριξη από τους Έλληνες. Και εμείς οι Αμερικάνοι εκμεταλλευόμενοι τη διάνοια των Ελλήνων, κυρίως μέσω της ενασχόλησής μας με τη ναυτιλία και έχοντας επαφές και συνεργασίες με τους Έλληνες εφοπλιστές ανοίξαμε γραφείο της εταιρείας στον Πειραιά. Υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του, ο Vincent J. Solarino πριν ξεδιπλώσει τις φωνητικές του ικανότητες στο τραγούδι τόνισε μεταξύ άλλων: «Κάθε ομάδα θέλει υποστήριξη για να προχωρήσει. Και το γραφείο στην Ελλάδα έχει ανοδική πορεία και γρήγορα απέκτησε την καλύτερη φήμη στην αγορά που αντανακλά την πορεία του American P&I Club».

Το American Steamship Owners Mutual Protection and Indemnity Association, Inc. (the American Club) ιδρύθηκε στην Νέα Υόρκη το 1917. Είναι ο μόνος αλληλοασφαλιστικός οργανισμός αστικής ευθύνης πλοίων με έδρα στην Αμερική και έχει τα κεντρικά του γραφεία στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια το American Club, χτίζοντας πάνω στην αμερικανική φιλοσοφία, έχει προσεγγίσει με επιτυχία την παγκόσμια ναυτασφαλισιτκή αγορά παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο. Την καθημερινή διαχείριση του Club έχει η Shipowners Claims Bureau, Inc. με την έδρα στην Νέα Υόρκη. Με γραφεία στο Λονδίνο, τον Πειραιά, το Χονκ Κονγκ, την Σαγκάη και το Χιούστον, το Club βρίσκεται δίπλα στα μέλη του σε όλο τον κόσμο και προσφέρει τις υπηρεσίες του όπου και όποτε χρειαστεί, με δυνατότητα να επικοινωνεί σε πάνω από 11 γλώσσες, διαθέτοντας ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών. Το Club είναι μέλος του International Group, που αποτελείται από 13 αλληλοασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι συλλογικά καλύπτουν την αστική ευθύνη πλοίων για περίπου το 90% του παγκοσμίου στόλου.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 το American Club κάλυπτε για τους κινδύνους P&I ( Protection & Indemnity) ήτοι Προστασίας και Αποζημίωσης, - πλοία συνολικής χωρητικότητας 17 εκατομμυρίων τόνων ενώ για τους κινδύνους FD&D ήτοι Νομικής Προστασίας (Freight, Demurrage & Defense_ πλοία συνολικής χωρητικότητας 11 εκατομμυρίων τόνων. Τα συνολικά μικτά ασφάλιστρα ανέρχονται στα 85 εκατομμύρια δολάρια.

Η ελληνο-αμερικανική συνεργασία

Πριν από έναν περίπου χρόνο Έλληνες και Αμερικάνοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μία ισχυρή ναυτασφαλιστική εταιρεία η οποία στοχεύει να πρωταγωνιστήσει. Πρόκειται για την American Hellenic Hull Insurance Company (AHHIC) Ltd που δραστηριοποιείται σε όλα τα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα.

Αποτελεί σύμπραξη μεταξύ του πανίσχυρου American P&I Club και της ελληνικών συμφερόντων Hellenic Hull Management, στην οποία συμμετέχουν και γνωστά ελληνικά εφοπλιστικά ονόματα.

Η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από το αναμενόμενο. Τον περασμένο Οκτώβριο, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας υπό την προεδρία του Vincent Solarino ανακοίνωσε τα στοιχεία που καταδεικνύουν αποδεικνύουν την αλματώδη ανάπτυξή της.

Μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας της έφθασε να έχει ασφαλισμένα περισσότερα από 2.000 πλοία αριθμός κατά 33% μεγαλύτερος από τους αρχικούς στόχους. Αύξησε το επιπλέον εισόδημα- premium income κατά 39% τους τελευταίους τέσσερις μήνες,(ΥΣ: έως τις αρχές Οκτωβρίου) ενώ ο τρέχων δείκτης απωλειών διαμορφώνεται στο 56,17%.

Στόχος της είναι το 2020 να έχει ασφαλισμένα 4.000 πλοία.

Σκοπός της είναι η κάλυψη όλων των κινδύνων σκάφους και μηχανής των πλοιοκτητών διεθνώς.

Είναι η πρώτη ναυτασφαλιστική εταιρεία στην περιοχή της, που πληρoί όλες τις προϋποθέσεις φερεγγυότητας της Eυρωπαϊκής οδηγίας Solvency II.

Οι αμερικάνοι επέλεξαν να αναθέσουν την υλοποίηση του ναυτιλιακού αυτού επιχειρήματος, παγκόσμιας ευρύτητας και ισχύος σε έναν έλληνα. Πρόκειται για τον Ηλία Τσακίρη ο οποίος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει αναλάβει τη λειτουργία και διαχείριση της νέας εταιρείας, επικεφαλής στελεχών που είναι πιστοποιημένα και έμπειρα. Τα λόγια του προέδρου της American Hellenic Hull Insurance, Vincent Solarino αποτυπώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο γιατί οι αμερικάνοι επέλεξαν τον Ηλία Τσακίρη:

«Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε βρει καλύτερο μάνατζερ να τρέξει το εγχείρημα αυτό». Τίτλος τιμής για τον έλληνα μάνατζερ ο οποίος έχει μαζί του, στο πλευρό του, στενούς και έμπιστους συνεργάτες που ανήκουν την ομάδα της Hellenic Hull Management.

H AHHIC αποτελεί στρατηγική και οικονομική επένδυση του American P&I Club η οποία έγινε από τους αμερικάνους βάση 5ετούς επιχειρησιακού σχεδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα