Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τους νεκρούς στην Ελλάδα

«Νεκροί από την κακοκαιρία στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της είδησης που δημοσιεύουν πολλά γερμανικά ΜΜΕ. Το Spiegel σημειώνει: «Κυρίως οι ακτές της δυτικής Αθήνας έχουν πληγεί. 'Είναι μια καταστροφή, μια τραγωδία' δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ. Ο αυτοκινητόδρομος ανάμεσα στην Αθήνα

και στην Κόρινθο αποκλείστηκε σε δυο σημεία. Η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 600 κλήσεις για να βοηθήσει ανθρώπους. Η Νέα Πέραμος είχε μετατραπεί σε ερείπια Μεγάλες ζημιές και πολλά θύματα υπήρξαν επίσης στη Μάνδρα. Ρυάκια μετατράπηκαν σε λίγες μόνο ώρες σε χείμαρρους. Πολλοί επαρχιακοί δρόμοι καταστράφηκαν».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν για τέταρτη συνεχή ημέρα σημαντικές ζημιές. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν βαριά. Άγνωστο παραμένει πόσοι άνθρωποι ακόμα αγνοούνται».

Στην Ελλάδα αναφέρονται και δυο ρεπορτάζ οικονομικού ενδιαφέροντος. Το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην οικογενειακή επιχείρηση του Αυστριακού Φριτς Μπλόιελ, η οποία ασχολείται με το ελαιόλαδο και έχει την έδρα της στη Μάνη. Ο 65χρονος επιχειρηματίας ζει 40 χρόνια στην Ελλάδα. Στην επιχείρησή του απασχολεί 60 συνεργάτες, παράγει 900 τόνους λάδι και κάνει ετήσιο τζίρο 12 εκατομμύρια ευρώ. Το μοντέλο διοίκησής του πάντως φαίνεται να εκπλήσσει όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα και εξηγεί:

«Πρόσφατα ένα οικονομικός σύμβουλος εξεπλάγη όταν ο Φριτς Μπλόιελ του εξήγησε πως για την εταιρεία του ο όρος «αγάπη» είναι η βασική αρχή της επιχείρησής του...ο σύμβουλος παρατήρησε πως ποτέ δεν είχε συναντήσει τη λέξη σε συνάρτηση με τις επιχειρήσεις.»

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Και τότε ο Μπλόιελ του εξήγησε σε ένα εκτενές μέιλ την αντίληψη που έχει για τον κόσμο, η οποία ανάμεσα σε άλλα στηρίζεται στις ιδέες του θεωρητικού του συστήματος Κεν Βίλμπερ και Φρεντερίκ Λαλού. Ο κόσμος των επιχειρήσεων κατανέμεται σε διαφορετικά αναπτυξιακά μοντέλα, τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα χρώμα. Ξεκινάει με τον εγωκεντρικό μοντέλο, το οποίο είναι επιθετικό, κόκκινο, σιωπηλό, αντικοινωνικό αλλά αναφέρεται 100% στον αρχηγό. Η Μαφία είναι με αυτό τον τρόπο οργανωμένη. Το δεύτερο στάδιο έχει ένα βαθύ κίτρινο χρώμα και είναι ο παραδοσιακός τρόπος διοίκησης: ιεραρχικός και αυταρχικός με σαφείς κανόνες και σαφείς ρόλους για τον καθένα. Το μοντέλο αυτό είναι γνωστό από το στρατό και τις αρχές. Ακολουθεί το πορτοκαλί, η μοντέρνα δομή όπως την γνωρίζει κανείς από τους διεθνείς ομίλους. Εδώ κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, η εξάπλωση και το κέρδος. Το πράσινο είναι πλουραλιστικό και πολυπολιτισμικό σύστημα. Εδώ οι κοινές αξίες έχουν τον πρώτο λόγο και η επιχείρηση λειτουργεί σαν οικογένεια. Τα αισθήματα είναι σημαντικότερα από τους υπολογισμούς, η κουλτούρα προηγείται της στρατηγικής. Αυτές είναι οι αρχές του εμπόρου ελαιολάδου Μπλόιελ, και σε αυτό το σύστημα η αγάπη ταιριάζει απολύτως».

Τέλος η Basler Zeitung αναφέρεται στα κέρδη που προσδοκούν οι Έλληνες από την καλλιέργεια κάνναβης και αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου για ποσά που θα ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ. «Το ασυνήθιστο οικονομικό πρόγραμμα θα είχε πραγματικά ένα πλεονέκτημα: Θέσεις εργασίας. Μια έκταση με 12 έως 15 θερμοκήπια κάνναβης θα δημιουργούσε ομάδες εργασίες των 400 ατόμων. Η ανεργία στην Ελλάδα είναι πάνω από 20% και η υψηλότερη στην ΕΕ».

πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα