Τι γίνεται με τα ακίνητα του Δημοσίου;

Διαβάζω για τις επενδύσεις των ξένων κεφαλαιούχων στις ελληνικές ΑΕΕΑΠ και σκέφτομαι με το μικρό μου μυαλό πόσες ΑΕΕΑΠ θα μπορούσε να έχει το Δημόσιο – μόνο του, σε συνεργασίες κλπ.

Και τι σημαίνει ΑΕΕΑΠ: Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή εταιρείες – οι περισσότερες εξ αυτών εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

της Αθήνας- που επενδύουν σε ακίνητα και δημιουργούν με τις επενδύσεις τους ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων από το οποίο προσβλέπουν σε υπεραξίες και κέρδη.

Σήμερα, στη χώρα μας το Δημόσιο μέσω της ΕΤΑΔ που τώρα οδεύει ως θυγατρική να ενταχθεί στο Υπερταμείο ή και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει μια μεγάλη – υπερβολικά μεγάλη- ακίνητη περιουσία, ένα μέρος της οποίας είναι εμπορικά αξιοποιήσιμη. Αρκεί...

Το αρκεί έχει να κάνει και με την βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά και με τους μηχανισμούς που θα κληθούν να προωθήσουν το αίτημα της αξιοποίησης. Οι οργανισμοί του δημοσίου μέχρις στιγμής αποδείχθηκαν στο έπακρον δυσκίνητοι και γραφειοκρατικοί. Για δείτε για λίγο την τύχη των Ολυμπιακών Ακινήτων, 13 χρόνια μετά την λήξη των Αγώνων; Σχεδόν ή και το απόλυτο μηδενικό.

Με άλλα λόγια, η μέχρις στιγμής εμπειρία των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας είναι καθόλα αρνητική καθώς οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αρμόδιοι και οι κομματικοί παραστάτες τους για άλλα πράγματα εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους και όχι για να προσελκύσουν κεφάλαια και επενδύσεις. Με βάση αυτή την εμπειρία το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει το δημόσιο είναι το πως το κάνουν οι ιδιώτες και η αγορά.

Πάντως, ακόμη και τώρα υπάρχει άφθονος χρόνος αν αλλάξουν μυαλά και αντί να διαπραγματεύονται να συστήσουν μία, δύο, τρεις, πολλές ΑΕΕΑΠ να τις προικοδοτήσουν με ακίνητα και να προσκαλέσουν με ανοιχτές,δημόσιες διαγωνιστικές διαδικασίες επενδυτές. Μια πρόταση θα ήταν να πάνε οι δημόσιες ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, να καταγράψουν αξίες και να βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές για την συνέχεια. Μπορεί να υπάρξουν και άλλες προτάσεις αλλά η ουσία είναι μία: Επενδυτές με νέα φρέσκα κεφάλαια και διαδικασίες που παράγουν αξίες και έσοδα για το Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα