Τι φοβούνται οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις

Της Στεφανίας Σούκη

Οι δύσκολες συνθήκες στις αγορές, η χρηματοδότηση και η ρευστότητα μαζί με τον έλεγχο των δαπανών είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα και ακολουθούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση της λίστας των ...προβλημάτων, η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και η εξασφάλιση ικανοποιητικού περιθωρίου κέρδους.

Τα στοιχεία προέρχονται από τις απαντήσεις που έδωσαν οι επικεφαλής ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της σχετικής, διεθνούς

έρευνας που πραγματοποίησε η γνωστή εταιρεία ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών εταιρειών PricewaterhouseCoopers με τίτλο '2016 Family Business Survey'.

Στην Ελλάδα, οι σημαντικότερες προκλήσεις για την επόμενη πενταετία όπως τις καταγράφουν οι διοικήσεις των εν λόγω εταιρειών είναι σε ποσοστό 82% η γενικότερη οικονομική κατάσταση (έναντι 54% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς), οι δαπάνες σε ποσοστό 71% και ακολουθούν η ικανότητα να προσελκύσουν και να διατηρήσουν στελέχη με προσόντα καθώς επίσης και η αναγκαιότητα να καινοτομούν ώστε να προχωρούν στα επόμενα βήματα.

Κι αν διεθνώς οι οικογενειακές επιχειρήσεις παρουσιάζουν χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης σε σύγκριση με τις πολυεθνικές, εντούτοις θα συνεχίσουν να ...μάχονται, αφού πάνω από 9 στις 10 (92%) στην Ελλάδα δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αναπτυχθούν περαιτέρω έναντι του 85% διεθνώς.

Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι επικεφαλής των ελληνικών εταιρειών, η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις υφιστάμενες αγορές και δραστηριότητες και λιγότερο από νέες αγορές, εξαγορές και νέα πεδία δραστηριότητας.

Στο ερώτημα ποια θα είναι η μελλοντική κατεύθυνση σε ορίζοντα πενταετίας ως προς την στρατηγική τους, οι Ελληνες επιχειρηματίες απαντούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους θα προέλθει από ίδια προϊόντα και υπηρεσίες (σε ποσοστό 74% ), ότι θα φέρουν επαγγελματίες στελέχη (σε ποσοστό 53% ) κι ότι θα ''κυνηγήσουν'' νέες συνεργασίες (ποσοστό 59%).

Οι εξαγωγές είναι ένας τομέας, όπου ποντάρουν πολύ οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες πάντως δεν είναι αντίστοιχα έτοιμες με τις ξένες ως προς τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής: Σχεδόν 6 στις 10 (59%) οικογενειακές ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι κατανοούν τα οφέλη της στροφής στην ψηφιακή εποχή κι ότι έχουν ένα ρεαλιστικό πλάνο ως προς την αντίστοιχη μετάβαση, έναντι του 76% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς.

Ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα ως προς το πώς διαφοροποιούνται οι οικογενειακές επιχειρήσεις σε σχέση με τις λοιπές εταιρείες (πολυεθνικές κ.τ.λ.) στη χώρα μας, με τις απαντήσεις να εστιάζουν στο ότι διαθέτουν ισχυρότερες αξίες (84%), ότι αξιολογούν την επιτυχία όχι μόνο μέσα από το κέρδος και την ανάπτυξη (ποσοστό 74%), ότι λαμβάνουν γρηγορότερα αποφάσεις (68%).

Οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα που ''τρέχουν'' μία οικογενειακή επιχείρηση πιστεύουν σε ποσοστό 76% ότι συμβάλλουν στην σταθερότητα της οικονομίας, υποστηρίζουν την εργασία ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες (85% στη χώρα μας έναντι 74% διεθνώς), υποστηρίζουν πρωτοβουλίες τρίτων όχι μόνο για το κέρδος (59%), επανεφευρίσκουν τους εαυτούς τους με τις νέες γενιές που μπαίνουν στην εταιρεία (62%) ενώ είναι λιγότερο ανοικτοί σε νέες στρατηγικές και ιδέες.

Keywords
Τυχαία Θέματα