Πώς υποδέχεται η ναυτιλιακή κοινότητα τα σχέδια για το πρώτο ναυτιλιακό cluster

του Μηνά Τσαμόπουλου

Οι πρώτες ενέργειες που έγιναν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του πρώτου Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster έχουν γίνει ήδη δεκτές από τη ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος.

Προς το παρόν γίνεται καταγραφή των ενδιαφερόμενων μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές επιχειρήσεις, έχουν τη δυνατότητα να προεγγραφούν ώστε να συνθέσουν το ελληνικό cluster δραστηριοτήτων συναφών με τη ναυτιλία.

Για το θέμα αυτό άνθρωποι της ναυτιλίας εξέφρασαν την άποψή τους.

Γιάννης Α. Ξυλάς-Πλοιοκτήτης:

Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που αφορούν στη ναυτιλία μικρών αποστάσεων. Ελπίζω ότι η δημιουργία του ναυτιλιακού cluster θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Μιχάλης Σακέλλης πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας: Το ναυτιλιακό cluster είναι η ίδια η ελληνική ναυτιλία. Το cluster πρέπει να «βγει έξω» από τις ιστοσελίδες, και να αποκτήσει καταστατικό, διοίκηση και ικανά στελέχη.

Χ. Σημαντώνης πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων : «Η ΕΕΝΜΑ ήταν η πρώτη Ένωση, η οποία υποστήριξε την αναγκαιότητα δημιουργίας του Ναυτιλιακού Cluster, υπό το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ως ο συλλογικός φορέας της εγχώριας ναυτιλιακής κοινότητας. Διερωτώμαι ως είναι δυνατόν να λειτουργεί το ναυτιλιακό cluster όταν δεν συμμετέχουν σε αυτό όλες οι Ενώσεις και δει αυτές που δραστηριοποιούνται κατ' αποκλειστικότητα στην Ελλάδα. Πάγια άποψη της Ένωσης, την οποία είχε κοινοποιήσει προ τριετίας, σχετικά με την ύπαρξη ενός ενιαίου εφοπλιστικού φορέα για την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση της Ναυτιλίας, με κατηγορίες ανά δραστηριότητα για τη ποντοπόρο, τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων, την ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα κλπ

Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος ΕΒΕΠ: Το πολύ θετικό βήμα που σηματοδοτεί η δημιουργία του ελληνικού ναυτιλιακού cluster, σημείωσε ωστόσο ότι μένει να γίνουν πολλά ακόμα σε νομοθετικό επίπεδο ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που αυτό μπορεί να δημιουργήσει. Είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή του Δήμου Πειραιά και του Επιμελητηρίου της πόλης. Είναι αναγκαίο το cluster να αποκτήσει νομική οντότητα. Η δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας πρέπει να περάσει και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Η δημιουργία του πρώτου, ναυτιλιακού cluster στην Ελλάδα υποστηρίζεται ενεργά από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα