Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για Καμμένο και Σαουδική Αραβία

Φωτιά έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο την περιβόητη υπόθεση «Καμμένου – Σαουδικής Αραβίας» και την απουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ.

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, μετά τον καταιγισμό αρνητικών σχολίων για την απουσία αυτή, που ερμηνεύτηκε ως αποφυγή παροχής κάλυψης εκ μέρους του στον κ. Καμμένο,

ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στο Παρίσι για δύο βραβεύσεις, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να αναβάλλει τη συζήτηση για την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να απαντήσει ο ίδιος στην «επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας», όπως αναφέρει.

Με την επιστολή του μάλιστα ρίχνει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχηστρώνει τη σχετική κριτική και «ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας» και τον προσκαλεί ουσιαστικά σε «μονομαχία».

Η ΝΔ απάντησε στον ελιγμό του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «επιδημία πανικού που έχει καταλάβει την κυβέρνηση» και ξεκαθαρίζοντας ότι αρνείται την νέα αναβολή της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης προς τον κ. Καμμένο για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

«Ο πανικός που έχει καταβάλει τον κ. Καμμένο, φαίνεται να μεταδίδεται και στον κ. Τσίπρα που παραδόξως παραμένει σιωπηλός επί 17 ημέρες για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο συναρχηγός του» σημειώνει η ΝΔ και υπογραμμίζει ότι «αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε στο θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο...».

Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας: «Η Ν.Δ. και τα μέσα που τη στηρίζουν και καθορίζουν εδώ και καιρό την αντιπολιτευτική τακτική της έχουν εξαπολύσει από το πρωί μια γραφική προπαγάνδα δημιουργίας εντυπώσεων. Διατείνονται ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται αύριο στη Γαλλία για να παραλάβει δύο τιμητικά για τη χώρα βραβεία, αλλά προκειμένου να αποφύγει την προσδιορισμένη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Αν και η προσπάθεια αυτή είναι μάλλον ανάξια σχολιασμού, ο Πρωθυπουργός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανέχεται τις συκοφαντίες και τις γραφικότητες...

Επειδή ο Πρωθυπουργός θα παραλάβει βραβείο από το περιοδικό Politique Internationale για το πολιτικό του σθένος, μένει να δούμε αν και ο κος Μητσοτάκης διαθέτει έστω ελάχιστο».

Σημειωτέον ότι την πρωτοβουλία της αναβολής όφειλε, κατά τα κοινοβουλευτικά ειωθότα, να αναλάβει ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, ως ο υπουργός που δέχεται την ερώτηση και να αποστείλει (και) εκείνος το σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής.

Την τελική απόφαση για το αν θα αλλάξει το κοινοβουλευτικό πρόγραμμα θα ληφθεί από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδριάζει εκτάκτως από τις 3 το μεσημέρι. Η πλειοψηφία του οργάνου ανήκει στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προφανώς αυτή είναι που θα αποφασίσει τι θα γίνει.

Πάντως η συζήτηση της ερώτησης είχε προγραμματιστεί αρχικά για την περασμένη Δευτέρα. Εξαιτίας όμως της αναβολής της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα και τον προσδιορισμό της για εκείνη την ημέρα, η απάντηση στην επερώτηση προσδιορίστηκε για αύριο, με γνωστό στο μεταξύ από το κυβερνητικό επιτελείο, ότι ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Παρίσι. Αυτό είχε δώσει και το περιθώριο για την κριτική που ασκήθηκε στο Μαξίμου, ότι δεν έχει ιδιαίτερη ζέση να καλύψει τον υπουργό Άμυνας. Άλλωστε, η στήριξη του Μαξίμου προς τον κ. Καμμένο, όλο το δεκαπενθήμερο και πλέον, που έχει ξεσπάσει σάλος, δεν ήταν πολύ θερμή έτσι κι αλλιώς.

Από τις 5 Νοεμβρίου που έχει δημοσιοποιηθεί το θέμα των χειρισμών του Πάνου Καμμένου στο θέμα της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν προβεί σε δηλώσεις για να υπερασπιστούν τις πράξεις του κυβερνητικού τους εταίρου.

Έντονο παρασκήνιο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι των σημερινών κινήσεων του πρωθυπουργού και γενικά του κυβερνητικού επιτελείου, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο. Κυρίως κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το Μαξίμου εκτίμησε την τελευταία στιγμή (ή είχε βεβαιότητα για τούτο) ότι η ΝΔ θα μετέτρεπε τη συζήτηση της επερώτησης σε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Άμυνας και θα αιφνιδίαζε την κυβέρνηση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου είδε ως μοναδική οδό διαφυγής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την μετατροπή αυτής της πρότασης μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ώστε να μην κερδίσει τις εντυπώσεις η ΝΔ, αλλά να υπάρξει κυβερνητική ρελάνς. Κάτι τέτοιο όμως ήθελε την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, ώστε με το δικό του πολιτικό και επικοινωνιακό βάρος να υπάρξει υπέρβαση της πρωτοβουλίας της ΝΔ.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα