Τι απαντά η Minoan Group για τις προσφυγές στο ΣτΕ κατά της επένδυσης των €267 εκατ.

Της Στεφανίας Σούκη

Το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση έχει ''περάσει'' ήδη από την κρίση των αρμοδίων τμημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες στη διοίκηση της Minoan Group ότι θα ξεπεράσει για μία ακόμη φορά τον σκόπελο της ανώτατης δικαστικής αρχής.

Αυτή είναι, ουσιαστικά, η απάντηση της διοίκησης της Minoan Group στις δύο προσφυγές που ασκήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώπιον του ΣτΕ, από φορείς της περιοχής κατά της επένδυσης των 267,7 εκατ. ευρώ για το μικτό τουριστικό συγκρότημα

στη Σητεία της Κρήτης. "Παρά τις νέες προσφυγές, έχουμε την πεποίθηση ότι η επένδυση θα προχωρήσει δημιουργώντας οικονομικά οφέλη για όλη την περιοχή", επισημαίνει ο πρόεδρος της Μinoan Group κ. Christopher Engleton.

Οπως επισημαίνει η εταιρεία, οι δύο προσφυγές (λίγο πολύ αναμενόμενες κατά την εταιρεία) έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ, δηλαδή στην ίδια δικαστική αρχή που έχει ήδη αποφανθεί, και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις, για το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δίνει το ''πράσινο φως'' για την υλοποίηση της μικτής τουριστικής επένδυσης στην Κρήτη.

Ειδικότερα, τον περασμένο Μάρτιο, η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε ομόφωνα αποφασίσει ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το έργο, νομίμως προτείνεται από την κυβέρνηση. Το τελικό σχέδιο εξετάστηκε επίσης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και πρίν από τη δημοσίευσή του, το Φεβρουάριο του 2016.

"Λαμβάνοντας υπόψη το ομόφωνο, εκτεταμένο και ολοκληρωμένο σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με τη νομιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος, η εταιρεία έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι θα ξεπεραστούν τα νέα εμπόδια. Η συλλογιστική, όπως έχει αναπτυχθεί στα πρακτικά του ΣτΕ μέχρι σήμερα, έχει εξετάσει όλα τα ζητήματα που θεωρούνται σημαντικά για την επένδυση και η εταιρεία ευελπιστεί ότι οι νέες προσφυγές θα εξεταστούν όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε η ανάπτυξη του έργου να προχωρήσει επίσης το συντομότερο δυνατό».

Η νέα εμπλοκή με το Συμβούλιο της Επικρατείας, την περασμένη εβδομάδα αφορά το αίτημα για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε στις 7 Μαρτίου 2016 το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία» στη θέση Χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Δ.Ε. Ιτάνου, Δήμου Σητείας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Keywords
Τυχαία Θέματα