Τι άλλαξε στα capital controls

Του Κωστή Πλάντζου

Εταιρίες και επιχειρήσεις αφορούν κατά κύριον λόγο οι αλλαγές που επιφέρει στα capital controls η απόφαση Τσακαλώτου που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η αλλαγή στο όριο της ανάληψης μετρητών, στα 1800 ευρώ ανά μήνα αντί 840 ανά δύο εβδομάδες μέχρι σήμερα, δεν θα ισχύσει πριν την 1η Σεπτέμβρη 2017. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί αφού πρώτα γίνει τεχνική αναβάθμιση του συστήματος των ΑΤΜ, το βράδυ της 30ης

Αυγούστου. Από την Παρασκευή 1η του μηνός, η αλλαγή θα ισχύει και για αναλήψεις στα γκισέ.

Άμεσα όμως:

- Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικά πρόσωπα, μόνον και μόνον όμως προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρούν ήδη άλλον λογαριασμό σε τράπεζα.

- Επιτρέπεται να ανοίξει νέος λογαριασμός μισθοδοσίας για εργαζόμενους, ακόμα και σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα από αυτό που ήδη έχουν λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.

- Επιτρέπεται και σε μικρές εταιρίες που έχουν απλογραφικό λογιστικό σύστημα να ανοίγουν καινούργιο λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ακόμα και σε τράπεζες που δεν έχουν ήδη άλλον λογαριασμό. Μέχρι τώρα επιτρέπονταν μόνο σε εταιρίες που είχαν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

- Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού και δημιουργία νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες .

- Επιτρέπεται άνοιγμα «ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού», αλλά μόνον για υπαλλήλους που εκτελούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Από τον λογαριασμό αυτόν δεν επιτρέπεται ανάληψη ή εκτέλεση μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, εκτός αν πρέπει να επιστραφεί η εγγύηση που κατέβαλαν υποψήφιοι που μετείχαν σε πλειστηριασμό, αν και εφόσον η εγγύηση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία καταβλήθηκε με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό.

- Ειδικά και μόνον για τις ναυτιλιακές εταιρίες, δύναται να μεταφέρονται στο εξωτερικό μετρητά έως 50.000 ευρώ για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο των ναυτιλιακών αυτών εταιρειών, προσκομίζοντας στην αρμόδια τελωνειακή αρχή τα δικαιολογητικά που θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Πέραν των ανωτέρω, από 1.9.2017 επιτρέπεται και η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, επιστρέφουν από την αλλοδαπή σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Η επιστροφή των κεφαλαίων από το εξωτερικό πρέπει να γίνεται με μεταφορά πίστωσης από άλλη τράπεζα (όχι μετρητά).

Keywords
Τυχαία Θέματα