«Θύμα» του Τράμπ η Celestyal Cruises

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Τέλος στα όνειρα των εταιρειών κρουαζιέρας για την επέκτασή τους στην Κούβα έβαλε Ντόναλντ Τράμπ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η Celestyal Cruises η οποία αποχωρεί από την Κούβα την άνοιξη του 2018.

Αιτία είναι η πολιτική του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει βαλθεί να σβήσει ό,τι έκανε ο Μπάρακ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ξεκαθαρίσει πολύ νωρίς τη θέση του όσο αφορά το άνοιγμα προς την Κούβα. Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter

έκανε εμφανές ότι τα ανατρέπει όλα. Τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016, έγραψε ότι θα «λύσει» τη συμφωνία, μεταξύ ΗΠΑ-Κούβας εκτός αν η κουβανική κυβέρνηση συμφωνεί να «κάνει μια καλύτερη» μέσω ενός tweet.

Η πολιτική του Μπάρακ Ομπάμα επέτρεψε στους Αμερικανούς τουρίστες να επισκέπτονται την Κούβα για πολιτιστικούς λόγους βάσει ενός πιστοποιημένου προγράμματος που κατέθεταν οι εταιρείες κρουαζιέρας. Ο Τραμπ έβαλε όμως προϋποθέσεις, μία εκ των οποίων είναι να υπάρχει επιτηρητής σε κάθε γκρουπ τα Αμερικάνων τουριστών που κατεβαίνουν στην Αβάνα, ο οποίος θα εξασφαλίζει ότι θα επισκέπτονται πολιτιστικούς προορισμούς και ότι θα παρακολουθούν θεάματα που αφορούν την κουβανική παράδοση. Εξέλιξη που... «ξενέρωσε» τους Αμερικάνους.

H Celestyal Cruises είναι η μοναδική εταιρεία κρουαζιέρας με βάση την Ελλάδα, που δραστηριοποιήθηκε στην Κούβα πριν από πέντε χρόνια. Είχε δρομολογημένο το κρουαζιερόπλοιο «Crystal».

Η ανασύνταξη της Celestyal

Στο μεταξύ η Celestyal Cruises του Ομίλου Louis, αναδιοργανώνει τον στόλο της. Το κρουαζιερόπλοιο «Crystal» με την επιστροφή του θα κάνει κρουαζιέρες στο Αιγαίο μαζί με το άλλο πλοίο της εταιρείας το «Olympia». Πιο συγκεκριμένα, θα κάνει 7ήμερες κρουαζιέρες που θα ξεκινήσουν στις 30 Απριλίου.

Από τα τέλη Μαίου του 2018 θα ξεκινήσουν οι 3ήμερες και 4ήμερες κρουαζιέρες. Τον πρώτο μήνα θα τις εκτελεί το «Μajesty» η ναύλωση του οποίου στην Thompson έληξε. Μετά τη θέση τα ου θα πάρει το «Olympia» που έκανε τις κρουαζιέρες αυτές και την φετινή τουριστική περίοδο.

Στην Τhompson θα παραμείνει ναυλωμένο το άλλο πλοίο της Celestyal Cruises το «Spirit».

Οι επενδυτές

Η Celestyal Cruises συνεχίζει να αναζητά στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα συμβάλει στην υλοποίηση επικείμενου ναυπηγικού προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό του στόλους της. Οι συζητήσεις με επενδυτικό όμιλο κινεζικό συμφερόντων διεκόπησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης και την εντολή της στα κινεζικά επενδυτικά funds να μην επενδύουν στην κρουαζιέρα ή αν μη τι άλλο να μην δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι συζητήσεις πάντως του διοικούντων την Celestyal Cruises με επενδυτές συνεχίζεται χωρίς να είναι κάτι ανακοινώσιμο προς το παρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα