Τέταρτη απ' το... τέλος η Ελλάδα στην αλληλοβοήθεια και τη γενναιοδωρία

Η ελληνική φιλοξενία πάει... περίπατο. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Δείκτη Φιλανθρωπίας - ο δείκτης βασίζεται στη δημοσκόπηση που διενεργεί η εταιρεία Gallup σε 140 χώρες - η Ελλάδα μαζί με το Κογκό, την Υεμένη, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Κίνα συγκαταλέγονται στην ντροπιαστική πεντάδα με τις λιγότερο γενναιόδωρες χώρες του πλανήτη.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση πριν από το τέλος της λίστας.

Η δημοσκόπηση δεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες δεν είναι γενναιόδωροι αν και η οικονομική κρίση θα ήταν ένας απ΄αυτούς, ίσως ο σημαντικότερος.

Οι λιγότερο γενναιόδωρες χώρες στον κόσμο

Οι περισσότερο γενναιόδωρες χώρες στον κόσμο

Από την δημοσκόπηση όμως προκύπτει ότι, οι άνθρωποι που έχουν ζήσει στο πετσί τους την κτηνωδία του πολέμου είναι πιο γενναιόδωροι από τους πολίτες που έχουν τη τύχη να ζουν σε χώρες όπου βασιλεύει η ειρήνη.

Το Ιράκ και η Μιανμάρ, παρά το γεγονός ότι σπαράσσονται από εμφύλιο, είναι από τις πιο γενναιόδωρες χώρες στον κόσμο με τους πολίτες τους να σπεύδουν να βοηθήσουν αγνώστους που βρίσκονται σε ανάγκη, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη φιλανθρωπικών δωρεών. Μπορεί δηλαδή η πλειοψηφία των κατοίκων να μην έχει ένα πιάτο φαγητό, όμως, εννιά στα δέκα πολίτες της Μιανμάρ δηλώνουν ότι έχουν κάνει κάποια δωρεά σε φιλανθρωπικό οργανισμό τον προηγούμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) διατήρησε την πρωτιά της για τρίτη συνεχή χρονιά στον Παγκόσμιο Δείκτη Φιλανθρωπίας, που μετρά τον συνδυασμό βοήθειας σε αγνώστους, χρηματικές δωρεές και χρόνο που έχει καταναλωθεί σε εθελοντική εργασία. Η γενναιοδωρία στην Μιανμάρ αποτελεί εκδήλωση την πρακτικής άσκησης «Σάνγκα Ντάνα», κατά την οποία η πλειοψηφία της βουδιστικής αυτής χώρας κάνει δωρεές για να στηρίξει όσους ακολουθούν τον μοναστικό βίο.

Αλλά και οι πολίτες του Ιράκ είναι αρκετά γενναιόδωροι. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 81% των Ιρακινών ανέφεραν ότι βοήθησαν κάποιον άγνωστο τον περασμένο μήνα. Οι ΗΠΑ απέσπασαν την δεύτερη θέση στον συνδυαστικό τύπο γενναιοδωρίας.

«Νομίζω ότι το μάθημα εδώ είναι ότι οι κοινωνίες είναι απίστευτα ανθεκτικές και ότι οι καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα τείνουν να ενεργοποιούν μια συλλογική ανθρωπιστική αντιμετώπιση», είπε ο Άνταμ Πίκερινγκ, διευθυντής της παγκόσμιας πολιτικής της CAF, η οποία προωθεί φιλανθρωπικές δωρεές.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα