Τέσσερα διαγράμματα που αποδεικνύουν ότι το ελβετικό φράγκο παραμένει ισχυρό

Σύμφωνα με τον Ελβετό κεντρικό τραπεζίτη, Thomas Jordan, το ελβετικό φράγκο παραμένει «σημαντικά υπερτιμημένο» παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τις πρόσφατες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.

Το φράγκο συνεχίζει να αποτελεί παραδοσιακά επενδυτικό «καταφύγιο» και οι αιτίες γι' αυτό εντοπίζονται και πέρα από το χάος που προκάλεσε το Brexit και οι ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ.

Οι ίδιοι οι Ελβετοί έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, σύμφωνα με το Bloomberg,

κι αυτό το αποδεικνύουν τα τέσσερα παρακάτω διαγράμματα. «Χοντρικά, περίπου οι μισές εισροές κεφαλαίων οφείλονται στους εγχώριους επενδυτές, επομένως οι ίδιοι οι Ελβετοί συμβάλλουν στη ενίσχυση του ελβετικού φράγκου» σχολιάζει ο Maxime Botteron, οικονομολόγος στην Credit Suisse της Ζυρίχης.

1) Τα νοικοκυριά έχουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο σε τίτλους που συνδέονται με το ελβετικό φράγκο.

2) Το πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελβετίας αντιστοιχεί περίπου στο 11% του ΑΕΠ της χώρας (σύμφωνα με τα στοιχεία στα τέλη του Μαρτίου). Η αναλογία αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες, εξαγωγικού τύπου, οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία.

3) Η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,75% και προειδοποιεί ότι μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι επενδυτές δεν πρόκειται να «παρκάρουν» τα χρήματά τους για να αποφύγουν τη χρέωση, όσο το επιτόκιο δεν πέφτει κάτω από το -1,25%.

4) Αλλά ακόμα και με αρνητικά επιτόκια, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων των συνταξιοδοτικών ταμείων της Ελβετίας είναι σε φράγκα.

«Αν οι Ελβετοί επένδυαν περισσότερα σε ξένους τίτλους, αυτό θα μείωνε την πίεση στο φράγκο και η SNB δεν θα χρειαζόταν να παρέμβει τόσο έντονα. Αλλά αυτό χρειάζεται μάλλον μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη ώστε να καταστούν τα περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ πιο ελκυστικά» εκτιμά ο Botteron.

Keywords
Τυχαία Θέματα